Z vami delimo nekaj idej za izlete po Savinjski, ki jih lahko združite z okusno vegansko hrano. Na seznamu boste našli naravne znamenitosti in predloge za aktivnosti na prostem, dodali pa smo tudi nekaj kulturnih atrakcij.

Ker so vsi predlogi v isti regiji, jih lahko poljubno kombinirate v eno- ali večdnevni izlet. Če pa želite preživeti čim manj časa na cesti med posameznimi doživetji, upoštevajte sklope po lokacijah, kot sledijo v nadaljevanju.

Na koncu vas čaka tudi seznam izbranih restavracij, kjer lahko preverjeno pojeste nekaj veganskega.

1

Celje in okolica

Kliknite na sliko ali podrsajte po strani navzdol.
Šmartinsko jezero
Žovnek
Braslovško jezero
SAVINJSKA – IZLETI

Šmartinsko jezero

Jezero v neposredni bližini Celja je priljubljena izletniška točka. Njegova razgibana obala ponuja mnoge skrite kotičke za predajanje naravi ali aktivno preživljanje prostega časa.

Urejena pot okoli jezera vsakodnevno privlači sprehajalce, tekače in kolesarje, medtem ko bodo ljubitelji rekreacije v in na vodi bolj uživali v skakanju v vodo, plavanju, supanju, veslanju … Čoln si lahko sposodite tudi v Čolnarni Muzelj ob jezeru.

Za najenostavnejši dostop do vode izberite predel obale z leseno tereso (blizu lesenega pomola), do kamor vas neposredno pripelje pot iz Celja.

SAVINJSKA – IZLETI

Grad Žovnek in Žovneško jezero

V občini Braslovče vas čakajo ruševine enega izmed najstarejših in nekoč največjih gradov v Sloveniji. Grad Žovnek so v 12. stoletju zgradili Žovneški gospodje, kasneje znani kot Celjski grofje. To je bil prvi dom Celjskih grofov in tudi njihov matični grad, kamor so se pogosto vračali tudi kasnejši rodovi Celjskih grofov. Grad je od začetka 19. stoletja prepuščen propadanju, v zadnjih desetletjih pa se postopoma obnavlja. Z gradu in pobočja Dobroveljske planote se odpira pogled tudi na bližnje Žovneško jezero.

Umetno zajezeno jezero v bližini gradu je priljubljena točka za sproščanje ob vodi. Čeprav je Žovneško jezero primarno namenjeno namakanju okoliških kmetijskih površin, je primerno tudi za kopanje. Voda je prijetna in večinoma čista (ne pa vedno), zato na sončne dni privabi številne ljubitelje aktivnosti na ali v vodi. Prinesite svojo opremo in uživajte v supanju ali vožnji s kanujem ali čolnom. Ali pa za osvežitev in malo adrenalina v vodo skočite z dvignjenega podesta. V neposredni bližini jezera je postavljena tudi oprema za street workout oz. funkcionalno vadbo.

SAVINJSKA – IZLETI

Braslovško jezero

Prav tako v občini Braslovče boste odkrili čudovito Braslovško jezero, ki ponuja enkratno kuliso za umirjen sprehod v zeleni okolici. Okrog jezera je speljana 1,5 kilometra dolga sprehajalna in gozdna učna pot. Pot je primerna tudi za otroke in starostnike.

Po sprehodu si lahko v bližnji brunarici privoščite osvežitev s pijačo ali veganskim sladoledom.

2

Velenje in okolica

Kliknite na sliko ali podrsajte po strani navzdol.
Velenjsko jezero in plaža
Muzej premogovništva Slovenije
Jama Pekel
SAVINJSKA – IZLETI

Velenjsko jezero in plaža

Večkrat nagrajeno naravno kopališče vsako leto privabi 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Velenjska plaža in Velenjsko jezero ponujata obilico možnosti za aktivno preživljanje prostega časa: od kopanja, jadranja, supanja, surfanja do kampiranja, odbojke na mivki, golfa in igranja ekipnih športov.

Velenjsko jezero s površino skoraj 1,4 kvadratnega kilometra spada med največja jezera v Sloveniji. Kakovost vode je redno preverjana in je okoljsko neoporečna.

Kot zanimivost: tri Šaleška jezera, med katerimi je Velenjsko jezero največje, so nastala kot posledica izkopavanja lignita. Kjer so danes jezera, so bila nekoč podeželska naselja, ki so delno ali v celoti izginila pod vodo. Tako lahko s supom ali pletno (lesenim čolnom) raziščete vas Stare Škale, ki plava v Velenjskem jezeru.

SAVINJSKA – IZLETI

Muzej premogovništva Slovenije

Kako so nekoč živeli in delali knapi? V rudarskih oblačilih in opremljeni s čelado se lahko z rudarskim dvigalnom spustite daleč v globino jaška in raziščete pravi lignitni park. Muzej premogovništva ponuja številne scene iz življenja in dela rudarjev, saj boste lahko spoznali vse od črne garderobe do knapovskega stanovanja izpred leta 1930.

Različne simulacije in razstavni eksponati poudarjajo pristnost okolja, ki v vsakomur (ne le v nas, ki smo odraščali v knapovskih družinah) prebudi spoštovanje do rudarjev, ki so za razvoj slovenskega gospodarstva tvegali svoja življenja.

Ogled muzeja je omogočen tudi invalidom.

SAVINJSKA – IZLETI

Jama Pekel

Ime je dobila po podobi hudiča, ki se boči nad vhodom v jamo. Če jo obiščete pozimi, ko je zunanja temperatura nižja kot v jami in se iz njenega vhoda kadi, vam bo jasno, zakaj so se je naši predniki bali.

A srhljiv je samo vhod, saj jama Pekel razkriva čudovite podobe in jamske pojave. Jama je sestavljena iz dveh etaž – vodne in suhe. V vodnem delu jame boste lahko doživeli podzemni slap s štirimi metri vodnega padca, medtem ko vas v suhem delu jame čakajo raznolike kapniške oblike v najrazličnejših odtenkih.

Okoli jame Pekel je speljana tudi gozdna in geološka učna pot, dolga dobra dva kilometra.

3

Solčava in Logarska dolina z okolico

Kliknite na sliko ali podrsajte po strani navzdol.
Logarska dolina
Potočka zijavka
Mozirski gaj
SAVINJSKA – IZLETI

Logarska dolina

V Logarski dolini vas čaka nešteto pohodniških poti in naravnih znamenitosti. Vsekakor se sprehodite do priljubljene točke – 90 metrov visokega slapa Rinke. Pot je lahka in primerna za družine.

Če ste nekoliko bolj pohodniško razpoloženi, pa izberite tudi eno izmed številnih označenih ali neoznačenih, lahkih ali zahtevnejših poti. Najbolj priljubljena cilja izletnikov sta planinski dom na Okrešlju, do katerega pridete mimo slapa Rinka, in planinski dom na Klemenči jami, ki nudi čudovit razgled na okoliške gore. Za vse ljubitelje alpinističnega adrenalina je Logarska dolina izjemno izhodišče za osvajanje dvatisočakov (Ojstrica, Planjava, Krofička).

Ne pozabite: ob vstopu v krajinski park Logarska dolina ste med aprilom in novembrom dolžni poravnati pristojbino, katere so oproščeni pešci, kolesarji in vozniki električnih vozil.

SAVINJSKA – IZLETI

Potočka zijavka

Obiskala sva številne jame po Sloveniji, a Potočka zijavka (ali Potočka zijalka) ohranja status najbolj pristne. Ste vedeli, da je najdbišče druge najstarejše šivanke na svetu? Bolj znano je seveda dejstvo, da so v jami odkrili okostje jamskih medvedov in 30.000 let stara orodja kamenodobnega človeka.

Jama se nahaja na pobočju Olševe, na nadmorski višini 1.675 metrov. Izlet boste pričeli pri kmetiji Rogan (v bližini cerkve Sv. Duha v Solčavi), za vzpon do jame pa boste potrebovali približno uro in pol. Pot je lahka in označena, le nekateri predeli so bolj strmi in so lahko zahtevnejši za mlajše otroke, starejše ali gibalno ovirane osebe.

SAVINJSKA – IZLETI

Mozirski gaj

Od aprila do oktobra si lahko oči in dušo nahranite tudi v Mozirskem gaju, parku cvetja, ki je še posebej znan po tulipanih. Park ni tako prostoran kot arboretum Volčji potok, kjer se lahko izgubite za cel dan, nudi pa priložnost za umirjen in prijeten sprehod.

Decemembra park ponovno odpre svoja vrata, ko je moč videti Božično bajko. Ogled okrašenega parka bo privlačen predvsem družinam z mlajšimi otroki in ljubiteljem decemberske gužve, medtem ko vsem ostalim priporočava obisk v običajni sezoni.

Kaj dobrega pojesti na izletu?

Ideje za okusno vegansko kosilo ali malico na izletih po Savinjski

Ko ste na celodnevnem ali celo večdnevnem izletu, vam bo prav prišla tudi informacija, kje v bližini lahko kaj okusnega pojeste. Na spodnjem seznamu boste našli nekaj idej, kje lahko potešite lakoto, ko se potepate po Savinjski.

Jedi ali restavracije, ki so označene z odebeljenim tiskom, sva tudi sama preizkusila in jih osebno priporočava. Ostale so bile priporočene ali najdene na spletu.

Celje in okolica

  • Picerija Golobček (Vransko) – pica z veganskim sirom in testom z drožmi
  • Picerija Verona (Celje) – pica z veganskim sirom, veganski burito, veganske fajite
  • Bistro Ponvica (Celje) – domače veganske testenine in rižota
  • Wok & Roll (Celje) – zelenjavna juha, veganski suši, spomladanski zavitki in praženi riževi rezanci
  • Brunarica Jezero (Braslovče) – veganska solata, veganski sladoled, veganska vroča čokolada

Velenje

  • Vila Herberstein (Velenje) – prilagojen veganski meni (preberite oceno restavracije)
  • Hotel Paka (Velenje) – veganska solata s tofujem ali sejtanom, veganski sladoled, presna tortica, smoothie

Nekateri predeli Slovenije so še vedno siromašni z vegansko ponudbo, zato v teh primerih rajši preverite, kaj vam lahko pripravijo v kateri izmed gostiln in restavracij v okolici. Najpogosteje boste lahko izbrali pico brez sira (če ni jajc ali mleka v testu), rižoto ali testenine z zelenjavo, ponekod pa tudi nekaj izbranih prilog (če se niso pekle na isti plošči kot meso). Nikar pa ne pozabite na izlet ali daljšo pot vzeti tudi nekaj domačih prigrizkov, kot so kvinojini krekerji s semeni in začimbami (brez glutena). Nekaj idej, kaj pojesti na poti, pa lahko najdete tudi med recepti za zdrave malice za v službo ali šolo, čeprav se odpravljate na oddih.

Seznam gostincev z vegansko ponudbo bomo sproti dopolnjevali. Odprti smo tudi za predloge in priporočila (napišite jih v komentar pod objavo).

Fotografije: spletne strani, na katere vodimo prek gumbov “Več informacij”.

Vse obiske, oglede in hrano, navedene v objavi, si plačamo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o atrakcijah, urejenosti okolice in osebju.