Ene jemo, drugih pa ne.

Dobrodošli! To je Extraveganza.

Extraveganza je prvi slovenski portal, ki ponuja idejo o bolj sočutnem svetu in praktične korake za uresničitev te ideje.

Zato ne težimo, ne moraliziramo in ne obsojamo.

Extraveganza ni portal za vegane.

Extraveganza je portal za vse, ki razmišljate izven okvirjev. Za vse, ki želite živeti z več sočutja in manj slabe vesti.

Spoznajte ekipo

metod cesek extraveganza

metod češek

Avtor in urednik | dipl. kondicijski trener | nudist

Avtor dveh samostojnih knjig, a Extraveganza je že v prvih mesecih postala njegovo najbolj brano delo.

Več kot 25 let se brezmesno prehranjuje. Kar je za ene skrajnost, je zanj spoštovanje vseh oblik življenja.

Kadar ne bere, piše. | Si upa in zaupa življenju.

Dvakrat dnevno meditira in izvaja jogijske ásane. | Ustvarja. | Zadnjih 14 let raziskuje zavest s pomočjo tehnike TM in Sidhi programa.

Veliko govori in veliko molči. | Še vedno išče ravnovesje.

Ideja o Extraveganzi je zaveza živalim, da bo njihov glas. Njihov jezik in oči. | Vsak, ki zna poslušati, lahko sliši njihovo srce.

Prisluhnite.

azra m. češek

50% prijaznosti, ki meji na osladnost,
30% ostrega smisla za humor in
20% norčavosti, ki povezuje vse ostalo.

Če me ne prepoznate po tem, me boste zagotovo po gumijastih balerinkah ali škornjih, ki me spremljajo na vsakodnevnih pohajkovanjih.

V odgovornem odraslem življenju kot strokovnjakinja za digitalni marketing raziskujem digitalno pokrajino in se preizkušam v vlogi samooklicane borke za pravice uporabnikov.

Moj vsakdan je prepojen z navdihom, ki mi ga prinašajo dragoceni trenutki v dvoje, navihano norenje najinih 3 muc, grižljaji pregrešno dobre hrane, odkrivanje novih šiviljskih tehnik, spretno spisani odstavki knjig, ki jih prebiram znova in znova … Včasih pa je dovolj že omamna aroma španskega bezga, ki se vije v zraku, da me opomni, kako lepo je življenje.

Extraveganza je zame igrišče, kjer lahko prepletam svoje zanimanje za digital, neizmerno naklonjenost do pisane besede in seveda ljubezen do hrane. 

Zato lahko od mene pričakujete kulinarične eksperimente, kuharske trike, preverjene recepte in iskreno deljenje vseh spodrsljajev, ki humorno začinijo marsikatero zgodbo o velikih kulinaričnih uspehih.

extraveganza azra mujkanovic
ana praznik kolumna extraveganza

ana praznik

Kdo sem? Hja, precej filozofsko vprašanje, na katerega tudi sama še vedno iščem odgovor. Ampak pustimo to za kdaj drugič.

Poglejmo fakte:

  • ljubiteljica glasbe – mnogi se me spomnite kot članico skupine Bepop
  • ljubiteljica govorjene besede – zato sem presrečna, da delam na radiu Center, kjer se lahko izražam na tak način
  • mama – navihani Otji, od katere se vsak dan kaj novega naučim. Predvsem pa je ona tista, ki me popelje v svet domišljije in fantazije za kar sem ji neizmerno hvaležna.
  • zagovornica enakopravnosti
  • vegetarijanka

Verjetno še kaj, ampak itak ni pomembno, ker še vedno tu in tam odkrijem kaj novega o sebi.

Matjaž Gruden

matjaž gruden

Matjaž se je rodil v Ljubljani, vrtec je obiskoval pri nunah v Trstu, osnovno šolo pa v Ljubljani. Igral je v filmu Sreča na vrvici, a se je po treznem razmisleku odločil, predvsem zaradi pomanjkanja novih ponudb, da ne nadaljuje filmske kariere. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, podiplomski študij evropskega prava pa je dokončal na Evropskem kolidžu v belgijskem Brugesu. Leta 1992 se je zaposlil na slovenskem zunanjem ministrstvu in kmalu s prvo ekipo slovenskih diplomatov odšel v Bruselj.

Od leta 1995 je zaposlen v Svetu Evrope, od junija lani kot direktor za demokratično participacijo. Za seboj ima več kot četrt stoletja profesionalnih izkušenj v diplomaciji, mednarodnih odnosih in zaščiti človekovih pravic.

boštjan klun extraveganza kolumna

boštjan klun

Boštjan je v spominu mnogih simpatičen obraz s televizije in prijazen glas z radia, saj je tam oddelal vsaj 15 let, a je mimo dnevnih sob in avtomobilskih kabin živel še vsaj dve življenji. Kreativca in zadnje čase komunikatorja.

Preklinja, ker noče slišati, da kletvice niso znak inteligence in je le podlegel prav tistim psevdoznanstevnim člankom, od katerih ga verjetno bolj jezijo le še komentatorji, ki kdo zapisujejo gdo, potne liste urejajo na Občini in kalorije porabljajo za širjenje nesmislov, namesto za argumentiran razmislek.

Ve, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni, otroke šola v Zavodu Antona Martina Slomška.

Od časov s premalo točkami v spričevalih srednje šole se navdušuje nad kreativnimi procesi in ustvarjalnostjo, ki je nikoli ni znal izživeti le skozi eno platformo, zato se zadnja leta odlično počuti v biroju z njegovim priimkom. Soustvarja volilne kampanje, blagovne znamke, notranjosti lokalov in dogodke.

Živi v Izoli in Piranu, stanuje v Mariboru. 

ula-furlan-kolumna-extraveganza

ula furlan

Ula Furlan je igralka in voditeljica, občasno model in manekenka, predvsem pa lucidna kolumnistka in premišljevalka sveta in sebe v njem. Je človek strasti in spontanosti, ljubiteljica poglobljenih razmislekov in iskrivega humorja. Predvsem pa iskalka lastnega jedra in središča, ki brska po sebi in drugih, da bi našla čim bolj resnično različico same sebe.

špela vehar

Špela Vehar je certificirana AFP prehranska svetovalka in Dr Morse specialistka za detoks in celično regeneracijo, predvsem pa prehrano in njen vpliv na človeka rada raziskuje samostojno in vedno preverja, kako se najnovejši prehranski trendi kažejo v praksi in koliko temeljijo na biološki logiki. Ker je po osnovni izobrazbi novinarka, pri vseh člankih o prehrani in zdravju, ki jih prebere, ohranja kritičnost in vsa nova spoznanja preveri in analizira, preden jih deli s svojimi strankami in sledilci na svojih socialnih omrežjih Facebooku in Instagramu ter na svojemu spletnemu portalu.

klara avsenik curry and love extraveganza

klara avsenik

Klara Avsenik je avtorica bloga curryandlove, kjer se kuha, peče in deli raznorazne misli. Živela je že v štirih državah in potovala v več kot 45. Iz tod tudi črpa polovico idej za recepte – drugo polovico pa iz kuharije svojih babic. Všeč so ji: pristni odnosi, narava, fotografija, kuhanje ozimince, treningi, #sustainablesimplelife.

ana kovač avtorica extraveganza

ana kovač

Ana Kovač že od majhnega niha k tistim “sui generis” platem življenja ter išče in raziskuje predvsem drugačnost ter izbranost, zato jo je v zadnjih letih nekako popeljalo skozi več različnih vlog, misleč, da nobena ni PRAVA. V tem zanosu je tudi opustila modni dizajn, odšla v tujino (1 leto bivala na Islandiji), zamenjala kup interesov in se veliko stvari odtlej naučila kar sama. Danes ji med najljubšimi področji ostajajo ljubiteljska fotografija in pisanje, raziskovanje kulinarike, potovanja po tujih deželah in lastni domišljiji.
 
Motto: Inverse your order – play.

edita čelofiga

Po izobrazbi sem profesorica angleščine in nemščine, zaposlena kot šolska knjižničarka na osnovni šoli. Sicer pa ljubiteljica narave in živali, »mama« treh kosmatih kepic (Rusa, Pipe in Kepice), ki rada potuje, bere, kolesari, hodi v hribe, kuha in fotografira. S svojimi kulinaričnimi podvigi že vrsto let izkazujem poklon polnovredni rastlinski hrani.
Nina Petauer Extraveganza slika

nina petauer

Po izobrazbi sem socialna delavka, po duši pisateljica in pravljičarka, po srcu mamica, ljubiteljica živali in narave. Vse to in vsak dan kaj novega.

Pisanje je moja prva ljubezen, moja strast in kanal, skozi katerega se najlažje izrazim. Skozi leta so se skupaj z mojo rastjo spreminjali tudi moji zapisi, a vedno vsak odseva del mene ujet v tisti trenutek.

V meni je od nekdaj bivala želja po duhovni rasti, raziskovanju življenja, odkrivanju človeške narave in tistega nevidnega, neoprijemljivega. S tem, ko sem postala mama, pa se je moj svet povečal in predrugačil. Danes poleg projektnega dela na sebi raziskujem tudi svetova svojih sinov. Odkrivam stvari na novo še skozi njune oči.

Rada iščem vedno nove načine, kako bivati, se prehranjevati, skrbeti zase in svoje zdravje po načelih narave in v sozvočju z njo. Narava je tista, ki me znova in znova navdihuje in inspirira.

teja kragelj

Sem Teja Kragelj, preprosta punca iz male vasice v okolici Celja. V Celju študiram ekonomijo, v prostem času pa rada kuham in pečem, pripravljam domača zdravila in mazila, se sprehajam po gozdu, uživam z mojo Luno in družino, vsak dan pa začnem ali končam z jogo. Obožujem veganstvo in veganski način življenja, vesela sem, da lahko vsak dan pripomorem k sreči in svobodi živali. Zaradi ljubezni do veganske hrane in veganstva sem ustvarila blog Tejina veganska špajza, kjer delim svoje preproste recepte za vsak dan. Želim, da bi ljudje spoznali, kako preprosta in pestra je lahko rastlinska prehrana.

darija orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Arhitekturo je doštudirala v Ljubljani in bila na študijski izmenjavi ter pripravništvu v Barceloni. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem in skrbi, da se v ta svet “rodi” čim več Vastu zgradb. Ljubi naravo in verjame, da bi jo morali varovati in živeti skupaj z njo. Zagovarja uporabo naravnih materialov in pravi, da bi naše stavbe morale biti čim bolj trajnostne kot je le mogoče.

“Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”

ajurveda biljana dusic extraveganza

biljana dušić

Biljana Dušić je zdravnica, ki je po slabih 10 letih zapustila delo v uradni medicini, in se, po študiju staroindijskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani in Zagrebu, več let posvečala individualnemu študiju ajurvede, ki jo tudi uporablja kot pomemben vidik v svoji posvetovalnici za boljšo življenjsko kakovost “Aditi”.

Izvaja in poučuje tudi jogo ter izvirni Chen stil kitajske veščine taijiquan (tai chi).

igor soltes extraveganza

igor šoltes

Dr. Igor Šoltes je bivši predsednik Računskega sodišča RS, maja 2014 pa je bil izvoljen v Evropski parlament, kjer deluje v Skupini Zelenih/ESZ. Je velik ljubitelj narave in športa, še vedno pa rad prime za bas kitaro, ki jo aktivno igra že vrsto let.

ahmed pašić extraveganza

ahmed pašić

Dr. Ahmed Pašić je bil rojen 4. februarja 1976 na Jesenicah, in sicer na dan, ko je padlo 2 m snega in se je “fićo” z nosečo mamo komaj prebil do bolnišnice. Po končani gimnaziji nadaljeval študij komunikologije v Ljubljani in šele po nasvetu članice v komisiji vpisal še magisterij iz politologije na FDV-ju. Doktorat iz socialne antropologije uspešno zakjučil leta 2009 na tedanjem ISH-ju v Ljubljani. Avtor sedmih knjig in večjega števila šlankov, nekdanji kolumnist Dela in Dnevnika. Zadnja leta živi v Aziji, kjer je srečno poročen s Singapurko in oče dveh nadobudnežev.
tjasa brecko extraveganza

tjaša brečko

Tjaša Brečko je kulturologinja in antropologinja. Prostovoljka na področju socialnega varstva in duševnega zdravja. Ljubiteljica narave. Kadar ne ubere gozdnih poti, se z veseljem poda na knjižni sprehod. Če bi morala izbrati med zemljo in nebom, bi  sledila besedi Borisa A. Novaka in izbrala ptico.

nika veganika

nika babić

Nika Babić je vodja bistroja Veganika, kjer s svojo ekipo ustvarja vrhunsko kulinariko za vse, ki znajo ceniti pristne okuse in domiselne jedi. Mogoče najbolj znana po svojih vrhunskih, sadnih pitah, ki vas izzivajo s svojo živo barvitostjo in rožicami. Odbiti okusi, ki zlahka prepričajo še zadnje dvomljivce, da je kulinarika na rastlinski pogon vrhunska.

suzana tomplak

Suzana Tomplak, po izobrazbi iz ekonomskih voda, v resnici pa strastna raziskovalka prehrane in njenih učinkov na telo; ustvarjalka različnih rastlinskih receptov in seveda tudi gurmanka. Za pokušanje in ocenjevanje novitet iz moje kuhinje imam zelo strogo komisijo. To so moji štirje otroci in soprog. Za manj strogo komisijo sem si izbrala prijatelje in širšo družino. Njim je lažje ustreči … ali pa so samo bolj prijazni.

jasmina hrastovec

Uživam življenje, saj vsak dan prinese kaj novega. Nimam hobjev, vse, kar počnem, je del mene in del tistega, kar obožujem. Moja velika strast so kuhanje zdrave polnovredne hrane, branje, kvačkanje, narava, druženje in še kaj se najde. Dogaja se mi življenje, ki ga obožujem. Želim si, da bi vsi imeli tako srečo in bi živeli polno. Vsak dan. Svobodno in srečno.

“Živite lahko samo na dva načina. Tako kot da ni nič čudež, ali pa tako, kot da je vse čudež.”
A. Einstein

ida stimec extraveganza

ida štimec

Ida Štimec je po izobrazbi profesorica razrednega pouka. Odkriva alternativne možnosti šolanja. Vegetarijanka je od svojega 13. leta, veganka pa od začetka leta 2018. Prosti čas rada preživlja s partnerjem in svojima dvema nadebudnima sinčkoma.

Vedno rada odkriva novo, neznano. Obožuje športne aktivnosti, v zadnjem času ji je v izziv joga. V naravi se najde, poveže. Rada je sama s sabo, a tudi v dobri družbi. Obožuje branje knjig z globljim pomenom. Že od malih nog je čutila, da je človek več.

Anja Kurent 2019 extraveganza

anja kurent

Anja Kurent je doštudirala je na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Navdihuje jo Ljubezen, življenje in iskrice v očeh zadovoljnih ljudi. Uživa v sproščeni družbi srčnih oseb, doživetjih v naravi, odličnih knjigah in filmih, o katerih z veseljem napiše svoje mnenje. 
 
Njeno poklicno poslanstvo je delo z ljudmi – ima svojo uspešno privatno psihoterapevtsko prakso za vse generacije. Izvaja predavanja za starše in interaktivne delavnice za otroke in mladino. Sodeluje pri različnih projektih z vladnimi in nevladnimi organizacijami.
andrej rus transcendentalna meditacija atma extravegnaza

andrej rus

Andrej Rus je doktor znanosti s področja antropologije ter dolgoletni učitelj transcendentalne meditacije. Več kot 12 let je preživel v tujini, kjer se je pod mentorstvom Mahariši Maheš Jogija izobraževal s področja meditacije, joge in vedske znanosti.

jure poglajen el dentista extraveganza

jure poglajen

Jure Poglajen je zobozdravnik iz Brežic, predsednik uprave Ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta, dolgoletni vegan in humanitarec. Pravi, da smo vsi Državljani istega sveta, greje nas isto sonce, tako ljudi kot živali. Zato moramo spremeniti naše navade in svet ponovno spremeniti v raj za vse. Njegov moto je: pomoč posameznika se zdi kaplja v morje, vendar morje ni nič drugega kot mnogo kapelj.

Spoznajmo se

Imate idejo za sodelovanje? Ste v našem delu na Extraveganzi prepoznali predanost in strast, ki bi jo želeli vnesti tudi v lasten projekt? Bi želeli oglaševati na portalu?

Pišite na e-naslov juhuhu@extraveganza.si ali izpolnite kontaktni obrazec.