Dobrodošli.

Extraveganza je prvi slovenski portal, ki združuje idejo o bolj sočutnem svetu in praktične korake za uresničitev te ideje.

Zato ima prav posebno poslanstvo.

Portal bo skušal slediti ideji, da je za korak v bolj prijazen svet potrebno stopati preko uhojenih poti. Preko naučenih fraz in konvencij ter kot aktiven posameznik ustvarjati svojo sedanjost. Se prepustiti srcu in življenju, ki nas vztrajno učita modrosti in zaupanja. Potrpežljivosti in razumevanja.

Na tej poti bomo pisali o bogatem čustvenem svetu živali ter sobivanju z njimi. Dali jim bomo glas, ki smo jim ga predolgo odrekali. Gostili bomo najboljše kolumniste in premišljevalce sveta. V intervjujih in podcastih pa se bomo pogovarjali z odbitimi in kreativnimi posamezniki. Brali bomo knjige in premišljevali o napisanem. Kuhali in zakuhali kaj dobrega. Se gibali v naravi in razgibavali duha. Skušali razbiti kakšen mit in zrušiti tabu. Ali ovreči stereotip ali dva.

Extraveganza je portal za vse, ki vas zanima aktivna sedanjost in mirna prihodnost. Zraven ste vabljeni vsi, ki se nama boste na pot pridružili kot bralci ali aktivni soustvarjalci portala, s svojimi izkušnjami, znanjem in zavedanjem, da je posameznik tudi v današnjem svetu lahko pijan le od ljubezni in zadet od življenja.

extraveganza

Spoznajte ekipo.

metod cesek extraveganza

metod češek

Avtor in urednik | dipl. kondicijski trener | nudist

Avtor dveh samostojnih knjig, a Extraveganza je že v prvih mesecih postala moje najbolj brano delo.

Zadnjih 25 let se brezmesno prehranjujem.

Kadar ne berem, pišem. | Si upam in zaupam življenju.

Dvakrat dnevno meditiram in izvajam ásane. | Ustvarjam. | Zadnjih 13 let raziskujem zavest s pomočjo tehnike TM in Sidhi programa.

Veliko govorim in veliko molčim. | Še vedno iščem ravnovesje.

Ideja o Extraveganzi je zaveza živalim, da bom njihov glas. Njihov jezik in oči. | Vsak, ki zna poslušati, lahko sliši njihovo srce.

Prisluhnite.

azra mujkanović

50% prijaznosti, ki meji na osladnost,
30% ostrega smisla za humor in
20% norčavosti, ki povezuje vse ostalo.

Če me ne prepoznate po tem, me boste zagotovo po gumijastih balerinkah ali škornjih, ki me spremljajo na vsakodnevnih pohajkovanjih.

V odgovornem odraslem življenju kot strokovnjakinja za digitalni marketing raziskujem digitalno pokrajino in se preizkušam v vlogi samooklicane borke za pravice uporabnikov. Ko bom (res) velika, bom UX dizajnerka.

Moj vsakdan je prepojen z navdihom, ki mi ga prinašajo dragoceni trenutki v dvoje, navihano norenje najinih 3 muc, grižljaji pregrešno dobre hrane, odkrivanje novih šiviljskih tehnik, spretno spisani odstavki knjig, ki jih prebiram znova in znova … Včasih pa je dovolj že omamna aroma španskega bezga, ki se vije v zraku, da me opomni, kako lepo je življenje.

Extraveganza je zame igrišče, kjer lahko prepletam svoje zanimanje za digital, neizmerno naklonjenost do pisane besede in seveda ljubezen do hrane. 

Zato lahko od mene pričakujete kulinarične eksperimente, kuharske trike, preverjene recepte in iskreno deljenje vseh spodrsljajev, ki humorno začinijo marsikatero zgodbo o velikih kulinaričnih uspehih.

extraveganza azra mujkanovic
nina petauer slika extraveganza

nina petauer

Po izobrazbi sem socialna delavka, po duši pisateljica in pravljičarka, po srcu mamica, ljubiteljica živali in narave. Vse to in vsak dan kaj novega.

Pisanje je moja prva ljubezen, moja strast in kanal, skozi katerega se najlažje izrazim. Skozi leta so se skupaj z mojo rastjo spreminjali tudi moji zapisi, a vedno vsak odseva del mene ujet v tisti trenutek.

V meni je od nekdaj bivala želja po duhovni rasti, raziskovanju življenja, odkrivanju človeške narave in tistega nevidnega, neoprijemljivega. S tem, ko sem postala mama, pa se je moj svet povečal in predrugačil. Danes poleg projektnega dela na sebi raziskujem tudi svetova svojih sinov. Odkrivam stvari na novo še skozi njune oči.

Rada iščem vedno nove načine, kako bivati, se prehranjevati, skrbeti zase in svoje zdravje po načelih narave in v sozvočju z njo. Narava je tista, ki me znova in znova navdihuje in inspirira.

ula-furlan-kolumna-extraveganza

ula furlan

Ula Furlan je igralka in voditeljica, občasno model in manekenka, predvsem pa lucidna kolumnistka in premišljevalka sveta in sebe v njem. Je človek strasti in spontanosti, ljubiteljica poglobljenih razmislekov in iskrivega humorja. Predvsem pa iskalka lastnega jedra in središča, ki brska po sebi in drugih, da bi našla čim bolj resnično različico same sebe.

Matjaž Gruden

matjaž gruden

Matjaž se je rodil v Ljubljani, vrtec je obiskoval pri nunah v Trstu, osnovno šolo pa v Ljubljani. Igral je v filmu Sreča na vrvici, a se je po treznem razmisleku odločil, predvsem zaradi pomanjkanja novih ponudb, da ne nadaljuje filmske kariere. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, podiplomski študij evropskega prava pa je dokončal na Evropskem kolidžu v belgijskem Brugesu. Leta 1992 se je zaposlil na slovenskem zunanjem ministrstvu in kmalu s prvo ekipo slovenskih diplomatov odšel v Bruselj.

Od leta 1995 je zaposlen v Svetu Evrope, od junija lani kot direktor za demokratično participacijo. Za seboj ima več kot četrt stoletja profesionalnih izkušenj v diplomaciji, mednarodnih odnosih in zaščiti človekovih pravic.

ana praznik kolumna extraveganza

ana praznik

Kdo sem? Hja, precej filozofsko vprašanje, na katerega tudi sama še vedno iščem odgovor. Ampak pustimo to za kdaj drugič.

Poglejmo fakte:

  • ljubiteljica glasbe – mnogi se me spomnite kot članico skupine Bepop
  • ljubiteljica govorjene besede – zato sem presrečna, da delam na radiu Center, kjer se lahko izražam na tak način
  • mama – navihani Otji, od katere se vsak dan kaj novega naučim. Predvsem pa je ona tista, ki me popelje v svet domišljije in fantazije za kar sem ji neizmerno hvaležna.
  • ljubiteljica sarkazma in črnega humorja
  • ljubiteljica tenisk in natikačev – ni ga čez kamot in ni šans, da me bodo noge bolele zaradi petk
  • ljubiteljica znanstveno fantastičnih filmov – samo prosim ne me peljat gledat grozljivke
  • zagovornica enakopravnosti
  • vegetarijanka

Verjetno še kaj, ampak itak ni pomembno, ker še vedno tu in tam odkrijem kaj novega o sebi.

ajurveda biljana dusic extraveganza

biljana dušić

Biljana Dušić je zdravnica, ki je po slabih 10 letih zapustila delo v uradni medicini, in se, po študiju staroindijskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani in Zagrebu, več let posvečala individualnemu študiju ajurvede, ki jo tudi uporablja kot pomemben vidik v svoji posvetovalnici za boljšo življenjsko kakovost “Aditi”.

Izvaja in poučuje tudi jogo ter izvirni Chen stil kitajske veščine taijiquan (tai chi).

igor soltes extraveganza

igor šoltes

Dr. Igor Šoltes je bivši predsednik Računskega sodišča RS, maja 2014 pa je bil izvoljen v Evropski parlament, kjer deluje v Skupini Zelenih/ESZ. Je velik ljubitelj narave in športa, še vedno pa rad prime za bas kitaro, ki jo aktivno igra že vrsto let.

tjasa brecko extraveganza

tjaša brečko

Tjaša Brečko je kulturologinja in antropologinja. Prostovoljka na področju socialnega varstva in duševnega zdravja. Ljubiteljica narave. Kadar ne ubere gozdnih poti, se z veseljem poda na knjižni sprehod. Če bi morala izbrati med zemljo in nebom, bi  sledila besedi Borisa A. Novaka in izbrala ptico.

Anja Kurent 2019 extraveganza

anja kurent

Anja Kurent je doštudirala je na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Navdihuje jo Ljubezen, življenje in iskrice v očeh zadovoljnih ljudi. Uživa v sproščeni družbi srčnih oseb, doživetjih v naravi, odličnih knjigah in filmih, o katerih z veseljem napiše svoje mnenje. 
 
Njeno poklicno poslanstvo je delo z ljudmi – ima svojo uspešno privatno psihoterapevtsko prakso za vse generacije. Izvaja predavanja za starše in interaktivne delavnice za otroke in mladino. Sodeluje pri različnih projektih z vladnimi in nevladnimi organizacijami.
klara avsenik curry and love extraveganza

klara avsenik

Klara Avsenik je avtorica bloga curryandlove, kjer se kuha, peče in deli raznorazne misli. Živela je že v štirih državah in potovala v več kot 45. Iz tod tudi črpa polovico idej za recepte – drugo polovico pa iz kuharije svojih babic. Všeč so ji: pristni odnosi, narava, fotografija, kuhanje ozimince, treningi, #sustainablesimplelife.

nika veganika

nika babić

Nika Babić je vodja bistroja Veganika, kjer s svojo ekipo ustvarja vrhunsko kulinariko za vse, ki znajo ceniti pristne okuse in domiselne jedi. Mogoče najbolj znana po svojih vrhunskih, sadnih pitah, ki vas izzivajo s svojo živo barvitostjo in rožicami. Odbiti okusi, ki zlahka prepričajo še zadnje dvomljivce, da je kulinarika na rastlinski pogon vrhunska.
ida stimec extraveganza

ida štimec

Ida Štimec je po izobrazbi profesorica razrednega pouka. Odkriva alternativne možnosti šolanja. Vegetarijanka je od svojega 13. leta, veganka pa od začetka leta 2018. Prosti čas rada preživlja s partnerjem in svojima dvema nadebudnima sinčkoma.

Vedno rada odkriva novo, neznano. Obožuje športne aktivnosti, v zadnjem času ji je v izziv joga. V naravi se najde, poveže. Rada je sama s sabo, a tudi v dobri družbi. Obožuje branje knjig z globljim pomenom. Že od malih nog je čutila, da je človek več.

jure poglajen el dentista extraveganza

jure poglajen

Jure Poglajen je zobozdravnik iz Brežic, predsednik uprave Ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta, dolgoletni vegan in humanitarec. Pravi, da smo vsi Državljani istega sveta, greje nas isto sonce, tako ljudi kot živali. Zato moramo spremeniti naše navade in svet ponovno spremeniti v raj za vse. Njegov moto je: pomoč posameznika se zdi kaplja v morje, vendar morje ni nič drugega kot mnogo kapelj.

Spoznajmo se.

Imate idejo za sodelovanje? Ste v našem delu na Extraveganzi prepoznali predanost in strast, ki bi jo želeli vnesti tudi v lasten projekt? Bi želeli oglaševati na portalu?

Pišite na e-naslov juhuhu@extraveganza.si ali izpolnite kontaktni obrazec.