Preizkusila sem že nekaj receptov za piškotno testo in zagotovo lahko rečem, da po tem receptu uspejo najboljši veganski piškoti. Pa tudi najenostavnejši, saj je testo zelo preprosto za pripravo. Voljno, mehko, se ne lepi, se ne trga … torej, vse, kar želimo od testa za piškote.

Uporabite ga lahko za skutne žepke, polnjene z orehovim (ali katerim drugim) nadevom, ali pa jih samo namažete z marmelado. Recepta za obe različici najdete v nadaljevanju.

Prepričana sem, da jih boste hitro pojedli, ker bodo odlični, ampak če jih boste uspeli shraniti nekaj dni, jih pustite v napol zaprti škatli, da se ne zmehčajo preveč. Mehki so namreč že takoj, ko jih vzamete iz pečice.

Če še vedno oklevate s pripravo, naj namignem, da so ti piškoti prepričali prav vse, ki so jih poskusili. Prav gotovo bodo tudi vas – sicer mi jih lahko prinesete, hehe.

Skutni žepki z orehovim nadevom.
Odlično in sočno polnilo z orehi.
Za nekoliko drugačne, a še vedno enostavne piškote jih lahko namažete z marmelado.
Katerega bi prvega poskusili?

Veganski piškoti – skutni žepki z orehovim nadevom ali polnjeni z marmelado

Recept za odlično in enostavno vegansko testo za piškote, ki jih lahko napolnite in oblikujete po svoje.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganski_piskoti_recept_testo_extraveganza7
priprava: 15 min
kuha ali peka: 15 min
čakanje: 1 ura
skupni čas: 1 ura 35 min
št. porcij: približno 30 žepkov ali piškotov (odvisno od velikosti modelčka)

Sestavine

TESTO ZA PIŠKOTE

  • 150 g bele pšenične moke (ostre)
  • 250 g bele pšenične moke (gladke)
  • 200 g veganskega masla (Naturli) ali margarine (npr. Alsan)
  • 200 g mandljeve skute (recept v nadaljevanju) ali sojine skute (če nimate skute, lahko uporabite tudi kokosov, sojin ali mandljev jogurt

OREHOV NADEV (ZA SKUTNE ŽEPKE)

  • mleti orehi
  • sladkor
  • pogret rastlinski napitek (toliko, da dobite čvrsto maso)
  • rum (po želji)

Za piškote lahko uporabite domačo vegansko skuto iz mandljev. Tukaj najdete napotke in namige za pripravo.

Postopek

ZA SKUTNE ŽEPKE Z OREHOVIM NADEVOM

  1. Iz vseh sestavin umesite voljno testo in ga postavite za 1 uro na hladno.
  2. Vmes pripravite orehov nadev iz zgoraj navedenih sestavin.
  3. Testo razvaljajte na pomokani površini in z modelčkom izrežite kroge.
  4. Na sredino vsakega dajte približno ½ žličke orehovega nadeva, prepognite in ob robu dobro stisnite (pomagajte si z vilicami).
  5. Pecite na 180 C, 15 min.
  6. Nekoliko ohladite in posujte s sladkorjem v prahu.

PIŠKOTI, NAMAZANI Z MARMELADO ALI ČOKOLADNO KREMO

  1. Iz vseh sestavin umesite voljno testo in ga postavite za 1 uro na hladno.
  2. Testo razvaljajte na pomokani površini in z modelčkom izrežite piškote.
  3. Pecite na 180 C, 13–15 min. Iz pečice jih vzemite, ko bodo še svetli. Če želite, jih lahko tudi potlačite z roko, ko jih vzamete iz pečice, saj malo narastejo.
  4. Piškote nekoliko ohladite in namažite z marmelado ali čokoladno kremo. Po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Radi pečete piškote? Odkrijte tudi recept za veganske linške oči. Potrebujete samo še domačo marelično marmelado!