Veganske polnjene paprike sodijo med moje najljubše recepte. Zelo uživam namreč, ko lahko klasične družinske recepte spremenim v vegansko različico, ki je ponavadi še bolj okusna in zdrava.

Tako kot pri musaki sem tudi v polnjene paprike dodala orehe, ki dajo polnilu odličen okus in popolno teksturo. Družbo jim dela še korenje in mešanica žit. Jaz sem uporabila kupljeno mešanico rjavega riža, ajdove kaše in rdeče kvinoje. Vi pa lahko po želji uporabite samo rjavi riž ali ajdovo kašo.

Za pravi nostalgični pridih sem polnjene paprike postregla s pirejem, a se odlično priležejo tudi s kosom domačega kruha.

Izbrane, a preproste sestavine.
Odličen nadev za paprike.
Polnjene paprike uživajo v paradižnikovem džakuziju.
Vrhunska kombinacija – polnjene paprike in pire.

Veganske polnjene paprike v paradižnikovi omaki

Enkratne polnjene paprike v paradižnikovi omaki iz pečice. Okusno polnilo z orehi in ostalimi preprostimi sestavinami vas bo navdušilo, da jih boste pripravljali tekom cele sezone.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganske_polnjene_paprike_recept_extraveganza5
priprava: 15 min
kuha ali peka: 15 + 60 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 30 min
št. porcij: 5 paprik

Sestavine

  • rumena paprika (najboljša je babura) – 5 kom

POLNILO

  • mešanica rjavega riža, ajdove kaše in rdeče kvinoje (3 barvni mix  Zlato polje) – 1 skodelica (približno 120 g)*
  • mlada čebula – 6 manjših
  • korenček – 2 srednje velika
  • orehi – 120 g
  • sesekljan peteršilj –  3 žlice
  • česen – 1 strok
  • sol, črni poper, olivno olje

PARADIŽNIKOVA OMAKA

  • paradižnikova omaka – 700 ml
  • voda – 200 ml
  • rjavi sladkor – 1 zvrhana žlica
  • škrob – 1 žlica
  • sol

Še ena klasika – odličen recept za krompirjev golaž. Na dnu objave preverite, kako do še več receptov za domiselne veganske enolončnice.

Postopek

  1. Čebulo drobno sesekljamo in podušimo na malo olja (ali vode).
  2. Dodamo nariban korenček,  sesekljan česen, sesekljane orehe, sol in poper. Počasi popražimo, da se korenček zmehča, orehi pa nekoliko zapečejo.
  3. Malo pred koncem dodamo mešanico riža, kvinoje in ajde, kratko popražimo, odstavimo in dodamo še peteršilj.
  4. Paprikam odrežemo zgornji del, jih očistimo in do vrha napolnimo s pripravljenim nadevom (ne tlačimo).
  5. Vse sestavine za paradižnikovo omako dobro premešamo. Nekaj omake prelijemo v pekač, da sega približno 2 prsta visoko.
  6. V pekač naložimo polnjene paprike – eno ob drugi in dodamo preostalo omako, da sega skoraj do vrha paprik.
  7. Pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Pečemo 50 do 60 minut – po 30 minutah pekač odkrijemo.
  8. Pečene paprike postrežemo s kruhom ali pirejem.

Odkrijte tudi recept za vrhunske veganske čufte iz polnovrednih sestavin. Zdrav recept brez olja in brez nadomestkov mesa.