Recept za domači falafel poskrbi za najenostavnejšo popestritev jedilnika v vsaki sezoni. Čičerikine kroglice, začinjene z izbranimi začimbami, so v notranjosti mehke, zunaj pa hrustljavo zapečene. Če imate radi zelo hrustljave, se lahko zgledujete po meni in jih pečete kakšno minuto (pre)več.

Za bolj zdravo verzijo lahko falafel spečete v pečici ali cvrtniku na zrak. Preverite navodila v receptu.

Jaz sem zraven pripravila še nekoliko drugačen pire, in sicer iz gomoljne zelene. Uporabila sem tudi domačo ovseno smetano – dostop do recepta, kako jo lahko naredite sami, najdete na dnu objave.

Recept za falafel in pire iz zelene
Popolna kombinacija hrustljavih falaflov in odličnega pireja.

Domači falafel in pire iz gomoljne zelene

Recept za domače falafel kroglice iz čičerike, za prilogo pa postrezite odličen pire iz gomoljne zelene.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Recept za falafel in pire iz zelene
priprava: 15 min
kuha ali peka: 20 min
čakanje: 12 ur
skupni čas: 30 min
št. porcij: 10 kroglic

Sestavine

FALAFEL

  • 350 g čez noč namočene (12 ur) čičerike (če nimate dobrega sekljalnika, lahko uporabite tudi delno (al dente) kuhano čičeriko)
  • 2 žlici čičerikine moke
  • 2 šalotki (drobno sesekljani)
  • 1 strok česna (drobno sesekljan)
  • ½ žličke pecilnega praha
  • 1 čajna žlička mletega koriandra
  • 1 čajna žlička mletega kumina (imenovan tudi orientalska kumina)
  • ½ žličke soli
  • večji ščepec črnega popra
  • 1/2 skodelice drobno nasekljanega peteršilja (po želji tudi več)
  • 1 čajna žlička tahinija
  • olje za cvrtje (poljubno, če se odločite za cvrtje)

PIRE IZ GOMOLJNE ZELENE

  • 1 srednje velik gomolj zelene
  • sol, črni poper – po okusu
  • ovsena smetana – 3 žlice
  • 1 strok pečenega česna (ali ščepec mletega sušenega česna)
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka

Preverite tudi recept za zelenjavne polpete, ki jih lahko naredite iz poljubnih sestavin.

Postopek

FALAFEL

  1. Čičeriko grobo zmeljite v mešalniku. Dodajte vse ostale sestavine.
  2. Z mokrimi rokami oblikujte čvrste kroglice velikosti oreha.
  3. Za cvrtje: v manjši ponvi segrejte večjo količino olja – biti ga mora toliko, da bodo kroglice v njem plavale in vanj previdno položite kroglice. Pazite, da jih naenkrat ne daste preveč, saj bo to znižalo temperaturo olja in bi zaradi tega lahko razpadle. Cvrite tako dolgo, da se zapečejo do zlato rjave barve – vmes obrnite. Ocvrte položite na kuhinjski papir, ki bo popivnal odvečno maščobo.

    Za peko v pečici ali cvrtniku na zrak: segrejte na 180 stopinj, kroglice pecite 10 minut in jih obrnite (v cvrtniku na zrak jih lahko tudi večkrat pretresete, da se enakomerno zapečejo). Pecite toliko časa, da se zapečejo do želene barve. Ne pozabite, da ne bodo tako temni kot pri cvrtju.

PIRE IZ GOMOLJNE ZELENE

  1. Zeleno olupite in narežite na kocke.
  2. Dajte v vodo, zavrite in kuhajte približno 15 min.
  3. Odcedite in zmešajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom z vsemi ostalimi sestavinami.

Še en recept za popestritev jedilnika – poskusite odlične domače riževe rezance z zelenjavo.

BONUS: recept za domačo ovseno smetano

V receptu lahko uporabite kupljeno ali pa domačo ovseno smetano. Ko jo enkrat pripravite sami, boste videli, da jo lahko pripravite enostavno, hitro in brez nepotrebnih dodatkov. Najbrž že veste, da domači ovseni izdelki (mleko, smetana) radi postanejo sluzasti, zato boste poleg recepta prejeli še trike, kako se izogniti tem nevšečnostim.

Za brezglutensko opcijo se prepričajte, da izberete ovsene kosmiče brez glutena.

Dostop do recepta za ovseno smetano lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača veganska ovsena smetana

Preverite recept za enostavno ovseno smetano, ki jo pripravite iz 3 sestavin, ki jih že imate doma.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.