Naši zobje so veliko več od pripomočkov za sekljanje hrane in okrasa našemu nasmehu. Tradicionalna kitajska medicina govori o tem, da imamo na zobeh akupunkturne točke, ki preko meridianov povezujejo posamezen zob s specifičnim organom in tkivom v telesu. [i] To priča o tem, da so naši zobje in organi tesno povezani. Tako se fizična bolezen kot tudi energetsko in čustveno neravnovesje v telesu lahko odražata tudi v zdravju naših zob.

Danes se o zdravju zob veliko govori. Na razpolago so nam neštete zobne ščetke, paste in drugi pripomočki, ki nam pomagajo ohranjati naše zobe v optimalnem stanju. Brez težav lahko najdemo informacije o pravilnem in učinkovitem ščetkanju zob. A kljub pozornosti, ki jo namenjamo našim zobem, nas včasih presenetijo težave.

Vzrok za to, med drugim, lahko pripisujemo dejstvu, da zobje niso neodvisen del telesa, ampak so tesno povezani s celotnim organizmom. Zato je pomembno na njihovo skrb in nego gledati celostno. Kvalitetna pasta in najdražja zobna ščetka nista dovolj. Poglejmo, kako lahko k negi in zdravju zob pristopimo s posluhom do narave ter svojega telesa. Kaj je lahko nadgradnja naši skrbni negi?

Prehrana za zdrave zobe

Najpomembnejši dejavnik za zdravje naših zob, mimo katerega preprosto ne moremo, je prehrana.

Tako kot vsa druga telesna tkiva tudi zobje ne morejo delovati optimalno brez vseh potrebnih hranil. Zato velja posebno pozornost nameniti temu, kaj jemo, saj hrana dobesedno postane to, kar smo. Brez kvalitetne, raznolike prehrane nam še tako natančna nega ne more zagotoviti zdravih zob.

Če torej telesu ne zagotovimo dovolj kalcija in drugih hranil, pomembnih za zdravje zob, bo poskušalo primanjkljaj nadomestiti tako, da bo hranila jemalo našim zobem. Strokovnjaki prav tako poudarjajo pomen povezave vitamina K2 z vitaminom D. Medtem ko vitamin D pomaga absorbirati kalcij, je vitamin K2 zadolžen za nalaganje kalcija na prava mesta v telesu, torej v zobe in kosti in ne v organe, mehka tkiva, arterije ali mišice.

Več o rastlinskih virih pomembnih hranil si lahko preberete v članku Kateri so rastlinski viri najpomembnejših hranil v prehrani.

Uživanje hrane, bogate s kalcijem, magnezijem, selenom in organskim silicijem, nam pomaga ohranjati zdravo zobovje in lahko celo pripomore k hitrejši mineralizaciji zob. Dobri viri organskega silicija so ovseni kosmiči, njivska preslica in koprive.

Na drugi strani pa se velja izogniti živilom, ki močno zakisajo naše telo, a le-ta ne smemo enačiti z živili kislega okusa. Slednja namreč v telesu delujejo bazično. Največ škode našim zobem povzroča nekakovostna, predelana hrana, od katere velja posebej izpostaviti belo moko in sladkor.

Naravna nega zob

Poglejmo torej, kateri ukrepi so še lahko dodana vrednost naši skrbni negi zob.

Žvrkljanje olja

Žvrkljanje olja je stara ajurvedska praksa, ki lahko zelo pripomore k zdravju naših zob. Maščoba v olju namreč med žvrkljanjem nase veže škodljive bakterije in druge organizme, ki se nahajajo v naših ustih. Iz ustne votline torej odstranjuje mikroorganizme, kar posledično zmanjšuje možnost za nastanek kariesa, vnetij in razvoja parodontoze ter prispeva k hitri regeneraciji ust in dlesni.

V ajurvedi se s to prakso zdravi tudi številne druge bolezni, kot so artritis, migrena, bronhitis, astma in celo alergije. Vzrok za omenjene težave naj bi bile prav bakterije v obzobnih žepkih in zobnih koreninah.

Priporoča se, da je žvrkljanje olja prva stvar, ki jo zjutraj naredimo. Žlico hladno stiskanega, kvalitetnega rastlinskega olja, žvrkljamo po ustih od 10 do 20 minut. Najpogosteje se za žvrkljanje uporablja hladno stiskano, sezamovo, sončnično ali kokosovo olje.

Olja nikoli ne pogoltnemo, saj je polno bakterij, ampak ga po pretečenem času izpljunemo. Usta dobro speremo z navadno ali še bolje, slano vodo in zobe oščetkamo. Za dodaten učinek uporabite strgalo za jezik.

Čiščenje jezika

Usta so kompleksen organ, sestavljen iz dlesni, zob in jezika. Prav slednji bi moral biti redno deležen čiščenja, prav tako kot zobje. Obloge, ki se nabirajo na našem jeziku, so znak toksične obremenitve. Prav na teh oblogah se najraje zadržujejo bakterije, ki nam povzročajo težave. Čez dan slina delno poskrbi za to, da se naša usta čistijo. Čez noč pa se bakterije v naših ustih in jeziku veselo razmnožujejo. Zato je ključnega pomena, da zjutraj ob ustni negi uporabimo tudi strgalo za jezik.

Z rednim čiščenjem jezika lahko izboljšamo čut za okus in preprečujemo slab zadah. Ajurveda pravi, da s tem ukrepom prav tako izboljšamo prebavo hrane, ki se začne v ustih. Le-ta se začne pravilno razgrajevati le s pomočjo čiste sline in ne koktajla bakterij in kvasovk.

Naravna alternativa ustni vodici

S kupljenimi ustnimi vodicami neustreznega pH-ja lahko spremenimo normalno kislost ustne sluznice, povzročimo poškodbo sklenine in posledično preobčutljivost zob. Veliko boljša izbira za spiranje ust so hidrolati, čaji ali izvlečki rastlin.

Zelišča in rastline, ki se najbolj priporočajo v ta namen, so timijan (še posebej njegova tinktura), muškatni orešček, klinčki, ameriški slamnik, janež, kurkuma in žajbelj. Med hidrolati posezite po melisi, rožmarinu, sivki ali origanu. Od čajev se najbolj priporoča uporaba kamilice, žajblja in timijana.

Naravna zobna pasta

Tako kot veliko druge kozmetike so tudi zobne paste polne škodljivih primesi, kot so npr. pesticid triklosan, penilec natijev lauril sulfat (SLS), dišave in številni konzervansi. Vedno glasnejše so tudi polemike o uporabi fluoridov v negi zob in njihovih negativnih vplivih na naše zdravje. Skozi ustno sluznico se snovi zelo hitro absorbirajo v krvni obtok in v naše telo. O tem priča tudi dejstvo, da se vedno več vitaminov in drugih sredstev uporablja v obliki pršil. Nanese se jih na ustno sluznico ali pod jezik, ker se na tem mestu najhitreje absorbirajo v telo.

Po drugi strani pa je razveseljivo to, da lahko učinkovito, naravno zobno pasto zase in za svoje otroke, naredimo sami doma. Tako narejeno pasto lahko shranimo v steklenem kozarčku z navojem.

Osnova doma narejeni pasti je kokosovo olje, ki že samo po sebi deluje protivirusno, protibakterijsko in protiglivično. Dodamo mu lahko kurkumo, če želimo rahel belilni učinek na zobeh, ali glino. V mešanico nato dodamo še sol, ki deluje razkužilno in nekaj kapljic eteričnega olja oz. fin prah posušenih rastlin npr. mete ali žajblja.

Zobna pasta z belilnim učinkom

2 žlici hladno stiskanega kokosovega olja
1 žlica kurkume
1 kapljica eteričnega olja

Postopek

V mehko kokosovo olje vmešamo kurkumo in dodamo eterično olje.

Zobna pasta z glino

2 žlici hladno stiskanega kokosovega olja
1 žlica gline v prahu (primerne za uživanje)
1 žlica vrele vode
ščep soli
5 kapljic eteričnega olja*

Postopek

V vrelo vodo vmešamo sol in dodamo glino, da dobimo gladko zmes. Eterično olje po izbiri predhodno vmešamo v mehko kokosovo olje in ga nato dodamo zmesi gline, soli in vode.

* Eterična olja, primerna za uporabo v zobni pasti: limona, grenivka, pomaranča, klinčki, poprova meta, cimet in čajevec.

Pozor: ščetkanje z aktivnim ogljem

Trenutno zelo popularna snov za ščetkanje zob je tudi aktivno oglje. Le to naj bi imelo belilni učinek na zobe in naj bi v naših ustih delovalo razstrupljevalno. A zobozdravstveni delavci opozarjajo na previdnost pri uporabi le-tega. Za nego zob je primerno le medicinsko aktivno oglje.  Gre za zelo fin prah, ki ne poškoduje zobne sklenine. Čeprav govorimo o naravnem in nežnem načinu beljenja zob, lahko prepogosta uporaba kljub temu povzroči obrabo sklenine in preobčutljivost zob.

Naravna pomoč pri težavah z zobmi

Kaj pa, ko nastopijo težave? Narava nam ponuja številne nežne rešitve. Večino v nadaljevanju omenjenih zelišč in začimb pa boste našli kar na vašem vrtu ali v omarici z začimbami.

Žajbelj oz. žajbljev čaj je odličen pripomoček za grgranje ali žvrkljanje. Že dolgo se uporablja kot odlično domače zdravilo proti vnetju žrela in ustne votline. Vsebuje eterično olje in druge sestavine, ki so učinkovite proti vnetjem. Napitek pripravimo tako, da v 3 dl vroče vode zmešamo dve žličke žajbljevih listov in pustimo stati nekaj minut. Deluje antiseptično, hitro ustavi krvavitve in vnetja dlesni.

Kurkuma je začimba z močnim protivnetnim delovanjem in odlično pomirja vnetja v ustni votlini. Vmešate jo lahko v olje in žvrkljate večkrat na dan ali jo vmasirate v zobe in dlesni.

Drug način uporabe je v obliki ustne vodice. Približno eno čajno žličko mlete začimbe zavremo v 1 dcl vode in ohlajeno uporabimo za spiranje ustne votline.

Klinčki so odlična naravna rešitev ob zobobolu. Blažijo vnetje in rahlo omamijo bolečino. Najenostavneje je, če klinček preprosto strete med zobmi in ga nato držite na obolelem mestu.

Lahko pa uporabimo tudi čaj za spiranje ustne votline, ki ga pripravimo tako, da eno čajno žličko klinčkov, dodamo dvema dcl vode in segrevamo do vrenja. Nato kuhamo še dve minuti, jih odstavimo z ognja in pustimo 20 minut počivati. Tekočino precedimo ter hranimo v hladilniku do enega meseca.

Poprova meta oz. listi poprove mete imajo protimikrobno delovanje, zato se njihov izvleček velikokrat uporablja v zobozdravstvu. Če jo imate na vrtu, lahko odrasli in otroci žvečimo njene liste, kar je odlična alternativa žvečilnim gumijem.

Muškatni orešček ščiti zobe in deluje protibakterijsko. Redno dodajanje te začimbe jedem, naj bi zobe varovalo pred kariesom.

Slana voda zmanjšuje vnetje dlesni in preprečuje okužbe, zato si lahko ob tegobah ali preventivno z njo večkrat na dan izpiramo ustno votlino.

Ob hujših težavah se po nasvet in pomoč vsekakor obrnite na zobozdravstvene ordinacije, ki izvajajo celostno zdravljenje.

Pomagate si lahko tudi s homeopatijo, bioresonanco in tradicionalno kitajsko medicino, ki vse ponujajo učinkovite naravne rešitve za zobozdravstvene težave.