V poletnem izobilju buč se hitro zgodi, da se nam katera na vrtu skrije in je ne opazimo, preden preraste v veliko bučko. Velike bučke (ali cukini) imajo manj okusa, bolj čvrsto lupino in več »spužvaste« sredice s semeni, zato jih ne moremo uporabiti popolnoma enako kot manjše bučke. Ampak ko enkrat preizkusite ta veganski recept za polnjene obroče velikih buč, boste nekaj buč namerno pustili, da prerastejo.

Gre za odlično in nadvse okusno poletno kosilo, polno sezonskih dobrot.

Niste prepričani, katera zelenjava je trenutno sezonska? Preverite naš sezonski vodič po mesecih, kjer boste na enem mestu našli vse sadje in zelenjavo, ki uspeva v tistem času.

Jaz sem za recept uporabila malo riža in malo bulgurja, od zelenjave pa vsega po malem, kar sva zjutraj kupila na tržnici – konci bučke, ki jih nisem mogla izdolbsti, jajčevci, grah, korenje, brokoli in paprika. Na vrhuncu poletne sezone lahko dodate tudi paradižnik, jaz sem ga tokrat nadomestila z žlico ajvarja za malo rdečkaste barve in okusa. Med opombami recepta pa preberite, kako poskrbeti, da jajčevci ne bodo grenki.

Polnjene velike bučke

Lahko in okusno poletno kosilo iz sezonskih sestavin. Za recept potrebujete veliko (preraslo) bučko, vse ostale sestavine za polnilo pa lahko v celoti prilagodite svojemu okusu.
Avtorstvo: Azra Mujkanović Češek
Polnjene velike bučke, veganski recept
priprava: 10 min
kuha ali peka: 40 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 50 min
št. porcij: 4 porcije (približno 3 obroči na osebo)
vegansko
enostavno

Sestavine

 • Velika poletna bučka
 • 1 srednje velika čebula
 • 2 stroka česna
 • Sezonska zelenjava
 • Žita (npr. riž, bulgur, ješprenj, ajdova kaša, že kuhana zrna pire …)
 • Voda ali zelenjavna osnova
 • Olje, opcijsko
 • Sol, poper in začimbe po okusu
 • Veganski parmezan ali kvasni kosmiči za posip, opcijsko

Že poznate našo formulo 3-2-1 za zelenjavne polpete? V njih lahko najbolj učinkovito porabite višek sezonske zelenjave – sestavine so popolnoma poljubne, recept pa vedno uspe!

Postopek

 1. Predgrejte pečico na 180°C.
 2. Dobro očistite bučo, da nima zemlje od ležernega poležavanja na zemlji. Narežite jo na cca. 2-3 cm kolobarje. Ocenite, koliko obročev lahko spravite v pekač in razdelite dolžino buče na toliko delov. Za rezanje uporabite oster nož, saj imajo lahko starejše buče že trdo lupino.
 3. Z žlico izdolbite mehko sredico kolobarjev in jo zavrzite. Vrh in konec buče nimata luknje za polnjenje, zato ju lahko narežete in uporabite v polnilu ali drugih jedeh.
 4. Kolobarje oz. obroče dobro posolite in razporedite po velikem pekaču.
 5. Pecite jih (brez polnila) približno 20 minut.
 6. Vmes pripravite polnilo. Posebej nasekljajte čebulo, česen, izbrano zelenjavo (cca. 1 cm kockice ali trakci, da boste lažje napolnili obroče) in zelišča. Jaz ločim zelenjavo, ki potrebuje dlje časa (npr. grah, korenje, jajčevci, stebla brokolija), in tisto, ki potrebuje manj (npr. paprika, bučke, brokoli, blitva). Operite riž ali druga izbrana žita. V nadaljevanju recepta bomo podali navodila za riž, ampak enak postopek velja tudi za ostala žita (prilagodite le količino vode in čas kuhanja).
 7. Na olju (ali malo vode) prepražite čebulo, dodajte in popražite tudi česen ter drobno narezano zelenjavo, ki potrebuje več časa. Dodajte riž, na hitro popražite, da nekoliko spremeni barvo. Zalijte z vodo ali zelenjavno osnovo, posolite, popoprajte in dodajte ostale začimbe po okusu. Kuhajte do ¾ kuhanosti, saj se bodo riž in zelenjava do konca skuhali v pečici.
 8. Dodajte zelenjavo, ki potrebuje manj časa, zelišča in dišavnice. Na hitro premešajte.
 9. Vzemite obroče iz pečice in jih napolnite s polnilom. Napolnite do vrha. Če vam ostane kaj polnila, ga lahko zapečete v istem pekaču okrog obročev ali pa v ločenem manjšem pekaču. Seveda ga lahko tudi do konca skuhate na štedilniku.
 10. Obroče lahko posujete tudi z veganskim parmezanom ali kvasnimi kosmiči, ki bodo jedi dali sirast okus.
 11. Pecite v pečici še 20 minut, da se jed lepo zapeče po vrhu. Za test lahko z vilicami prebodete obroče in če so dovolj mehki, so pripravljeni.
 12. Vzemite iz pečice in počakajte nekaj minut, da se polnilo malo poveže. Posamezne obroče vzemite s pekača z lopatico, da ne razpadejo. Postrezite z ostalim polnilom, ki ste ga spekli/skuhali, ali drugo poljubno prilogo.

Preverite tudi otrokom prijazne recepte z zelenjavo. Z vami delimo enostavne in izvirne recepte, v katerih bo uživala cela družina.

Opombe in namigi

Jajčevci so odlična izbira za polnilo. Če se želite znebiti njihove grenkobe, sledite naslednjemu postopku: jajčevce narežite na majhne kocke, obilno posolite (ne bojte se količine soli, saj boste večino soli v nadaljevanju sprali) in pustite stati 10-15 minut. Zatem jih dobro operite, lahko tudi večkrat ali z vročo vodo, da odstranite sol in spuščene sokove z grenkobo.