Presnica se je mnogim sladokuscem že dodobra vtisnila v sladki spomin. Katja s svojo ekipo namreč ustvarja težko prekosljive dobrote, ki vas zagotovo prepričajo, da se v sladki hram na robu Prešernovega trga vrnete večkrat.

Načelo Extraveganze je prehranjevanje s polnovredno, zdravo prehrano, tudi kadar govorimo o sladkih pregrehah in prigrizkih. Zato nas še toliko bolj veseli, da Presnica ponuja prav takšne zdrave dobrote. To med drugim pomeni, da ne uporabljajo belega sladkorja in bele moke ali že pripravljenih dodatkov – marmelade, rastlinska mleka in namaze namreč pripravljajo sami.

Ob našem prvem srečanju nama je Katja pripravila raznoliko pokušino dobrot iz svoje sladke galerije okusov. Z gotovostjo lahko rečem, da lahko v njeno ustvarjalnico okusov vstopite brez slabe vesti, saj sladki greh v Presnici ne obstaja.

(Z)grešite lahko le, če v njen sladki hram ne vstopite.

V tem primeru priporočam, da se potolažite s Katjinimi odgovori.

1

Vegani ne tako zelo redko dobimo vprašanje, kako in s čim pečemo, ker ne uporabljamo sestavin živalskega izvora (masla, jajc, mleka, smetane). Katja, kaj pa je bil na začetku tvoj* največji izziv pri peki brez sestavin živalskega izvora?

Po dolgih letih tradicionalne priprave slaščic in izredno visokih kriterijih, ki sem jih v tem času izoblikovala, je bil moj največji izziv, in še ostaja, priprava slastne slaščičarske vaniljeve kreme.

2

Koliko se porast različnih diet v zadnjih letih (veganstvo, presnojedstvo, diabetes, različne alergije itn.) odraža na povpraševanju po dobrotah iz Presnice?

V zadnjih letih beležimo stalen porast povpraševanja po naših veganskih slaščicah. Deloma lahko to pripišemo dejstvu, da postajamo vse bolj prepoznavni, zagotovo pa na to vpliva tudi dejstvo, da vse več ljudi iz različnih razlogov spreminja način svoje prehrane.

3

Ali je kakšen izdelek, v katerega ste z ekipo 100 % verjeli, pa se potem v vaši ponudbi sploh ni prijel?

Že nekajkrat se je zgodilo, da se kakšno pecivo, za katerega bi dala roko v ogenj, v nekem trenutku ni in ni prijelo. Ko pa smo po določenem času to sladico ponovno vrnili v našo ponudbo, je požela veliko odobravanje.

Tako se je zgodilo na primer z našim Jabolčnim koblerjem s presno vaniljevo kremo, ki je zdaj pravi hit, in še s kakšno od naših sladkosti. Na osnovi te izkušnje sem precej prepričana, da se  lahko zanesem na svoj okus. Pomemben pa je način, na katerega predstavimo novost, in vztrajnost pri uvajanju.

4

Kuharski mojstri lahko svoje recepte izboljšujejo in razvijajo neobičajno dolgo. Kateri recept pa si sama razvijala najdlje ali pa ga še vedno razvijaš?

Mislim, da sem najdlje snovala Katjine pirine rogljičke. Skoraj celo leto sem jih pestovala v svojih mislih, ko pa sem idejo končno materializirala, je to bilo to.

extraveganza presnica rogljicki
Pirini rogljički so v Presnici na voljo v 2 različicah - z breskovo marmelado ali s čokolado.

5

Ob najinem obisku si nama zaupala, da se brez težav prilagajaš strankam, če imajo kakšne posebne, z dietami/alergijami povezane omejitve. Mnogi chefi se s tem preprosto ne želijo ukvarjati, saj tovrstne prilagoditve zahtevajo kar nekaj raziskovanja in testiranj. Je povpraševanj po tovrstnih prilagoditvah tako malo ali bi bilo bolje reči, da ti to predstavlja poseben izziv?

Takšnih povpraševanj ni veliko. Kadar se zgodijo, so povpraševalke po pravilu mame z željo osrečiti svoje otroke, ki jim zdravje narekuje določene omejitve. Če mi le pustijo dovolj časa, se v takšnem primeru z veseljem potrudim po najboljših močeh.

Razumem pa tudi chefe, ki tega ne storijo. Takšen prilagojen recept zelo težko doseže odličnost okusa, kakovost strukture in videz originala. Ker smo vsi kuharski chefi, ki smo si velikokrat stežka ustvarili svoj renome, na nek način nečimrni, iz svojih rok nočemo dati izdelka, ki ne dosega naših standardov.

Hvala, Katja!

Bralke in bralci Extraveganze pa se v teh decembrskih dneh le odpravite na kratek sprehod po okrašenem mestu. Namesto kave si v Presnici za spremembo privoščite zlato kurkumino mleko. December je primeren čas za nove rituale.

* Katja je že ob našem prvem srečanju prijazno predlagala, da se tikamo. Prav zato je tudi najin pogovor na »ti«.

Fotografije: Presnica.