Ko pomislim na vegansko musako ali zloženko, je moja prva misel nepremagljiva kombinacija krompirja, leče in orehov. Delila sem že recept za musako s krompirjem, lečo, orehi in porom. Tokrat pa sem za spremembo v nadev dodala še malo šampinjonov in pelatov, zapekla pa sem jo z domačim bešamelom. V receptu preverite, kako ga pripraviti.

Ne pozabite upoštevati še namiga, da počakate 15 minut pred rezanjem. Čeprav bo ves dom dišal po odlični musaki, ki jo boste želeli nemudoma postreči, je vredno počakati, da se malenkost ohladi in učvrsti. Tako boste lahko musako rezrezali na kompaktne kose, kot lahko vidite na spodnji sliki.

Če pa boste neučakani, se lahko zgodi, da med rezanjem plasti zloženke zaplešejo po svoje. Ne vprašajte me, kako vem. 🙂

Lepo zapečena zgornja plast, za katero je poskrbel domači bešamel.

Musaka ali zloženka s krompirjem in lečo

Recept za enkratno zloženko iz dostopnih sestavin, ki jih imajo vsi radi. Preverite tudi navodila za veganski bešamel.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
musaka_krompir_leca_veganski_recept_extraveganza3
priprava: 20 min
kuha ali peka: 1 ura
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 20 min
št. porcij: 3 porcije

Sestavine

  • krompir – 4 večji
LEČIN NADEV
  • čebula – 1 srednje velika
  • česen – 3 stroki
  • šampinjoni – 250 g, drobni narezani
  • orehi – pest drobno nasekljanih
  • črna (beluga) leča – približno 150 g
  • pelati – 1 skodelica
  • lovor – 2 lista
  • sol, črni poper, sladka paprika v prahu (1/2 žličke)
  • voda – približno 500 ml (dolivajte sproti)
  • balzamični kis – 1 čajna žlička (dodajte na koncu)
BEŠAMEL
  • moka – 1 zvrhana žlica
  • sojino ali ovseno mleko – približno 600 ml
  • smetana iz indijskih oreščkov (dostop do recepta spodaj) (uporabite lahko tudi domačo ovseno smetano (dostop do recepta tukaj) ali kupljeno sojino smetano za kuhanje) – približno 100 ml
  • sol, muškatni orešček, malo olivnega olja

Še ena klasika – odličen recept za krompirjev golaž. Na dnu objave preverite, kako do še več receptov za domiselne veganske enolončnice.

Postopek

  1. Krompir narežite na rezine, dajte v hladno vodo, zavrite in kuhajte 10 min.
  2. Vmes pripravite lečin nadev. Drobno nasekljajte čebulo in česen ter popražite. Dodajte še šampinjone in orehe. Oboje popražite. Dodajte lečo, pelate in začimbe. Vodo dolivajte sproti. Na koncu dodajte še balzamični kis.
  3. Posebej pripravite bešamel. Segrejte olivno olje, dodajte moko in malo popražite. Dodajte toplo sojino ali ovseno mleko in začimbe. Zavrite in kratko pokuhajte, da se zgosti. Pred koncem kuhanja vmešajte smetano.
  4. Vse sestavine po plasteh zložite v pekač in specite v pečici na 200 C, približno 45 do 50 min (prvih 20 min pokrito). Pred rezanjem 15 min ohlajajte.

Odkrijte tudi recept za vrhunske veganske čufte iz polnovrednih sestavin. Zdrav recept brez olja in brez nadomestkov mesa.

BONUS: recept za domačo smetano iz indijskih oreščkov

Domači bešamel bo poskrbel, da se musaka lepo zapeče. Zato sem vanj dodala domačo smetano iz indijskih oreščkov – pripravili jo boste hitreje, kot če bi morali skočiti v trgovino po kupljeno.

Dostop do recepta za smetano iz indijskih oreščkov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača smetana iz indijskih oreščkov

Odkrijte enostaven (in cenovno ugoden) recept za smetano iz indijskih oreščkov, ki jo lahko uporabite v vseh jedeh, kjer se smetana med peko zgosti.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.