Kaj povedati o knjigi Skrivno življenje živali? Mogoče sem od avtorja uspešnice Skrivno življenje dreves, ki je bila izjemno in čudovito delo, pričakoval (pre)več. A težko se je znebiti občutka, da je kljub znanju in dolgoletnih izkušnjah ukvarjanja z naravo in njenimi prebivalci, z zgodbami katerih obogati knjigo, avtorju spodletelo in mu ni uspelo izpolniti visokih pričakovanj.

Prav mogoče, da je bil pod pritiskom ustvarjanja nove uspešnice, gotovo pa mu ni v prid niti slovenski prevod, ki bi moral biti boljši. Prevajalka je ista (Petra Piber) kot pri knjigi Skrivno življenje dreves, kjer pa je delo opravila z odliko.

Po naslovu sodeč naj bi knjiga razodela skrivno (čustveno, kognitivno) življenje živali, avtor pa bralcem, predvsem tistim, ki so se s tovrstno literaturo že srečali, ponudi manj od obljubljenega. Nad knjigo visi tudi senca slabo opravljenega uredniškega dela, drugače si pač ne morem razlagati uporabe oblastniških terminov »gospodar« in »lastnik« živali, ki sta povsem neprimerna. Predvsem za knjigo, zaradi katere naj bi – tako bralcem obljublja založnik na zavihku knjige – na živali začeli gledati z drugačnimi očmi.

Uporaba omenjenih terminov vsekakor ne obeta željenih sprememb. Vseeno pa verjamem, da bodo znali bralci omenjeno dejstvo spregledati in oprostiti.

Spreminjanje pogleda na živali (in odnosa do njih!) je proces, ki zahteva čas in umerjeno pisavo in besedo. Zato ne razumem, čemu poimenovanje mačk in psov »male nadloge«, žuželk pa »nadlega, manjvredne, nebodijihtreba«, kar deluje milo rečeno robato in še enkrat – neprimerno in predvsem nepotrebno. Med drugim človeku biblično navdahnjeno priznava »krono stvarstva«, kar je v 21. stoletju popolni anahronizem. Ali pa bi tako vsaj moralo biti.

Pomanjkanje uredniškega dela se kaže tudi v zapisu, da »lovci letno ubijejo 650.000 divjih prašičev«, ne izvemo pa pomembnega podatka – KJE? V avtorjevi državi, na svetu, v Evropi, mogoče v revirju, za katerega kot gozdar skrbi avtor?

Težko se je znebiti vtisa, da je vsebina posameznih poglavij pogosto le v funkciji potrditve »najnovejših znanstvenih dognanj«, zato me ob množici vsebinsko kvalitetnejših del, kljub renomeju avtorja čudi, da je knjiga doživela slovenski prevod.

Vseeno pa bi omenjeno knjigo kljub kritičnim besedam in oceni z zadržkom priporočil v branje, saj je življenje živali, o katerem piše avtor, dovolj vznemirljivo in zanimivo, da vas knjiga ne bo v celoti pustila ravnodušnih.

Primerjenejša je za nezahtevne bralce, naivno očarane nad lepoto in bistrostjo živali, manj pa za tiste bralce, kot že rečeno, ki so se s tovrstno literaturo že srečali in ki si želijo poglobljenega branja in raziskovanja »skrivnega« sveta živali.

Peter Wohlleben

Skrivno življenje živali

Avtor knjižne uspešnice Skrivno življenje dreves z novo knjigo pušča mlačen vtis.
ocena 2 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Peter Wohlleben

Skrivno življenje živali

Avtor knjižne uspešnice Skrivno življenje dreves z novo knjigo pušča mlačen vtis.
ocena 2 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.