Če imate radi hren, morate poskusiti spodnji recept. Pečen krompir z veganskim smetanovim hrenom dokazuje, da si lahko hren privoščimo na mnoge načine.

Priprava je zelo enostavna, ampak rahlo zamudna. Zato bo ta recept odlična izbira, ko si želite privoščiti nekaj posebnega in imate na voljo nekoliko več časa. Krompir boste namreč spekli, izdolbli, pripravili odličen pire s hrenom, ga nadevali nazaj v krompir in ga zapekli do hrustljavega. Zveni kot veliko korakov, ampak se nedvomno splačajo.

Količino smetanovega hrena lahko prilagodite svojemu okusu in ljubezni do njegove pikantnosti. Sama sem dodala žlico hrenove omake za 2 krompirja, pravi ljubitelji hrena pa lahko količino povečate. Če boste jed postregli otrokom, lahko pripravite nekaj pireja z manj hrena. Pri tem nikar ne zamešajte, katere polovičke krompirja so bolj pikantne.

Privoščite si pečen krompir s hrenom kot prilogo ali kar glavno jed.

Pečen krompir z veganskim smetanovim hrenom

Vrhunska priloga, ki bo navdušila vse ljubitelje krompirja! Pečen krompir s “smetanovim” hrenom je odlična priloga ali kar glavna jed.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Pečen krompir z veganskim smetanovim hrenom
priprava: 10 min
kuha ali peka: 90 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 40 min
št. porcij: 2 porciji

Sestavine

  • 2 večja krompirja
  • 1 žlica smetanovega hrena (po okusu lahko več) – recept

Ljubitelji krompirja, ne spreglejte recepta za slastno musako.

Postopek

  1. Krompir operite, napikajte z vilicami in dajte v pečico (kar na mrežo/rešetko).
  2. Pecite približno 1 uro na 200 stopinjah (odvisno od sorte krompirja). Ko je krompir pečen, ga vzemite iz pečice in nekoliko ohladite.
  3. Krompir prerežite na pol, z malo žlico previdno izdolbite sredico (ne preveč do roba), izdolben krompir pa postavite v manjši pekač.
  4. Sredico krompirja s smetanovim hrenom pretlačite v pire (dodajte ga približno 1 žlico, po okusu lahko tudi več), po želji lahko dodate tudi kvasne kosmiče. Pire nadevajte v izdolben krompir. Nekaj hrena prihranite za preliv.
  5. Krompir postavite v pečico, vklopite ventilacijo in pecite 20 minut.
  6. Pečen krompir po želji prelijte še z malo hrenove omake, ki ste jo prihranili, in potresite s peteršiljem ali drobnjakom.

Odkrijte tudi recept za božanske “skutne” njoke v lahki cvetačni omaki. Recept ne vsebuje glutena.