Osha na Trubarjevi. Živahna in barvita kot ulica, na kateri se nahaja. Zato privlači tako domačine, željne azijske ulične kulinarike, kot tudi skupine popotnikov, ki neredko okupirajo skromne klopce na ulici. A midva ne zavijava v Osho (samo) zaradi njene kulturne diverzitete, temveč zaradi izjemnih veganskih jedi, ki se vedno vrtijo na vrhu seznama z naslovom »comfort food v centru Ljubljane«.

Osha je že pred nekaj leti postavila trende veganske ponudbe v azijskih restavracijah. Če se vam v marsikateri kitajski restavraciji poraja vprašanje, ali so vaši praženi rezanci z zelenjavo brez jajc res veganski, v Oshi ni niti sence dvoma. Veganske jedi so jasno označene na meniju, osebje pa je vedno kompetenten sogovornik o sestavinah.

Kaj sva jedla?

Midva sva za oceno naročila že večkrat preverjene veganske klasične rezance (kjer sva tempeh nadomestila z več zelenjave) in veganski pho chay.

Za ljubitelje pikantnega so na voljo še veganski pikantni praženi riževi rezanci s tempehom.

Klasični rezanci z zelenjavo (vegan)

Sočni, okusni, mastni, slastni … vse, kar pričakujete od azijskih rezancev! Osha se je s klasičnimi veganskimi rezanci približala popolnosti okusov.

Svežina zelenjave, poln okus gob, nežna kulisa rezancev in zgolj rahla kislost, ki jo poudari stisk limete.

osha ocena restavracije veganska ponudba tajska hrana extraveganza

Na voljo imate dodatek tempeha ali extra porcijo zelenjave. Midva sva se odločila za zelenjavo. Zelenjave nikoli ne more preveč.

Pho Chay (vegan)

Tej čudoviti juhi sva zagotovo naredila majhno krivico, ker sva jo naročila na vroč poletni dan. A s svojo lahkostjo, bistrostjo in svežino sestavin bo zagotovo navdušila marsikaterega ljubitelja jedi na žlico.

Gre za vegansko različico tradicionalne juhe pho z bistro osnovo, v kateri plavajo srednje široki riževi rezanci, večji kosi čvrste zelenjave (lotosova korenina, pivska redkev, mlada koruza, korenje, brokoli …) in 2 žlikrofa, polnjena s tarom in gobo jevovo uho. Nekje pri strani sklede se namakajo še sojini kalčki, ki dodajo malo hrustljavosti in svežine.

Pridih zemljastega okusa v špinači, nežna kislina artičok in sira iz indijskih oreščkov, svežina limonine lupinice … Vse skupaj pa je zaokroženo z olivnim oljem in pinjolami. Okusi so izjemno dodelani in se enkratno dopolnjujejo. Vsak zalogaj ponudi vse različne okuse, hkrati pa s svežino in kislino odpre željo po še enem in še enem …

osha ocena restavracije veganska ponudba tajska hrana extraveganza

Osnova je zelo blagega in prijetnega okusa, da svež okus zelenjave lažje pride do izraza. Pravzaprav je večina sestavin zelo milih in nežnih po okusu. Zgolj polnilo žlikrofov ima nekoliko izrazitejši umami okus, ki ga sicer pripisujemo azijski kulinariki.
Mogoče prav zaradi tega – priznam – stereotipnega iskanja močnejših okusov v azijskih jedeh bi si tudi sama želela kakšen žlikrof več.

Porcija je velika in zaradi izobilja rezancev ter zelenjave povsem primerna za samostojno jed.

Kaj naročiti naslednjič?

Vsekakor klasične rezance, če vam zadiši nekaj od »klasične« tajske kulinarike. Prepričana pa sem, da vas bo navdušila izbira česar koli drugega z menija – za prigrizek veganski spomladanski zavitki, za ljubitelje jedi na žlico veganski pho chay in za tiste malo bolj vroče veganski pikantni praženi rezanci.

Tudi veganska sladica, ki je na voljo – sticky rice s kokosovim mlekom, mangom in kardamomom – je popolna harmonija kremaste teksture in osvežilnih arom.

Extra ocena

4.2/5

Extra info

Osha
Trubarjeva ulica 40
Ljubljana

Facebook stran
Instagram profil

Cene
rezanci 6,90 € | juha 6.50 €

Ambient
skromen lokal z 1 mizo znotraj in 2 daljšima mizama na ulici | dovolj udobno za hiter ulični obrok | ponujajo tudi dostavo preko portala e-hrana

Dostop
Avto lahko pustite na parkiriščih v bližini (npr. Petkovškovo nabrežje ali parkirna hiša na Komenskega). Sicer pa se lahko zapeljete s kolesom in ga pustite pri Hiši eksperimentov, ki je nasproti Oshe.
Do zunanjih miz se lahko brez težav zapelje tudi invalidski ali otroški voziček.

Fotografije: Osha in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako kosilo ali večerjo za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.