Pred kratkim sem spet prejel vabilo FB prijateljice za podpis peticije proti mučenju živali. In ko sem nekaj dni kasneje iskal podatke o točno določeni peticiji, sem naletel na FB stran, ki je svojo fotografijo za ozadje opremila z napisom: »Ne muči živali, da ne boš mučen sam!«

Žal so tudi ljubitelji živali lahko polni sovraštva in revanšizma, saj ne premorejo sočutja niti do samih sebe.

Se tudi vam zgodi, da vam FB prijatelji pošiljajo vabila za podpis peticij proti mučenju živali, npr. proti pasjim bojem?

Ali pa peticije za prepoved ubijanja psov v Koreji in na Kitajskem, kjer pse postrežejo na krožniku?

Vsakodnevne objave teh FB prijateljev običajno zasedajo fotografije hrane. Izumetničenih burgerjev, vedno bolj priljubljenih steakov, klasičnih telečjih zrezkov v gobovih omakah ali podobnih mesnih specialitet, ki jih jedo za kosilo. Zato je na mestu vprašanje, ali ti pošiljatelji zmorejo premisliti svojo vlogo v prehranjevalnih navadah povprečnega zahodnjaka?

Vsi se lahko strinjamo, da so pasji boji nekaj strašnega in nesprejemljivega, ampak zakaj je nek pes v njihovih očeh pomembnejši od krave, prašiča ali kokoši, ki jih jedo med pisanjem teh peticij?

Zakaj želimo mi – zahodnjaki – s podpisom peticije Kitajcem ali Korejcem preprečiti, da pse, ki jih strežejo v restavracijah ali kar na ulici, umaknejo s svojih menijev? Zakaj ne bi peticije sprožil tudi hindujec in nam, zahodnjakom, poskusil preprečiti ubijanje in hranjenje s hindujskimi svetimi živalmi – kravami?

Zakaj bi bilo življenje mojih treh mačjih prijateljic Sofie, Mile in Lulu pomembnejše od miši, ki jih znanstveniki v laboratorijih uporabljajo za svoje eksperimente? Zato, ker so »moje«?

Ljudje preprosto premalokrat pomislimo na živali, ki jih uporabljamo za namene hranjenja, zabave, industrijskih testiranj, umetnosti ali športa. Ali ni presenetljivo, da sodoben človek pogosteje pomisli na dober avto, nov plašč ali obleko, na zadnji model pametnega telefona kot pa na čuteča bitja, ki jih vsakodnevno izkoriščamo in zlorabljamo za najrazličnejše namene?

Ne, ni presenetljivo.

Žival kot lastnina je zreducirana na predmet. Žival je pas na hlačah, da pred šefom ne zdrsnejo na kolena. Žival je čevelj in hrana. Je jakna, je plašč in zato lastnina. Osebno moram čevlje, narejene v skladu z etičnimi veganskimi načeli, kupovati prek spleta, kar je zaradi nezmožnosti obuti in poskusiti številko in udobnost čevlja pogosto precej zoprno.

Še bolj zoprno, kar je predvsem posledica pomanjkanja družbene refleksije o ideologiji karnizma, pa je dejstvo, da mnogo ljudi vegane pogosto označuje za dvolične. Ker nosijo usnjene čevlje, ki so jih kupili pred svojim »veganskim življenjem«, ali pa ker nosijo staro babičino volneno jopico, ker se to menda za vegana ne spodobi. Najprej je treba razčistiti pojme.

Obstajajo (1) etični vegani, ki se izogibajo vsem izdelkom živalskega izvora (tudi usnja, volne, krzna, kozmetičnih in čistilnih izdelkov, testiranih na živalih itn.) – nevegani jih običajno imenujejo ekstremisti. In obstajajo (2) prehranski vegani, ki pa živalske izdelke izključujejo le iz prehrane – te pa isti ljudje običajno imenujejo hipokriti.

V resnici je dvolično to, da vsejedec obsoja vegana, ki zaradi nekega razloga ne jé živalskih izdelkov, hkrati pa nosi volneno jopico ali usnjene čevlje. To je nekako tako, kot če bi nasilnež s prstom kazal na prometnega prekrškarja.

Ali znamo oprostiti prometnemu prekrškarju? Ali znamo oprostiti tudi obsojenemu nasilnežu? Omenjeno »zadrego« lahko preprosto rešimo z miselnim tvistom.

Obsojanje naj zamenja razumevanje.

Najboljše stvari v življenju so običajno zastonj. Izkušnje spoznanja o lastnih dejanjih pa neprecenljivo bogastvo.