Kuhanje v ekonom loncu – ko ga obvladate, ne morete brez njega, dokler ga ne osvojite, pa zveni precej strašljivo. Poznam veliko ljudi, ki so dobili ekonom lonec za darilo ali pa so ga celo sami kupili, vendar odlašajo s prvo uporabo, saj se ga bojijo.

Tudi jaz sem se pred leti z mešanico strahu in navdušenja lotila prvega kuhanja v ekonom loncu. A žal ne tako sistematično, kot vam priporočam v nadaljevanju. Ko pomislim na ponesrečen in razkuhan curry, ki sem ga zmagovalno postregla, mi je kar žal. Če bi takrat bolje razumela delovanje ekonom lonca, bi bila že prva jed velika uspešnica. (K sreči ima Metod tako rad curry, da mi prvi poskus ni vzel poguma ali veselja za nadaljnje eksperimentiranje. Ravno danes sva jedla odličen curry, ki je bil kuhan v 5 minutah!)

Strah pred uporabo ekonom lonca

Večina strahov izhaja iz družinskih legend o ekonom loncih, ki jih je razneslo. Zato naj najprej poudarim, da je šlo v teh primerih za lonce starejše generacije, ki so bili precej nepredvidljivi. Prepoznate jih lahko po glasnem piskanju ventila za pritisk.

Starejši lonci – prva generacija

Če se je ventil zamašil (npr. s fižolom) ali pa je temperatura pretirano narasla, je pritisk v loncu narasel in je lahko lonec tudi razneslo. Hkrati je bilo sproščanje pritiska v starejših loncih precej zahtevno. Potrebno je bilo bodisi počakati, da pritisk sam pade, bodisi lonec ohladiti pod mrzlo vodo, da pade temperatura in s tem tudi pritisk.

Nekateri uporabniki so bili bolj domiselni in so razvili svoje taktike za sproščanje pritiska v loncu, med katerimi so bile nekatere manj uspešne in so se lahko končale z eksplozijo.

Sodobni lonci – druga generacija

Bojazni pred eksplozijo pri sodobnih loncih ni. Vgrajene imajo različne varovalne mehanizme (ponavadi kar 3 ali 4), ki preprečujejo previsok pritisk v loncu in tudi eksplozijo.

Večina sodobnih ekonom loncev ima vzmetni ventil za pritisk – ko pritisk v loncu narašča, se indikator za pritisk dviguje. Tako lahko ves čas spremljate, kaj se dogaja v loncu.

A tudi brez vašega budnega očesa, današnji lonci za pritisk poskrbijo za optimalno varnost – samodejno namreč začnetjo sproščati pritisk, če se ta pretirano dvigne.

Poleg tega imajo sodobni ekonom lonci varovala pri zapiranju pokrova, da ga ne morete odpreti, dokler pritisk ne pade – sprostite ga lahko ročno (večina pokrovov ima možnost za sproščanje pritiska) ali pa počakate, da sam pade. Več o tem v nadaljevanju.

Za boljše razumevanje … kako deluje ekonom lonec?

V osnovi kuhanje v ekonom loncu poteka tako: sestavine date v lonec (lahko jih najprej prepražite) in zalijete s tekočino, pokrijete in ustrezno zaklenete pokrov. Povečate temperaturo, da pritisk naraste. Ko dosežete pritisk, nastavite časovnik (na telefonu ali analognega) in znižate temperaturo, da ohranite pritisk, dokler ne mine čas, predviden za kuhanje posameznih živil.

Potem boste pritisk sprostili – ročno, kar je hitreje, ali pa boste pustili, da pritisk sam pade (kar se zgodi v približno 5 do 10 minutah, odvisno od količine hrane). Ko pritisk pade, odprete pokrov in ga dvignete stran od sebe, da se izognete vroči pari.

Preverite, kako in koliko časa se kaj kuha v ekonom loncu. Na koncu objave vas čaka možnost za dostop do preglednice z več kot 50 živili in navodili za njihovo kuhanje v ekonom loncu.

Skratka, tega postopka se boste držali pri prvi uporabi in tudi vseh nadaljnjih jedeh, ki jih boste pripravljali – ne glede na to, kako enostavne ali napredne bodo.

Prva uporaba lonca na pritisk

Najprej preberite navodila za svoj ekonom lonec. Tako boste točno vedeli, na kakšen način se zaklene pokrov, kako se sprosti pritisk, koliko stopenj pritiska imate na voljo …

Potem se lahko lotite prve, testne uporabe. Za začetek bomo skuhali samo nekaj vode. Tako se boste seznanili s svojim loncem, procesom in tudi učinkovitostjo pritiska.

Kaj potrebujete?

Poleg lonca in pripadajočega pokrova potrebujete še ploščo za kuhanje in ½ litra vode.

Postopek

 1. V ekonom lonec vlijte ½ litra vode, pokrijte in zaklenite pokrov skladno z navodili za vaš lonec.
 2. Na visoki temperaturi segrejte vodo, dokler ne dosežete visokega pritiska.
 3. Znižajte temperaturo in 5 minut kuhajte na visokem pritisku. Ne pozabite na časovnik. Vodi se ne bo nič zgodilo, če jo kuhate kakšno minuto dlje, boste pa tako hitreje razvili navado gledanja na uro.
 4. Po 5 minutah lonec odstavite z ognja.
 5. Začnite ročno sproščati pritisk (če vaš ekonom lonec to omogoča) – najprej gumb zavrtite na nizek pritisk, malo počakate in ga nato obrnete do konca. Tako boste postopoma znižali pritisk v loncu. Ob tem bodite pozorni in pazljivi, od kod prihaja para. Pri prvi uporabi vam priporočam, da pritisk sproščate z rokavicami ali kuhinjsko krpo, da se ne opečete. Kasneje boste točno vedeli, kako obrniti lonec, da se izognete vroči pari.
 6. Za občutek, kako ekonom lonec deluje, izmerite količino vode. Kot boste videli, je izparelo zelo malo vode – mnogo manj kot pri običajnem kuhanju.

Postopek lahko ponovite z manj vode. Poskusite z minimalno količino, ki jo priporoča proizvajalec lonca (pogosto je mera označena tudi v samem loncu). Če oznake ni ali nimate več navodil, poskusite z 2 dcl vode.

Želite nadgraditi svoje kulinarične spretnosti? Oglejte si TOP 5 veganskih kuharic – med njimi je ena namenjena prav kuhanju v ekonom loncu.

Nekaj praktičnih priporočil za začetnike

Kuhanje v ekonom loncu ni zahtevno, ima pa določene specifike v primerjavi z običajnim kuhanjem. Če jih upoštevate, si boste zagotovili uspeh že pri prvih receptih, ki jih preizkusite.

 • Voda pri kuhanju v ekonom loncu (skoraj) ne izhlapeva. Zato v štartu dodajte manj vode. Za kuhanje žit (npr. riža za rižoto) pa preverite naš seznam živil in napotke za najučinkovitejše kuhanje v loncu na pritisk. Tako se boste izognili vodenim rižotam in ostalim jedem, kjer želite, da živila vpijejo vso vodo.
 • Hrana se v ekonom loncu kuha v pari, ne vodi. To ponovno pomeni, da je potrebno dodati manj vode. Ko običajno kuhate krompir, morate poskrbeti, da je ves v vodi, da se lahko skuha. V ekonom loncu je dovolj, da dodate samo toliko vode, da lahko dvignete pritisk.
 • Ne pozabite na uro. Glede na to, da lahko krompir skuhate v 3 minutah in fižol v približno 10 minutah (odvisno od sorte), veste, da je čas ključnega pomena. Navadite se nastaviti časovnik, takoj ko dosežete želeni pritisk. Pri občutljivih živilih, ki se skuhajo izredno hitro (npr. cvetača, brokoli, brstični ohrovt, šparglji) je lahko že 30 dodatnih sekund kritičnih in odlično jed spremenijo v razkuhano brozgo.
 • Previdno s pekočimi okusi. Visok pritisk poudari pikantnost, zato rajši dodajte manjšo ali zmerno količino pekočih sestavin.
 • Brez posebne pristranskosti lahko rečem, da je hrana iz ekonom lonca okusnejša. Zato se zanašajte na naravne okuse izbranih sestavin in jih samo podprite z začimbami – ojačevalcev okusov, kot so jušne kocke ali Vegeta, pa ne boste potrebovali.
 • Za konec naj še dodam nekaj o koraku, ki mi je v kuhinji najmanj ljub (zato ga v najinem gospodinjstvu – z veliko ljubezni in predanosti – opravlja Metod). Govorim seveda o pomivanju. Če je vaš ekonom lonec iz nerjavečega jekla, ga lahko brez težav pomijete tudi v pomivalnem stroju, sicer se rajši držite ročnega pomivanja. Ne pozabite pa razstaviti pokrova, da ne poškodujete občutljivih delov, kot je ventil za pritisk.

S katerim receptom začeti?

Po uspešni prvi, testni uporabi z vodo, se lahko lotite katerega koli recepta za ekonom lonec (ali Instant Pot). Prav tako lahko običajne recepte prilagodite za ekonom lonec – čas kuhanja skrajšajte na približno ⅓ (npr. s 15 minut na 5 minut), v večini primerov pa lahko zmanjšate tudi predvideno količino vode ali druge tekočine. Za začetek se držite enostavnejših jedi, kot so juhe in enolončnice, ali pa kuhanja fižola, ki bo kuhan v ekspresnem času.

Nekateri bolje delajo pod pritiskom, drugi pa bolje kuhamo pod pritiskom. Veseli me, da se mi kmalu pridružite v tem drugem klubu.

Odkrijte tudi 11 trikov za noro okusne veganske jedi. Preverjeni nasveti in praktični namigi, ki bodo izboljšali vsak veganski recept, ki se ga lotite.