Praženi riževi rezanci so zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih azijskih specialitet. Tudi sama jih zelo rada izberem z menija azijskih restavracij, še raje pa jih pripravim sama doma. Še posebej ker je domača različica te jedi manj mastna, brez umetnih ojačevalcev okusa in vsebuje najljubše sezonske sestavine – spomladi brokolijeve poganjke, poleti stročji fižol in papriko, jeseni pa veliko zelja.

Le malo ljudi se doma loteva azijskih jedi, a naj vas to ne ustavi. Ta recept za pražene rezance je zelo prizanesljiv, saj lahko količine zelenjave prilagodite svojim željam, sestavine za omako pa najdete v skoraj vsaki trgovini z živili.

Pomembno je le, da si vso zelenjavo in tudi omako pripravite vnaprej, saj bo hitro praženje na visoki temperaturi (ki da pravi okus) zahtevalo nekaj spretnosti in okretnosti. Vendar če sledite receptu, vam bo zagotovo uspelo pripraviti tako dobre riževe rezance, ki se bodo zlahka primerjali s tistimi iz restavracije (in jih celo premagali v marsikaterem pogledu).

Praženi riževi rezanci z zelenjavo

Pripravite si riževe rezance kar doma, enostaven recept, ki ga lahko prilagodite svojim željam in zalogam v hladilniku.
Avtorstvo: Azra M. Češek
Recept za riževe rezance z zelenjavo
priprava: 20 min
kuha ali peka: 20 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 40 min
št. porcij: 2 porciji
vegansko, brez glutena, za začetnike, hitro in enostavno, vsesezonsko

Sestavine

  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 cm korenine ingverja
  • 3-4 stroki česna
  • 1,5 skodelica (v velikosti 235 ml) narezane zelenjave in dodatkov (npr. grobo naribano zelje, na palčke narezano korenje, trakci paprike, kuhan grah, sojini kalčki, brokolijevi poganjki, narezani cvetovi brokolija)
  • 3 jedilne žlice (v velikosti 15 ml) tamarija ali svetle sojine omake (lahko tudi 2 žlici tamarija in več soli)
  • 1 čjna žlička (v velikosti 5 ml) sladkorja
  • 1 čajna žlička (v velikosti 5 ml) riževega kisa
  • 1/4–1 čajna žlička (v velikosti 5 ml) čilijeve omake (jaz dodam 1/4 žličke, da je komaj opazna), poljubno
  • česen v prahu
  • poper
  • velik ščep soli
  • 100 g instant polnozrnatih riževih rezancev
  • sezam, poljubno

Ste za še eno azijsko specialiteto, pripravljeno na veliko bolj zdrav in okusen način? Odkrijte hrustljave spomladanske zavitke iz pečice (namesto ocvrte v olju).

Postopek

  1. Zelenjavo dobro operite in narežite na drobne, a približno enake trakce oz. palčke. Tako se bo enako hitro prepražila, pa tudi lažje jo boste zagrabili s palčkami ali vilicami.
  2. Čebulo, ingver in česen drobno sesekljajte.
  3. Vmes zavrite vodo za rezance. Prelijte jih s kropom in pustite stati skladno z navodili (ponavadi 3–5 minut). V tem času pripravite omako in ostale sestavine.
  4. V skodelico dodajte vse sestavine za omako: tamari (ali sojina omaka), sladkor, rižev kis, čilijeva omaka, česen v prahu, poper. Dobro premešajte.
  5. V široki ponvi, ki vam bo omogočala hitro praženje zelenjave, ali voku na visoki temperaturi segrejte sezamovo olje in najprej prepražite čebulo in ingver. Ko začneta dobivati barvo, dodajte še česen. Ves čas mešajte z lopatico, da se ne zažge. Po 1 ali 2 minutah dodajte zelenjavo.
  6. Dobro jo posolite in ob stalnem mešanju pražite na visoki temperaturi. Pokrijte za 1 ali 2 minuti in preverite, ali je zelenjava že pripravljena. Če ni, jo še malo pražite ali premešajte in ponovno pokrijte za kratek čas, da se zmehča.
  7. Še enkrat premešajte omako in previdno dodajte v ponev, saj bo zacvrčala. Premešajte z zelenjavo. Ker v skodelici vedno ostane še nekaj omake, sama vedno dodam še malo vode (za 1–2 žlici), da sperem ostanke in hkrati pripravim nekoliko več omake, zaradi katere je jed sočnejša, a nič manj okusna.
  8. Rezance odcedite in takoj sperite pod mrzlo vodo, da se ne zlepijo. Dodajte jih v ponev k zelenjavi.
  9. Malo še pražite, da se okusi prepojijo.
  10. Razdelite v dve veliki porciji (ali 3 manjše) in posujte s sezamom.

Namig

Za ekstra bogato omako dodajte v omako še 1 jedilno žlico arašidovega masla. Tako bo omaka še bolj kremasta in okusna. Brez skrbi, maslo se ne bo razpustilo, ko boste zmešali omako. Ko ga dodate v vročo ponev, se bo ob mešanju zmehčalo in porazgubilo po zelenjavi. Izberite gladko maslo ali tisto s koščki arašidov za nekoliko več interesa v jedi.