Prazniki, rojstni dnevi, obletnice, proslavljanja … čudovite priložnosti, ko se lahko z najbližjimi srečamo ob dobri hrani in v njej skupaj uživamo.
A to zna biti pravi izziv, če gostite prijatelje in družinske člane, ki imajo drugačne prehranjevalne navade.
Zato sem v spodnji meni zbrala preverjene veganske recepte, ki so najboljša izbira za raznoliko druščino. V njih preverjeno uživajo vsi (vse)jedci.
Vabljeni k brskanju in klikanju po več kot 30 receptih, ki so razdeljeni v 4 kategorije:
Meni zadovoljnih (vse)jedcev
Predjedi in prigrizki
Želite v jedilnik svoje družine uvesti več zelenjave? Preverite otrokom prijazne veganske recepte z zelenjavo.
Glavne jedi
Priloge in solate
Sladice
Odkrijte tudi izbrane recepte za praznične veganske sladice.
Za konec delim še nekaj praktičnih nasvetov za načrtovanje najbolj fantastičnega obroka:
- Namesto 1 obsežne glavne jedi rajši izberite več manjših jedi. Tako lahko svojim gostom ponudite bolj raznoliko pojedino in lažje podelite ali shranite morebitne ostanke.
- Vključite vsaj nekaj jedi, ki jih lahko pojeste hladne, da imate čim manj zavržene hrane. V poletnih mesecih tako pripravite več solat (brez dodanega preliva) in lahkih prilog. V hladnih mesecih pa postrezite več fermentirane zelenjave, popečenih polpetkov in krepkih namazov, ki so dobri še nekaj dni po pojedini.
- Ne pretiravajte s količinami predjedi, ker vam bodo v tem primeru skoraj zagotovo ostajale glavne jedi. Če bodo vaši gostje še lačni, jim rajši ponudite repete glavne jedi ali slane prigrizke.
- Preštejte krožnike, sklede, jedilni pribor … in se prepričajte, da jih imate dovolj glede na število članov pri pojedini. Če je le mogoče, se izognite pomivanju posode med obrokom, zato da lahko naslednji hod postrežete na čistih krožnikih.
- Vnaprej pripravite vse jedi, ki jih boste postregli, da boste lahko v obroku uživali skupaj s svojimi gosti in ne boste preživeli večine časa v kuhinji. Tople jedi pripravite že 15 minut prej in jih pustite v pečici na najnižji temperaturi, da ostanejo tople. Hladne jedi servirajte na krožnike ali v sklede. Posebej zmešajte prelive in omake, ki jih boste dodali tik pred serviranjem.
- Že vnaprej si pripravite tudi posode, v katere boste lahko zapakirali ostanke jedi, da jih podelite med vašimi gosti. Tako ne bodo imeli izgovorov, da ne vzamejo domov še zadnjega kosa najboljše musake.
- Če gre za posebno priložnost, boste zagotovo želeli obrok zaključiti s primerno sladico (torto, rolado ali pito). V tem primeru izberite 1 glavno sladico in opcijsko nekaj drobnejših (presne kroglice ali muffini), da lahko gostje poskusijo več različnih sladic – brez zadrege, da bi še en kos.
Ne pozabite dodati še ščepca lepih mislih v vsako jed, ki jo pripravljate za svoje najbližje.
V imenu Extraveganze vam želim prijetno druženje in dober tek!
Fotografije: blogi in spletne strani z recepti, navedeni kot vir.