Ker gre za mojo prvo kolumno na Extraveganzi, bi se najprej želel zahvaliti, ker ste me povabili k sodelovanju. Vabilo sem z velikim veseljem sprejel, iz najmanj treh razlogov.

Prvič, ker Metod ni le avtor, urednik Extraveganze, kondicijski trener in nudist, ampak tudi nekdo, ki mi je izjemno pomagal ob izdaji moje knjige kolumn Žive naj vsi narodi, ki jo je tudi uredil.

Drugič, ker verjamem v projekt, ki sta ga postavila Azra in Metod, in želim biti med tistimi, ki se bodo v prihodnosti lahko hvalili, da so bili pri Extraveganzi (skoraj) od začetka.

In tretjič, enostavno zato, ker sem si vedno želel pojaviti v istem mediju kot Ula Furlan, a v vseh nisem  konkurenčen.

Za mojo prvo kolumno sem se odločil, da pišem o Georgeu Clooneyu in moji tašči Metodi.

George in Metoda imata na prvi pogled malo skupnega, če sliko razširimo še na Amal Clooney in mojega tasta Milana, pa še manj. A zgolj na prvi pogled.

Mimogrede, če Metodo in Milana zelo dobro poznam tudi osebno, moram priznati, da so moji stiki z zakoncema Clooney bolj bežni. Z okna moje pisarne je lep pogled na glavni vhod v zgradbo Evropskega sodišča za človekove pravice in ko se tam zbere množica fotografov in mimoidočih zijal, je po navadi razlog v tem, da na sodišču svojo stranko zastopa Amal Clooney, znana odvetnica in zagovornica človekovih pravic. Vsakič ob tej priliki Amal prisrčno pomaham z okna svoje pisarne, ne morem pa z gotovostjo potrditi, da mi Amal pomaha nazaj, ker je predaleč. Z Amal se bova srečala tudi julija na konferenci o zaščiti medijev, ki jo v Londonu organizira Jeremy Hunt, britanski zunanji minister, v naših krajih znan predvsem po prefinjenem poznavanju zgodovine bivših sovjetskih vazalskih držav. Kaj se bo iz tega izcimilo, morda v naslednji kolumni. A vrnimo se k Georgeu in Metodi.

To, kar imata moja tašča in princ Nespressa in ženskih src skupnega, je načelnost. George je svojo privrženost tistemu, v kar verjame, pokazal že večkrat, nazadnje v odzivu na odločitev Brunejskega samodržca, da v državi, po šeriatskem pravu, uvede smrtno kazen za homoseksualce. Pustimo ob strani vprašanje, v katerem delu Korana je brunejski sultan našel osnovo za to sramotno odločitev, a novica o spremembi kazenske zakonodaje je odjeknila po vsem svetu, George Clooney pa je bil tisti, ki je uspel ta odziv organizirati in spremeniti v učinkovito grožnjo brunejskim komercialnim interesom po svetu.

Brunej živi od nafte, dobičke pa je dolga leta spreminjal v investicije, predvsem v hotelsko industrijo. V lasti brunejske državne korporacije je cel kup najprestižnejših hotelov, od Bel-Aira v Los Angelesu do Le Meurica v Parizu in Dorchestra v Londonu. Cene v teh hotelih se gibljejo nekje od 500 evrov za noč, če ste zadovoljni s shrambo za dežnike, do nekaj deset tisoč evrov za sobe, v katerih bivajo ljudje, ki kaj dajo nase. Še enkrat mimogrede, tudi sam sem se odločil, da se pridružim Clooneyevem bojkotu brunejskih hotelov, zato med že omenjeno konferenco v Londonu, ne bom bival v Dorchestru. Želel bi si le, da bi imel Brunej v svoji lasti tudi kakšen cenovno dostopnejši hotel, saj bi bojkotiranje le tega, dalo mojemu aktivizmu dodatno noto kredibilnosti.

Tudi Metoda je aktivistka, čeprav se o njenem zavzemanju za stvari in vrednote, v katere verjame, piše in ve sorazmerno manj.

Preberite tudi intervju z ameriškim aktivistom in publicistom Markom Hawthornom.

Ne spreglejte niti razmisleka o vrednosti življenja, ki ga določamo različnim živalskim vrstam.

Z Metodo naju je, odkar sva se spoznala, družilo marsikaj, med drugim tudi naklonjenost do jetrc, bržolc, pečenk, zrezkov in piščanca. Impozanten kos živalskih beljakovin je vedno kraljeval na sredi tradicionalnega nedeljskega kosila pri Metodi in Milanu, pa tudi v gostilnah sva redno naročala zelo podobno. In potem sem nekega dne opazil, da Milan svojo legendarno govejo juho pripravlja v dveh inačicah, goveji in negoveji, oziroma popolnoma brezmesni. Da mu je to uspelo s tako mero odličnosti, je gotovo dokaz njegovih kulinaričnih sposobnosti, knapovske trme in ljubezni do soproge.

Metoda se je enostavno odločila, da ne bo več jedla mesa. Ko sem jo vprašal, ali se je tako odločila zaradi zdravja, je preprosto odvrnila »ne, zaradi živali«. Teh je bilo pri moji tašči in tastu vedno veliko pri hiši, ne toliko hišnih ljubljenčkov, ki jih kupiš v trgovini z domačimi živalmi, ampak zapuščenih, sestradanih živalic, rešenih s ceste in z ljubeznijo negovanih v zdravje. »Prehrambena industrija je preveč okrutna«, je tiho pristavila Metoda, med dvema žlicama Milanove negoveje mojstrovine, »ne morem in ne želim sodelovati v nečem, ki je tako surovo do živali.«

Tako čisto po tiho, brez pompa in hrupa, je Metoda spremenila svoje življenje v skladu s svojimi načeli. Zase in zaradi sebe, predvsem pa zaradi živali, ki jih ima tako rada. Kako diskretna je v svojem aktivizmu, kaže tudi to, da sem potreboval kar nekaj skupnih nedeljskih kosil, da sem opazil, da ne je več mesa. Obenem je uspela svojo ljubezen do živali prenesti tudi na svoja vnuka, za kar sem ji neizmerno hvaležen.

Cenim ljudi z načeli in spoštujem različna življenjska prepričanja, a taščina gesta se me je še posebej dotaknila in vzbudila spoštovanje.

Tako George Clooney in Metoda sta humanista, z načeli, za katera sta pripravljena tudi nekaj narediti in žrtvovati. A če razmislimo, je Metoda za svoje prepričanje pripravljena žrtvovati še drobec več. George med bivanjem v Londonu svoje utrujene kosti lahko odpočije tudi v Savoyu, Metoda pa nima alternativnih jetrc in bržolc. Moja tašča je začela spreminjati svet tam, kjer je v bistvu vedno najtežje, pri sebi.

Avtor se odpoveduje honorarju, zato smo na Extraveganzi del honorarja nakazali Humanitarni ustanovi H.O.P.E. kot pomoč darfurskemu ljudstvu.

Fotografija: osebni arhiv.