Knjiga avtorja Marka Hawthorna, z letnico 2013, je izjemno delo v mnogih ozirih. Ne samo, da se teme izkoriščanja živali loteva izjemno obširno, temveč se teme izkoriščanja oz. zlorabe živali loteva tudi na tistih področjih, na katere povprečni bralec niti ne pomisli. Na več kot 500 straneh se avtor tako osredotoča praktično na vse ravni zlorabe in izkoriščanja živali: tako v namene žrtvovanja/darovanja živali, izkoriščanje živali za potrebe modne industrije, testiranje na živalih, avtor ne pozabi na pregon divjih živali, pa spolne zlorabe živali, zlorabe živali, ki so del zabavne industrije, športa in umetnosti, živali kot delovna sila, ter ne nazadnje (zlo)raba živali v prehrambeni industriji.

Slovenskim bralcem je lahko iskreno žal, da Hawthornovih knjig – avtor je do sedaj napisal tri (odmevne) knjige – ne moremo brati v slovenskem prevodu, saj bi prevod dosegel tudi tiste, ki knjig v angleškem jeziku ne berejo. Zakaj je temu tako, je bolj vprašanje za domače založbe. Vsekakor pa gre za eno najpomembnejših knjig, ki jih boste prebrali v življenju – seveda, če vas pravice živali in naš odnos do njih, iskreno zanima in prizadeva.

Zagotovo je ena največjih odlik knjige njena kompleksnost, ki sega preko golega zavzemanja za dobrobit živali, natančno (p)opisovanje različnih vidikov izkoriščanja in zlorab živali pa bralca pripravi k temeljnemu razmisleku o družbeni vlogi, ki smo jo določili živalim, ter brez očitkov (in obsojanj!) tudi o njegovi (bralčevi) vlogi pri usodi teh živali. Izjemno širok spekter opisanih zlorab in izkoriščanj pa neobhodno pomeni, da je naša vloga neprimerno pomembnejša, kot se zdi na prvi pogled – ne glede na naše prehranjevalne navade –, saj je dokončno napočil čas, da nemočnim in zlorabljenim živalim aktivno posodimo glas, ki bo klical po spremembah.  

Kot že omenjeno, je knjiga nujno branje za vse tiste, ki se iskreno in brez očitkov borijo za priznanje pravic (vsem) živalim in ki se po mirni poti zavzemajo za ustavitev neetičnih praks, ki so del industrij(e) in kot take integralni del naših življenj in navad. Še posebej pomembno pa je priporočiti knjigo vsem, ki cinično zrejo na izjemno pomemben družbeni boj za priznanje pravic živalim, in ki s svojim pasivnim zrenjem proč aktivno sodelujejo pri nadaljevanju množičnih zlorabah živali.

Več o avtorju ter njegovem veganstvu in aktivizmu pa si preberite v intervjuju, ki ga je Mark Hawthorne dal ekskluzivno za Extraveganzo.

Mark Hawthorne

Bleating Hearts: The Hidden World of Animal Suffering

Knjiga je nujno branje za vse, ki se iskreno in brez očitkov borijo za priznanje pravic živalim.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Mark Hawthorne

Bleating Hearts: The Hidden World of Animal Suffering

Knjiga je nujno branje za vse, ki se iskreno in brez očitkov borijo za priznanje pravic živalim.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.