Ta izjemno zanimiva knjiga je postala mednarodna uspešnica, avtorici pa je še pred izidom spremenila profesionalno življenje. Knjiga paleoantropologinje Sang-Hee Lee je plod sodelovanja s korejskim urednikom Shin-Young Yoonom, ki ji je nekega dne v ZDA, kjer je predavala in raziskovala na Univerzi v Kaliforniji, poslal sporočilo z vprašanjem, če bi želela pisati kolumne za znanstveno revijo, namenjeno splošni javnosti. Tudi zato, ker sta ob neki drugi priložnosti že sodelovala, je rekla da.

Kot Leejeva priznava v knjigi, pred pisanjem kolumen ni ravno uživala v poučevanju, zato se je raje bolj osredotočala na raziskovalno delo (predavala je še vedno). A priložnost, da sprejme delo kolumnistke, se je izkazala za zadetek v polno, saj je spremenila način, kako je predavala študentom.

Predavati je začela tako, kot je pisala kolumne. Ob tem je nenadoma začutila strast do predavanj, iz profesorice, ki raje predava majhni skupini zainteresiranih študentov, se je spremenila v predavateljico, ki uživa pred velikim številom študentov. Danes študentom postavlja izzive in poskuša tudi iz tistih nezainteresiranih, ki so na predavanju le iz obveznosti, ne iz radovednosti, izvleči zanimanje za nadaljnji študij in raziskovanje.

Knjiga je sestavljena iz 22 esejev o izvoru človeštva in njegovih (stran)poteh, navdahnile pa so jih razprave Leejeve s študenti, njihova vprašanja ali nestrinjanja, kar je vedno dober uvod v zanimivo in zabavno branje. Moram omeniti, da je branje izjemen užitek tudi za tiste, ki nimamo temeljitega predznanja o paleoantopologiji.

V kratkih poglavjih prebiramo zanimive reči: o domnevnem kanibalizmu človeške vrste, o simptomih navidezne nosečnosti in izkušnje rojevanja pri moških (t. i. couvade syndrome), o razlogih laktozne intolerance oz. nezmožnosti prebave mlečnega sladkorja, ali je rasa biološko pomembna kategorija ali pa je le socialni konstrukt novodobnega človeka, vzroki in razlogi dolgoživosti, kdaj v zgodovini se je pri ljudeh pojavil altruizem, ali je ob 7 milijardah ljudi na svetu res le ena sama rasa itn, če naštejem le nekatera zanimiva poglavja.

Omenjene tematike in problematike, o katerih imamo svoje mnenje tako rekoč vsi, lahko beremo z vidika paleoantropologije oz. z vidika evolucijskih sprememb v človeški vrsti. Kdor ni obseden s faktografskim znanjem za vsako ceno (paleoantropologija pač ne ponuja vedno nespremenljivih, dokončnih odgovorov), pač pa se zmore elegantno pretakati skozi možnosti teorij in ohlapne končnosti, bo nad knjigo najverjetneje navdušen.

Branje je kljub razmeroma zahtevni vsebini dovolj lahkotno, saj se avtorica ne spušča pregloboko pod površje, pač pa se drži recepta, ki je deloval že v njenih kolumnah. Branost je namreč tisti koncept, s katerim uspešni avtorji-predavatelji širijo svoje primarno občinstvo iz predavalnic do zainteresiranih bralcev z drugih celin.

Sang-Hee Lee

Close Encounters with Humankind

Lahkotno branje razmeroma zahtevne vsebine.
ocena 4 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Sang-Hee Lee

Close Encounters with Humankind

Lahkotno branje razmeroma zahtevne vsebine.
ocena 4 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.