Ko pohajkujem po stari Ljubljani in me prešine želja po sladkem, je moja prva izbira vedno Presnica. Še natančneje njihov Ferrero Rocher, ki je zame pravzaprav utelešenje misije, da se ti z drugačnim načinom prehranjevanja ni potrebno prav ničemer odreči … niti znanim okusom priljubljenih sladic.

Nanje kvečjemu pozabiš, ko stopiš v Presnico – malo oazo zdravih, polnovrednih in izjemno okusnih sladic in prigrizkov. Kvašeni veganski rogljički, sezonski muffini, prebrezgrešno dobri cookieji, nasitni chia pudingi, figove Prešernove praline …

Katja, lastnica in ustanoviteljica Presnice, je razvila široko in slastno ponudbo, ki se zoperstavlja vsem stereotipom o zdravi, polnovredni in/ali veganski prehrani. Njene enkratne in do dovršenosti izpiljene sladice nudijo gurmanski užitek vsem, ne samo veganom.

Katja je odkrita. In takšne so tudi njene sladice.

Z mirnim in sproščenim, a brezkompromisnim nastopom nas vse opomni, da je priprava hrane v svojem bistvu povsem preprosta in nepretenciozna reč. V njenih sladicah in smoothiejih zasijejo namreč kakovostne, lokalne in nepredelane sestavine. Ni potrebe po beli moki ali sladkorju, ko obstajajo znatno bolj okusni in zdravi originali. Sveže pripravljena rastlinska mleka, polnozrnate moke in datlji namesto predelanih sladic … nikakor ne gre za alternative, kot nas želijo prepričati močne trgovske verige. To so originalne, prave sestavine, ki smo jih v procesiranem svetu kar pozabili. A Presnica nas nanje spomni – na najbolj slasten način.

Ponudbo sladic, prigrizkov in smoothiejev v Presnici dopolnjujejo Katjine brezgrešne dobrote: domače marmelade, lešnikova krema, maslo iz indijskih oreščkov in granola, ki jih lahko tudi kupite v prostorih take awaya.

Več kot presno. Več kot vegansko.

Chef Massimo Bottura pravi:

Moraš poznati klasične tehnike. Moraš vedeti vse, potem pa pozabiti vse.

In Katji je uspelo prav to. Ko z žarom v očeh govori o razvijanju receptov in njihovem piljenju, da končni rezultat pripelje do točke popolnosti, je razvidno, da peko – njene standardne sestavine, teksture in okuse – pozna do obisti.  Te pa potem spretno povzdigne visoko nad naša pričakovanja, a se nikoli ne odmakne povsem od njih. Kajti tako dobro, kot Katja pozna peko, pozna tudi svoje kupce in stranke.

Tisti, ki prvič poskusijo njene sladice in ne poznajo širše zgodbe, nikoli ne bodo rekli: »To je pa zdrav polnovreden, veganski muffin.« Ne, rekli bodo, da je to najboljši bučni muffin, kar so jih kadar koli poskusili.

In prav to je resnično poslanstvo Presnice – ustvarjati kvalitetne in nadvse okusne poslastice. Da so ob tem še veganske in zdrave, je samo nekaj, kar se razume samo po sebi in ni potrebno posebej poudarjati.

Kaj smo jedli?

Sledeče izkušnje so z zadnje degustacije v Presnici, ko je Katja za Extraveganzo pripravila pravo sladko pojedino. Zgoraj navedeni vtisi o Presnici pa so se nabirali in utrjevali znatno dlje.

Namig: več o Katjinem poslanstvu, ki ga uresničuje s Presnico, izvedite v novi rubriki EXTRA5. Ne zamudite objave, zato nas spremljajte na Facebooku.

Orehova potica s pomarančo

Čeprav bi želela to navdušenje pustiti za konec objave, mi neučakanost tega ne dovoli. Katja je samo za naju že oktobra spekla svojo priznano vegansko potico!

extraveganza presnica potica

Potica bo sicer na voljo šele decembra, ko jih peče izključno po predhodnih naročilih. Zato še posebej cenim dejstvo, da si je vzela čas in za naju naredila izjemo. Čast sva imela poskusiti orehovo potico s pomarančo. Sicer je na voljo še kokosova s čokolado.

Mene je povsem navdušila rahla tekstura, ki jo dopolnjuje prav tako rahel okus orehov. Potica se lepo stopi v ustih, medtem ko se sprosti nežen in praznični okus pomaranče. Metod pa je kot boljši poznavalec potice v najinem odnosu še posebej pohvalil izdatno količino nadeva.

Namig: Bi želeli poskusiti to enkratno potico? Na Extraveganzi se bo kmalu pričela nagradna igra, v kateri boste lahko osvojili bon za Katjino vegansko orehovo potico s pomarančo. Spremljajte nas na Facebooku, da ne zamudite svoje priložnosti!

Zlato kurkumino mleko ali kurkumin latte

Če bi lahko ujeli sončne žarke v lonček, bi zagotovo izgledali tako. Resno mislim, brez pretiravanja in osladnosti. Presnica na svojem Instagramu celo piše, da »kurkumin dviga nivo dopamina in serotnonina – molekule sreče, zato deluje kot odličen antidepresiv.« Kaj češ lepšega?

extraveganza presnica kurkumin latte

Zaokrožen okus riževega mleka in razgibana, skrbno pripravljena mešanica začimb, v kateri boste zagotovo prepoznali (vsaj) sladkobo cimeta, nežno pikantnost popra in igrivo svežino ingverja. Napitek je naravno in ravno prav sladek. Privoščite si ga kot posebno poslastico na hladen večer ali na dan, ko se ne počutite najbolje in bi vam prijal topel objem. Kurkumin latte vas bo pogrel že s prvim požirkom.

Bučni muffin

Mehak in voljen muffin, ki s svojo oranžno barvo kar vabi, da ugriznete vanj. Nežne in ne pretirano sladke note biskvita okrepi čokoladni preliv, medtem ko posip iz drobljenih bučnih semen doda zanimivo teksturo.

extraveganza presnica bucni muffini

Po biskvitu bi sicer rekla, da gre bolj za cupcake kot muffin, ki naj bi bil po definiciji za odtenek bolj zbit in višji. Za cupcake pa manjka mogoče samo še kakšen vrtinec (bučne?) kreme, da tortica dobi svojo značilno kapico.

A dokler se cupcake pri nas prevaja kot kolaček ali ravna tortica, sem prav vesela, da ima ta odlična Katjina sladica bolj uveljavljeno in slovenskim sklanjatvam naklonjeno ime, muffin.

Chia proteinski puding

Chia puding z dodatkom veganskih Veggie Style proteinov, ki je zaradi svoje nasitnosti popolna izbira za sladek zajtrk ali bogato sladico po lahkem kosilu. Razkošen okus in dekadentno polno teksturo pudinga osvežijo domači sadni želeji, ki jih lahko zmešate v puding ali jih dozirate z vsakim zalogajem.

extraveganza presnica chia puding

Midva sva poskusila chia puding z domačim borovničevim želejem, ki je dodal subtilno svežino in razkošno, temno vijoličasto barvo. A ne glede na barvo, ki mu jo da sezonsko sadje, gre vedno za pravo Instagram sladico!

Kljub nasitnosti pudinga ga enostavno nisem mogla odložiti, dokler nisem z žličko ujela še zadnjega chia semena. Tako dober je!

Kvašeni rogljički  – čokoladni ali z breskovo marmelado

S francoskimi rogljiči (tudi veganskimi) gojim ljubezensko-sovražni odnos. Ko jih vidim, sem navdušena nad njihovo bohotno lepoto. Čudovito zapečena skorjica, ki pod svojo svetlečo površino skriva dehteč in maslen okus sredice.

Prvi grižljaj pa je protiutež v tem odnosu – takoj se spomnim, zakaj me vedno razočarajo. Občutek imam, da sem ugriznila v zrak, odet v hrustljavo listnato testo, ki se v trenutku zdrobi v tisoč drobtin. Jaz pa imam rada konkretne zalogaje, ki me zaposlijo s svojim zanimivim okusom in teksturo, ne pa s pobiranjem drobtin iz dekolteja ali šala okrog vratu.

Zato sem bila še toliko bolj navdušena, ko je Katja rekla, da so njeni veganski rogljički iz kvašenega testa. Kljub temu, da sem bila že kar sita od vseh slastnih dobrot, sem enostavno morala za zaključek poskusiti še obe vrsti rogljičev.

extraveganza presnica rogljicki

Čokoladni rogljiček je polnjen s čokoladno kremo in drobljenimi lešniki, ki poleg okusa dodajo še malo hrustljavosti. Breskov rogljiček pa je pričakovano nekoliko bolj svežega okusa, v katerem takoj prepoznate naravno sladkobo domačih in sočnih breskev.

Na tej točki sva morala zaključiti degustacijo, ker bi jaz sicer počila. A zgolj tako je ostal tehten razlog, da degustacijski obisk ponoviva in pripraviva še eno objavo, za katero bi z veseljem poskusila še kaj slanega.

Kaj naročiti naslednjič?

Poleg vseh 5 dobrot z zadnje degustacije nedvomno razmislite še o Ferrero Rocher zalogajčkih iz uvoda ocene in o arašidovih kukijih brez moke. Jaz brez njih težko zapustim Presnico.

Ampak naslednjič zagotovo poskusim še nekaj slanega – najbolj me mika kakšen sendvič z zanimivim namazom in kalčki.

Extra ocena

5/5

Extrainfo

Presnica take away
Prešernov trg 2
Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek-petek: 08.00-19.00
sobota: 08.00-14.00
nedelja: zaprto

Cene
Slani prigrizki 2-3 € | Sladice 1-5 € | Topli napitki 1-3,5 € | Smutiji 3,5-4,7 € | Hladni napitki 1-3 € | Katjine dobrote 6-10 €

Ambient
ljubek kotiček sredi Ljubljane | prostora ni veliko, a ga je dovolj, da si v miru ogledate vse dobrote, medtem ko drugi naročajo | ob steni je postavljena tudi polička, kjer lahko pojeste malico ali izbrani prigrizek

Dostop
Tako kot ste prišli do Prešernovega trga (peš, s kolesom, skirojem …), nadaljujte še nekaj metrov proti A1/ si.mobilu.

Rabite varuško?
Za Presnico prav gotovo ne, ker lahko do take awaya enostavno dostopate z otroškim vozičkom ali v družbi živali.

Fotografije: Presnica