Rastlinjak Café – ocena kavarne

Rastlinjak Cafe je konceptna kavarna na ljubljanski železniški postaji, ki vsak dan skrbi za široko vegansko ponudbo. Preverite, kaj sva midva poskusila!
rastlinjak extraveganza

Rastlinjak je konceptna kavarna, ki se je s svojo zdravo in pretežno vegansko ponudbo pogumno zoperstavila ostali ponudbi na ljubljanski železniški postaji. Tam je namreč moč dobiti zgolj hitro hrano, katere edina naloga je, tako se zdi, da uteleša hitenje in naglico železniških postaj. Rastlinjak pa poleg odlične in kakovostne hrane ponuja še dizajnersko opremljen ambient, kjer si lahko vzamete čas zase in si oddahnete od vsakodnevnih obveznosti.

Izdatna ponudba smutijev, smuti skled, hladno stisnjenega soka, sendvičev, dnevnih juh, solat, rogljičkov in zdravih sladic prav nikogar ne bo pustila ravnodušnega ali lačnega. Rastlinjak ima v svoji ponudbi tudi obilico toplih napitkov (z opcijo rastlinskega mleka), ne strežejo pa alkoholnih pijač. Večina ponudbe temelji na rastlinski osnovi, a tudi zapriseženi vsejedci lahko pridejo na svoj račun. Sestavine so lokalne in nepredelane.

Zato je Rastlinjak zelo dobrodošla osvežitev za vse, ki se vozite z vlakom ali dnevno sekate pot z ene strani Ljubljane na drugo preko železniške postaje. Predstavljam si, da bodo kakovostno ponudbo in prijeten ambient znali ceniti tudi popotniki, ki za nekaj ur obtičijo v neprijaznih prostorih postaje.

Kaj smo jedli?

Z Metodom sva za pokušino izbrala nekaj slanih jedi in nekaj sladkih poslastic, da si lahko ustvariva čim širše mnenje.

Prišla sva nekoliko lačna, zato sva se tokrat ognila vsem smutijem, smuti skledam in solatam. Glede na opise in slike na Facebooku pa bi jih z veseljem poskusila v toplejših mesecih, ko obema bolj tekne sveže sadje in zelenjava.

Kremna grahova juha z meto

Za dnevne juhe v Rastlinjaku skrbi ekipa Fejst, ki s svojimi juhami zalaga nekaj izbranih lokacij v Ljubljani. Midva sva Rastlinjak obiskala na ponedeljek, ko je bila na voljo kremna grahova juha z meto. Z veseljem sva jo oba izbrala za intro pokušine.

Juha je preprosto odlična – brez odvečne kompleksnosti, ki je kremna juha niti ne potrebuje. Gladko teksturo juhe in nežne okuse graha je zgolj nekoliko osvežil dodatek mete, ki pa nikakor ne bi zmotil niti najbolj konservativnih obiskovalcev.

rastlinjak veganska hrana extraveganza

Ob juhi sva dobila še polnozrnato pšenično štručko iz kislega testa, ki je mene, kot strastno ljubiteljico kruha, popolnoma navdušila. Zapečena in hrustljava skorja, mehka in luknjičasta sredica …

K sreči sva bila tudi pri naslednjem hodu deležna enake kruhaste poezije, sicer bi celo objavo brali moj poskus hvalospeva tej štručki.

Sendvič s humusom in zelenjavo

Jaz sem si na vsak način želela poskusiti sendvič, ker se mi zdi edini dovolj nasiten prigrizek na poti ali ko se mi mudi. Hkrati pa je priprava vrhunskega veganskega sendviča velik izziv, po katerem lahko presodiš tudi ostalo ponudbo.

Zato priznam, da sem bila kar malo razočarana nad klišejskimi sestavinami tega sendviča, ko nama ga je Ana, najina gostiteljica, predstavila. Vsak drugi veganski sendvič v Sloveniji vsebuje namreč humus in zelenjavo (vsak prvi pa avokado in zelenjavo).

Torej, nisem pričakovala veliko, zato sem vztrajala, da za pokušino vzameva samo en sendvič in si ga razdeliva. Ana nama je prijazno ponudila, da nama pripravi 2 odprta sendviča.

Že po prvem ugrizu sem vedela, da sem temu skromnemu sendviču delala krivico.

Čudovito hrustljava in luknjičasta štručka iz kislega testa, bogata plast domačega humusa, kolobarji kumare in paradižnika (ki, ajde, nista bila ravno presežek sredi zime), lističi mlade špinače in sveže mlet poper, ki jo dodal noto svežine. Skratka popoln sendvič, pri katerem ne bi prav nič spremenila.

Ok, z veseljem bi mu dodala mikrozelenje, ki ga žal ni bilo na voljo ob najinem obisku (Ana je namreč dostavo pričakovala ravno naslednji dan). Vse ostalo pa je pri tem sendviču naravnost popolno!

2 presni tortici in 1 presna ploščica

Za posladek sva hedonistično izbrala kar 3 presne sladice.

Jaz sem se nemudoma odločila za Sacher torto. To je vedno moja prva, skoraj instinktivna izbira, ko se znajdem pred vitrino s sladicami.

Za tortico, ki sva jo poskusila, bi sama najbrž izbrala drugačno ime, saj je s presno tortico težko poustvariti pristne značilnosti Sacher torte: žmohten čokoladni biskvit in lepljivo sladkost marelične marmelade. A če odmislimo že znane teksture, ki jih ime obljublja, gre za povsem korektno presno tortico, ki bo zadovoljila marsikatero željo po sladkem in/ali čokoladnem.

Za tiste nekoliko zahtevnejše ljubitelje čokoladnih tortic pa bi bilo dobrodošlo, če bi bilo vpletenih več variacij v čokoladnem okusu in teksturah. Tortica je lahko po nekaj zalogajih rahlo dolgočasna: v vseh 3 plasteh se namreč ponovi isti čokoladno-sladek okus in težka tekstura (zbit »biskvit«, gosta krema, čokoladni preliv). Domnevam, da ravno zato marelična marmelada ni uspela priti dovolj do izraza. Sama bi tortico z veseljem poustvarila z izrazitejšim okusom temne čokolade v »biskvitu« in prelivu, medtem ko bi bila lahko krema nekoliko lažje teksture. A moje besedičenje ni niti malo zmotilo Metoda, da bi povsem užival v tej isti tortici.

Še bolj pa ga je navdušila jagodna tortica, ki je bila njegova prva izbira. Tudi mene je hitro prepričala. Kombinacija nevtralnega »biskvita« in goste kreme, ki jo preči rahla kislost sadja, me je zelo spomnila na (veganski) jagodni čizkejk.

Prav navdušujoče je bilo, da kljub veliki količini kreme ni bilo niti malo zaznati tako pogostega priokusa oreščkov ali tofuja v podobnih torticah. Čeprav nisem ljubiteljica sadnih tortic, moram reči, da je tukaj Rastlinjak zadel popolno harmonijo sladkobe in sadne svežine.

Za konec sva si razdelila še lešnikovo presno ploščico. Zelo okusen posladek, pri katerem sem še posebej hvaležna za pristen okus praženih lešnikov. Božanski zaključek pokušine v Rastlinjaku!

Kaj naročiti naslednjič?

V trenutkih lakote bi sama zagotovo ponovno izbrala sendvič, še posebej če bi hitela naprej. Za hladne dni, ko se želite še malo pogreti in imate čas v miru posrebati vročo juho, pa si le vzemite nekaj minut, da juho pojeste v ličnem ambientu Rastlinjaka.

V toplejših mesecih pa bi zagotovo izbrala smuti skledo, ker se jim preprosto ne moreš upreti. Barve, teksture in svežina sadja kar žarijo s fotografij, ki jih Rastlinjak objavlja na Facebooku!

Ob najini malici sva si privoščila še sveže stisnjen sok Zen (ananas, korenček, jabolko, limona, ingver, kurkuma), ki je bil enkraten. Rastlinjak je primarno seveda kavarna, zato bodo na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kave, čaja in ostalih toplih napitkov. Imajo tudi vegansko vročo čokolado in mandljevo nesladkano mleko za pripravo toplih napitkov.

Na koncu samo še droben namig: če bi želeli preizkusiti prav določeno juho s tedenskega menija ali pa si želite ugrizniti v zgoraj opisani sendvič, napovejte svoj obisk in rezervirajte svojo porcijo. Kajti prav lahko se zgodi, da bo ob vašem obisku že zmanjkalo izbrane jedi (še posebej če obisk načrtujete popoldne).

Extrainfo

Rastlinjak Café
Trg OF 6
1000 Ljubljana

Železniška postaja Ljubljana je dobro opremljena s plakati, ki vas bodo usmerili do točne lokacije. Sicer pa se Rastlinjak nahaja na koncu 1. tira (s smeri Gorenjske).

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek-petek: 7.30-18.00

Cene
smutiji 3.5-4.5 € | sveži sokovi 3 € | sendviči 4.5 € | juhe 3.5 € | sladice 2.5-4.5 €

Ambient
majhna kavarna v urbano-industrijskem slogu | izbrano slovensko retro pohištvo | polno zelenih sobnih rastlin, skladno z imenom | prijetno vzdušje za hitro kavo ali prigrizek | najbolj primerno za posameznike ali družbe 2-3 oseb | na voljo tudi mizice pred kavarno

Dostop
Če pridete s kolesom ali vozičkom, imejte v mislih, da morate narediti kakšen krog več, da se izognete stopnicam iz podhoda železniške postaje.

Fotografije: Rastlinjak in Extraveganza.

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​