Skrivno življenje dreves je ena bolj čudovitih knjig, ki sem jih prebral v zadnjem letu. Avtor z veliko mero rahločutnosti in naklonjenosti piše o »skrivnem« življenju narave, kjer globoko v gozdovih poteka živahna komunikacija med drevesi in drugimi prebivalci gozda. V knjigi lahko spoznamo, da prijateljstvo, učenje na prejšnjih napakah in sodelovanje ter medsebojna pomoč nista le v domeni ljudi! Človeško in rastlinsko življenje imata namreč v mnogih pogledih več skupnega, kot si običajno ljudje dovolimo priznati.

Uvodni knjižni sprehod bi lahko začeli kar v slogu: »Ste vedeli?«

Resnično, ste vedeli, da lahko odrasla bukev po svojih listih/vejah požene kar do 500 litrov vode? Da so bukve zmožne prijateljstva ter da si medsebojno pomagajo? Da smreka v iglice in lubje skladišči eterična olja, ki ji predstavljajo nekakšno zaščito v obdobju dolgih in mrzlih zim? Mogoče veste, zakaj večina iglavcev čez zimo obdrži iglice, medtem ko listavci svoje liste odvržejo? Katere vrste dreves imajo spomin, saj se učijo na prejšnjih napakah? Ste vedeli, da eno samo drevo vsebuje na milijone kalorij v obliki sladkorja, celuloze, lignina in drugih ogljikovih hidratov? Mogoče veste pod katero vrsto drevesa morate postaviti vrtno klop, če želite spokojno, brez pikov žuželk uživati na vrtu?

Skrivno življenje dreves je čudovita knjiga, ki ne bi smela ostati neprebrana zgodba na vaši knjižni polici. Še posebej toplo bi jo priporočil v branje vsem tistim, ki ne gojijo posebnega odnosa do narave, dreves in drugih rastlin ter ostalih gozdnih prebivalcev. To izjemno pomembno in rahločutno napisano delo bi moralo kot glas vesti vzkliti v vseh tistih, ki nemarno kolovratijo po gozdovih, ki onesnažujejo naravo in namerno uničujejo gozdne prebivalce. Izjemna vitalnost in neusahljiva moč narave ljudem ponuja svoje največje bogastvo – sebe. Zato med sprehodom po gozdu v pomladnem jutru, ko nabirate novih moči ali morda iščete uteho, ali pa med nabiranjem gozdnih pridelkov v jesenskem času – ne pozabite na hvaležnost in zahvalo. In ne pozabite prebrati knjige.

Peter Wohlleben

Skrivno življenje dreves

Skrivno življenje dreves je čudovita knjiga, ki ne bi smela ostati neprebrana zgodba na vaši knjižni polici.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Peter Wohlleben

Skrivno življenje dreves

Skrivno življenje dreves je čudovita knjiga, ki ne bi smela ostati neprebrana zgodba na vaši knjižni polici.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.