Za vsakega vegana obstajata 2 trenutka v življenju, ko okolica postane ultimativno zaskrbljena, kaj boste jedli. Prvič, ko poveste, da ste iz prehrane izločili vso hrano živalskega izvora. In drugič, ko poveste, da greste na dopust v Sarajevo.

Ker imava zelo rada krompirušo, sva bila pripravljena tudi 10 dni preživeti na tej odlični piti. A to ni bilo potrebno. Sarajevo naju je presenetilo s svojo vrhunsko vegansko ponudbo! Kaj sva jedla, preverite spodaj.

Če se prebijete čez vse ponudnike veganske hrane v Sarajevu, pa vas na koncu čaka še nekaj priporočil kulturnih in naravnih znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi.

100% vegansko

Zdravo

Zdravo je trenutno edini 100% veganski lokal v Sarajevu. Nahaja se v novem blokovskem naselju Miljacka, 6 km od Baščaršije proti Ilidži. Če živite v centru, se zaradi nekoliko odročne lokacije najbrž ne boste odločili za vsakodnevni obisk, a vsekakor se morate vsaj enkrat ustaviti v Zdravu. Kot namig: nahaja se na poti od centra do Ilidže, zato priporočava postanek v bistroju Zdravo, če se napotite do naravne znamenitosti, Vrela Bosne. Tako sva naredila tudi midva.

Ponudba temelji na zdravi in polnovredni veganski ponudbi. Vse pripravljajo sproti, zato je potrebno na hrano nekoliko počakati. Na meniju boste našli vse od juh, mez, sendvičev, slanih in sladkih jedi, sladic, raznovrstnih napitkov, specialty kave … Tako bogato ponudbo je težko najti tudi pri nas.

Za otvoritev pojedine sva izbrala grahovo juho, ki naju je presenetila z živo barvo, lahko teksturo in nežnim okusom. Za glavno jed sem jaz izbrala polento s paradižnikom, kremo indijskih oreščkov in orehovim parmezanom, Metod pa se je odločil za lečino curry solato. Obe jedi sta bili zelo dodelani in okusni, porciji pa ravno pravšnji. Za izlet na Vrelo Bosne sva vzela s seboj še nekaj presnih sladic s suhim sadjem, oreščki in kokosom.

Škoda, da nisva imela več priložnosti za obisk bistroja, da bi poskusila še kaj drugega z menija.

Kot zanimivost: v Zdravu dobite pravo bosansko kavo v glineni skodelici, postreženo z datljem namesto sladkorja ali rahat lokuma.

Cene so izjemno dostopne, še posebej glede na izbrane polnovredne sestavine. Juha je stala 6 KM oz. 3 €, solata 11 KM oz. 5,6 €, polenta pa samo 7 KM oz. 3,5 €.

ZDRAVO
Dzemala Bijedica, Naselje Miljacka 160F
71000 Sarajevo

pravo KULINARIČNO POPOTOVANJE

Karuzo

Karuzo je majhen bistro, ki ga morate nujno obiskati, če ste v Sarajevu. Vodi ga chef Saša Obućina, ki se vsakemu gostu posveti in sproti pripravi katero koli jed z obsežnega menija. Zato je pred obiskom obvezna rezervacija, mimoidočih gostov preprosto ne more sprejeti. Rezervacijo lahko naredite tudi preko Facebooka (povezava spodaj).

Karuzo ponuja številne veganske jedi, vendar tudi nekaj vegetarijanskih in ribjih. Na meniju najdete vse od juh, predjedi, veganskega sušija, solat, glavnih jedi in sladic. Mnoge jedi so tudi brez glutena.

Midva sva se odločila za veganske čevape (ki ne poskušajo imitirati okusa mesa), veganski curry ter veganski rižota koktejl s 4 vrstami gob in suhimi figami. Vsaka izmed jedi je bila eksplozija okusov, ki so se kar nadgrajevali in dopolnjevali. Jedi so izredno dodelane in zahtevajo čas, da uživate v vsakem zalogaju in mu dovolite, da razvije svoj poln okus. Slow food v pravem pomenu besede!

Porcije so precej velike, zato pridite lačni. Midva sva si razdelila porcijo veganskih čevapov (kot predjed) in glavnih jedi zato nisva uspela dokončati. Žal ni bilo priložnosti, da bi poskusila še katero izmed pohvaljenih Sašovih sladic. Naslednjič pa zagotovo!

Cene so nekoliko višje v primerjavi z ostalimi ponudniki, vendar povsem skladne glede na izbrane sestavine in svežo pripravo. Metodov curry saute je bil 17 KM oz. 8.7 €, ostali jedi pa sta stali 19 KM oz. 9.4 €.

KARUZO
Dženetića čikma bb (zaprta terasa z belim ogrodjem)
71000 Sarajevo

za zajtrk ali sladico

Ministry of Ćejf

Ministry of Ćejf je odličen lokal, ko vam v centru zapaše veganska sladica ali pa si zaželite veganskega zajtrka zunaj. Vsak dan imajo na voljo svežo vegansko sladico, vegansko kašo s suhim in svežim sadjem ter veganski smoothie bowl.

V ponudbi imajo tudi tradicionalno pijačo iz fermentirane pšenice, ki se imenuje boza in je prav tako veganska. Gre za gosto, sladko in hkrati osvežilno pijačo, ki jo zelo priporočam za poskus – še posebej če uživate v sladkih, dekadentnih okusih.

Vse, kar sva poskusila v Ćejfu, je bilo odlično, tudi ambient je prijeten in nekoliko odmaknjen od vrveža Baščaršije. Na terasi se vedno potika nekaj muc, ki se rade pridejo tudi pocrkljat.

V Ćejfu bodite zgolj nekoliko previdni pri namigih osebja, kaj obsega veganska ponudba. Midva sva imela večino obiskov srečo, da naju je stregla izjemno prijazna gospodična, ki je do potankosti poznala sestavine vsega na meniju in nama točno znala povedati, kaj je vegansko in kaj ne. Imela pa sva tudi priložnost, da nama je dokaj neizkušen mladenič za veganski zajtrk priporočil sendvič z mocarelo. Navadno, kravjo mocarelo. Takrat sva prosila, če se lahko za hrano dogovoriva z njegovo kolegico in smo brez težav našli veganske opcije, omenjene zgoraj.

Cene so sprejemljive, kaša je stala 8,5 KM oz. 4,3 €, smoothie bowl 9 KM oz. 4,5 €, dnevna sladica pa 6 KM oz. 3 €.

MINISTRY OF ĆEJF
Kovači 26
71000 Sarajevo

nekaj mimogrede

Falafel Restaurant

Na Baščaršiji zagotovo ne boste zavili mimo Falafel Restauranta, v katerem je skoraj vsa ponudba veganska. Zgolj nekaj jedi z jogurtovim prelivom pade izven te kategorije.

Ob prvem obisku je Metod poskusil falafel wrap, jaz pa pečene bučke in solato fatuš, ki jo imam nadvse rada v naših Libanonskih mezah. Metod je bil zelo zadovoljen z wrapom, jaz pa nekoliko manj, saj so bile bučke precej mastne, fatuš pa ni ravno spominjal na bogato solato, ki sem jo vajena v Mezah. Zato sem se pri vseh naslednjih obiskih, ki jih ni bilo malo, zgledovala po Metodu. Wrap je namreč fantastičen – ravno pravšnje razmerje med falafel polpetki, okusno svežo zelenjavo in lahko tahini omako. Odličen medobrok ali lahka večerja!

Tudi cena je dostopna, in sicer 5,5 KM oz. 2,8 €.

FALAFEL RESTAURANT
Đulagina Čikma 2
71000 Sarajevo

fin zalogaj

Klopa

V Klopo naju je povabil najin novi prijatelj Sutko Jusić, Sarajlija, ki nama je poleg Klope predstavil tudi številne skrivnosti mesta.

Klopa je restavracija, ki obljublja zgolj za stopničko višji rang od ostalih priporočil. Lepo urejen prostor, ustrežljivo osebje, odlična izbira hrane z nekaj veganskimi opcijami že na meniju.

Izbirala sva med zeleno šerpico (zeleno ponvico), tofu šerpico (enaka kot zelena, vendar z dodatkom tofuja), azijskimi rezanci thai vege in solato vege asia. Odločila sva se za zeleno šerpico (zelenjava in gobe v najokusnejši paradižnikovi omaki, malo polente in gnezdece rukole) ter rezance thai vege, ki so Metoda prepričali z dodatkom curryja. Oboje je bilo tako dobro, da sva se čez nekaj dni vrnila in ponovno naročila enako.

Cene so bile glede na okusnost hrane dostopne, in sicer 7,50 KM oz. 3,8 € za zeleno šerpico in 12 KM oz. 6 € za thai vege.

Vsekakor priporočava obisk, ko si zaželite kosila ali večerje v umirjenem ambientu. Na vrhuncu sezone poskrbite, da prej rezervirate mizo.

KLOPA
Ferhadija 5
71000 Sarajevo

grah, bosanski pasulj

Barhana

Barhana je vsestranska izbira, saj na svojem meniju ponuja vse od jedi z žara, tradicionalnih bosanskih jedi, lazanj, rižot, testenin, pic do jedi iz woka. To ponavadi ni dober znak, a midva sva jo izbrala zaradi graha, bosanske različice pasulja.

Bil je neverjetno okusen, zelo kremen in nasiten. Vse do zadnje kapljice sva pomazala z odličnim domačim kruhom. In se naslednji dan vrnila še enkrat.

Porcija graha je izredno poceni, 5 KM ali 2,5 €. Za zelo lačne bo mogoče malo premajhna, zato razmislite še o kakšni solati za prilogo. Za večino pa bo popolnoma dovolj za kosilo ali večerjo.

BARHANA
Đulagina Čikma 8
71000 Sarajevo

brez pite ne gre

Buregdžinica Sač

V Sarajevu boste našli številne buregdžinice, ki na tradicionalen način pečejo »pite ispod sača«. Vendar naju je pozitivno presenetila buregdžinica Sač, kjer je gospa ob omembi, da jeva vegansko, takoj vzela čist pribor, da lahko odreže dva kosa krompiruše.

Krompiruša je bila sicer ravno prav začinjena, zelo okusna in hrustljavo zapečena, vendar nekoliko premastna (Metod je svoj kos popivnal s prtički). Če vas to ne moti, zagotovo priporočava to buregdžnico.

2 (obilni) porciji krompiruše sta stali 4,5 KM oz. 2,3 €.

SAČ
Bravadžiluk mali 2
71000 Sarajevo

kot domača

Buregdžinica Ahmo

Jaz sem se vztrajno vračala v buregdžinico Ahmo, saj me je krompiruša najbolj spominjala na pito, ki sem jo jedla doma ali kot nama jo še danes pripravi moja draga teta Jasima. Če vam tekne domača krompiruša, boste zagotovo na svoj račun prišli pri Ahmu.

Krompiruša je bila zelo poceni, mislim, da nekje do 2 KM.

Ahmo
Abadžiluk 18
71000 Sarajevo

NE PRIPOROČAVA

Nanina kuhinja

Nanina kuhinja je pravzaprav edina slaba izkušnja, ki sva jo imela v Sarajevu. Nanina oz. babičina kuhinja nudi izključno tradicionalne bosanske jedi, med njimi tudi nekatere »slučajno« veganske. Zato so se nama zdeli kot pravi naslov za preizkus avtohtonega comfort fooda. Najbrž se ne bi mogla bolj ušteti.

Mlad natakar nama je kot veganske opcije predstavil nekaj jedi na žlico, ki so v osnovi kuhane brez mesa, zelenjavo na žaru in rižoto. Odločila sva se za jedi na žlico. Metod je izbral grašak (grah), jaz pa bamijo ali okro, ki je že dolgo nisem jedla, mi je pa vedno bila všeč njena nenavadna tekstura. Natakar mi je sicer izbiro odsvetoval, saj naj bi bila okra brez mesa neokusna in je marsikdo ne mara, ampak sem vztrajala. Na žalost. To je bila res ena izmed najslabših stvari, ki sem jih poskusila v zadnjih letih. Seveda ni meso tisto, ki daje okus jedem, temveč sol in začimbe, ki jih ta bamija žal niti od daleč ni videla. Metodov grah je bil sicer okusen, ampak to je bil res samo grah v redki rdeči omaki. Oba sva sicer naročila še pire kot prilogo, ampak je natakar nanj pozabil.

No, vse to je bil samo začetek. Pravi šok je prišel z računom. Priznam, ko sva naročala, niti nisem gledala cen, saj me je Sarajevo popolnoma razvadilo s svojimi nizkimi cenami. Skratka, čorba v Nanini kuhinji stane 16 KM oz. 8 €. Toliko niti v Sloveniji ne stanejo jedi na žlico.

Če pa se zaradi vsejedih sopotnikov ali iz katerega koli drugega razloga ne boste mogli izogniti obisku Nanine kuhinje, sva kot odgovor na slabo oceno na Googlu dobila njihovo priporočilo, da kot veganske opcije nudijo tudi pečene paprike s česnom, gobe z rižem, praženi krompir, domači pilav (jed z rižem), čorbo s paradižnikom in sezonske solate. Mogoče boste imeli več sreče s katero izmed naštetih jedi, a midva obiska ne bova ponovila in ga tudi ne bi priporočila. V Sarajevu je mnogo boljše hrane po razumnejših cenah.

NANINA KUHINJA
Kundurdžiluk 35
71000 Sarajevo

KAJ DOŽIVETI V SARAJEVU

Za konec še nekaj priporočil iz prve roke

V Sarajevu pa nisva samo jedla in pila, zato dodajava še nekaj priporočil kulturnih in naravnih znamenitosti, ki so naredile najin dopust popoln.

Namig, še preden prispete v Sarajevo: pri svojem mobilnem operaterju si začasno uredite paket za cenejše klice v Bosni in Hercegovini. Pred vstopom v državo pa onemogočite prenos mobilnih podatkov v tujini. Cene gostovanja so namreč oderuške! V vseh lokalih je dostopen wi-fi, ponavadi morate prositi za geslo.

Zdaj pa lahko brezskrbno začnete z raziskovanjem Sarajeva!

Najprej prava bosanska kava in vse, kar sodi zraven

Andar (naslov Sarači 22) je zelo prijeten lokal, ki je nastal v nekdanji čevljarski delavnici, zato boste v ambientu prepoznali avtentične čevljarske rekvizite, zgodbo nekdanje družinske delavnice pa lahko preberete na zadnjih straneh posrečeno oblikovanega menija. Andar streže odlično bosansko kavo, na voljo imate možnost izbire tolčene kave (poleg tradicionalno mlete, ki jo prav tako strežejo in je nekoliko cenejša). Ob kavi dobite še rahat lokum, ki je veganski, če nima posebnih dodatkov. Za vsak slučaj preverite pri osebju.

Če se zaljubite v ritual pitja bosanske kave in ga želite ohraniti doma, nikar ne hitite in ne kupite prvega seta za kavo, ki vam ga ponudijo. Midva sva nekaj daril in tudi set zase kupila pri prijatelju Vedadu Brkaniću, ki vam bo znal pokazati razliko med avtentičnim ročno kovanim setom in industrijskimi spominki, ki jih ponuja večina trgovinic na Baščaršiji. Najdete ga na naslovu Kazandžiluk 18a na Baščaršiji.

Za prigrizek ali nakup bosanskih dobrot za domov priporočam obisk trgovinice Badem butik, ki v rinfuzi ponuja oreščke, suho sadje, raznovrstne rahat lokume in številne druge dobrote. Vredno obiska, čeprav samo za pest odličnih pistacij, ki jih pozobate med sprehodom po Baščaršiji.

Narava

Izkoristite lep dan in se z novo žičnico povzpnite na hrib nad Sarajevom, Trebević. Na vrhu vas čaka nekaj sprehajalnih in pohodniških poti. Midva sva jo mahnila do zapuščene in z grafiti porisane bob steze, po kateri se lahko sprehodite kakšen kilometer proti dolini. Pozorni bodite samo na obvestila, kdaj na stezi potekajo treningi sankačev.

Na obrobju Sarajeva pa vas čaka umirjena Ilidža in Vrelo Bosne (izvir reke Bosne). Gre za krasen park s številnimi potkami, klopmi in pokritimi mizami za piknik. Tekom poletne sezone je park poln turistov, zato mogoče izkušnja ne bo tako prijetna. A če vam uspe ujeti kakšen rahlo oblačen dan in se pozno popoldne sprehodite po parku, boste lahko doživeli vso njegovo lepoto. Pravi raj!

Druženje

Ste za ples? Kino Bosna je alternativni prostor, ki se je oblikoval v nekdanjem Kinu 1. maj, kjer imate ob ponedeljkih priložnost slišati narodno glasbo v živo. Prostor je zanimiva zmes socialistične gostilne in naše Metelkove, ki ju povezujejo kino artefakti. Midva sva prišla malo pred začetkom nastopa in sva imela priložnost opazovati, kako se je prazen prostor hitro razživel ob (pre)glasnih hitih narodnjakov, zadimljeni meglici in ritmičnem gibanju množice, ki ogromno kino dvorano zapolni do zadnjega kotička. Edina beseda, ki lahko povzame doživetje: intenzivno.

Za sproščen večer ob dobri glasbi priporočava obisk jazz kluba Jazzbina. Pogosto imajo koncerte in nastope v živo. Tako sva tudi prvič slišala Merimo in Harisa, odličen mlad duo, ki ob kitari izvaja znane uspešnice. Navdušena nad njuno interpretacijo zimzelenih skladb sva vprašala, kje se ju da še slišati, dokler sva v Sarajevu. Tako sva jima sledila še 2 večera. En večer sva ju imela priložnost slišati z njunim bandom Bluesa, ki ga nedvomno morate ujeti, ko boste v Sarajevu. Rock in blues uspešnice si lahko samo želijo, da jih Bluesa izvede v svojem dinamičnem in igrivem nastopu. Pa poskusite ostati mirni pri vsej energiji, ki jo Merima izžareva na odru!

Kultura

Mnogi muzeji razkrivajo težke trenutke obleganega Sarajeva med vojnimi leti 1992 in 1995. Midva sva se po pretresljivi izkušnji v Muzeju zločinov proti človeštvu in genocida, ki si ga nisva zmogla ogledati do konca, izogibala vseh muzejev in izložb z vojno tematiko.

Obiskala pa sva Muzej vojnega otroštva (Muzej ratnog djetinjstva), ki ga priporočava vsem. Vsako leto za zbirko izberejo okoli 50 predmetov iz mnogo širše zbirke predmetov, ki so jih poslali različni posamezniki, da opišejo svojo izkušnjo otroštva in mladosti v letih vojne. Zgodbe ob predmetih so kratke, nekatere žalostne, druge otroško navihane, a vedno ganljive.

Vsekakor obiščite tudi 2 tradicionalni hiši. Svrzina kuća (ali Svrzova hiša) ponuja vpogled v življenje premožne muslimanske družine v 18. in 19. stoletju, medtem ko vas Despića kuća (ali Despićeva hiša) vabi v daljše obdobje med 17. in 20. stoletjem, kjer je živela bogata srbska družina. V Despićevi hiši si vzemite čas in preberite oporoko gospoda Hadži Maksima Despića.

Ko si ogledate vse znamenitosti, pa je spet čas za eno pravo bosansko kavo. Uživajte! Vzemite si čas in ćejfite!