Recept za polento z veganskim kislim mlekom je eden tistih receptov, kjer so bolj kot navodila za pripravo pomembne kvalitetne sestavine. Postopek je izjemno enostaven in vedno zagotavlja odlične rezultate, še posebej če se ga lotimo z domačo, ekološko polento in doma pripravljenim mandljevim kislim mlekom.

Pri pripravi domačega mandljevega mleka vam bo ostala mandljeva pulpa, ki jo lahko uporabite v odličnih Rafaelo kroglicah, smutijih ali masi za piškote. Tako imate še en razlog, da se lotite spodnjega recepta. Na dnu objave vas čaka še dostop do recepta za domač kokosov jogurt, ki ga lahko uporabite za fermentacijo mandljevega kislega mleka.

Naredite dvojno količino mandljevega mleka in ga pojejte s kosmiči ali sadjem.
Privoščite si za zajtrk, malico ali večerjo.

Polenta z domačo mandljevo feto in mandljevim kislim mlekom

Preprosta kmečka jed v veganski različici, kjer polenti družbo delata domača mandljeva feta in mandljevo kislo mleko.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
polenta_vegansko_kislo_mleko_recept_extraveganza3
priprava: 10 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 2 dni
skupni čas: 20 min
št. porcij: 2 porciji

Sestavine

MANDLJEVO KISLO MLEKO

 • 800 ml domačega mandljevega mleka (za pripravo potrebujete 250 g mandljevih lističev in vodo)
 • 3 žlice limoninega soka
 • 2 žlici jabolčnega kisa
 • ¾ žličke soli (ali po okusu)
 • 3 žlice jogurta (domačega ali kupljenega – sojinega, kokosovega …) ali 2 kapsuli probiotikov – v nadaljevanju vas čaka dostop do recepta za domači kokosov jogurt

POLENTA

 • 1 skodelica koruznega zdroba
 • 2 skodelici vode
 • ½ žličke soli
 • nadrobljena mandljeva feta

Postopek

MANDLJEVO KISLO MLEKO

 1. Najprej pripravite domače mandljevo mleko iz 250 g mandljevih lističev (prelijete z vrelo vodo in pustite namakati 1 uro).  Vodo odlijte, mandlje sperite in dajte v blender. Dodajte 1000 ml vode in dobro zblendajte na najvišji stopnji – kakšno minuto. Precedite skozi gazo ali precejalno vrečko. Mandljevo pulpo, ki ostane, porabite v veganskih Rafaelo kroglicah.
 2. Mandljevo mleko prelijte v lonec in zavrite. Vmes večkrat premešajte po dnu posode.
 3. Ko mleko zavre, odstavite in dodajte sol, limonin sok in jabolčni kis. S kuhalnico rahlo premešajte in pustite, da se ohladi do mlačnega (na telesno temperaturo).
 4. Potem vmešajte jogurt ali probiotike, prelijte v steklen kozarec, pokrijte z gazo in pustite na sobni temperaturi, da fermentira – približno 48 ur.

POLENTA

 1. Vodo zavrite, solite in dodajte koruzni zdrob. Premešajte in kuhajte nekaj minut.
 2. Odstavite in vmešajte nadrobljeno mandljevo feto.
 3. Postrezite z domačim mandljevim mlekom.

BONUS: recept za domači kokosov jogurt

V receptu lahko uporabite kupljen ali domač veganski jogurt. Čeprav ga za pripravo kislega mleka potrebujete samo nekaj žlic, je to odlična priložnost, da poskusite jogurt pripraviti doma, še posebej če ga ponavadi kupujete. Enostavnost priprave in odličen rezultat vas bosta presenetila!

Dostop do recepta za domači kokosov jogurt lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domač kokosov jogurt

Preverite recept za enostaven kokosov jogurt, ki vedno uspe.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.