Eden najpomembnejših sodobnih avtorjev s področja veganstva, ki smo ga gostili tudi na Extraveganzi, v svoji tretji knjigi A Vegan Ethic bralcem ponuja tehtne razloge ZA veganstvo in z argumenti poskuša olajšati odločitev ZA neodločenim.

Avtor je bralcem morebiti najbolj poznan po svoji drugi knjigi Bleating Hearts: The Hidden World of Animal Suffering (2013), kjer je v obsežni študiji natančno opisal načine in vidike izkoriščanja ter zlorab živali. Poznan je tudi kot avtor člankov in drugih prispevkov, saj jih je Hawthorne objavil kar preko 100, predvsem s področja pravic živali in veg(etarij)anstva.

Preberite ekskluziven intervju z avtorjem, v katerem nam je razkril svoj pogled na mnoge dileme sodobnega veganstva.

Knjiga A Vegan Ethic vsebuje šest poglavij. O pravicah živali, o veganstvu, o človekovih pravicah, o okolju, o bolj sočutnem svetu in poglavje po avtorjevo najpogostejših vprašanj in odgovorov. Kot se za aktivista spodobi, Hawthorne piše zrelo in premišljeno, saj njegov angažma izhaja iz osebne izkušnje, kar se posledično seveda pozna tudi v samem besedilu.

Bralec lahko mestoma naredi primerjavo s stanjem v Sloveniji, kjer se pogosto pritožujemo nad vsem in vsakomer. Revni priseljenci v ZDA namreč praktično nimajo dostopa do organske hrane, medtem ko je v Sloveniji ideja o lastnem vrtu realnost. Skorajda ni hiše, ki ne bi imela bolj ali manj velikega zelenjavnega vrta, in skorajda ni blokovskega balkona, ki ne bi imel sadiko paprike ali paradižnika.

V Sloveniji imamo, ne glede na socialni status, praktično vsi omogočen dostop do ekološko pridelane zelenjave. Ali to želimo izkoristiti ali ne, pa je že druga stvar.

In če avtor v knjigi posebej omeni, da je v Indiji živel pri družini, ki je gojila lastno zelenjavo, bi v Sloveniji takšne družine našel praktično pri vsaki hiši. Ali v blokovskem naselju.

Vseeno pa ponuja knjiga mnogo več, med drugim tudi dobre razloge ZA odločitev za etično prehranjevanje. Hawthorne razširja svoj aktivizem tudi na tiste družbene skupine, ki nimajo glasu in predvsem (politične) moči za doseganje vidnejših sprememb v skupnosti ali družbi.

Lahko bi rekel, da je A Vegan Ethic zmes že slišanega in prebranega, a s pomembno odliko – avtorjeva očitna ljubeznivost in velika naklonjenost (ne samo) do živali prežema vsak odstavek v knjigi, avtorjev osebni družbeni angažma pa je brez nadaljnjega zagotovilo, da knjige – tudi če ste zadrti antiveganist – ne boste odložili pred koncem.

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.

Mark Hawthorne

A Vegan Ethic

Zagotovilo, da knjige – tudi če ste zadrti antiveganist – ne boste odložili pred koncem.
ocena 4 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Mark Hawthorne

A Vegan Ethic

Zagotovilo, da knjige – tudi če ste zadrti antiveganist – ne boste odložili pred koncem.
ocena 4 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava: