Azijska hrana je pri nas postala tako razširjena in dostopna, da s seboj nosi že skoraj vulgaren prizvok – mastne jedi enakega okusa ne glede na to, kaj naročite.

Zato je z marketinškega vidika popolnoma razumljivo, da se Shambala predstavlja s sloganom »več kot azijska restavracija«. In res je.

Gre za pravi azijski fusion, ki omogoča, da vsaka jed, celo vsaka posamezna sestavina v jedeh, zaživi po svoje. Okusi so pogumni, barve izrazite in krožniki preprosto dodelani. Vse je na visokem nivoju, zato tudi pri veganski ponudbi nismo pričakovali nič manj.

Kaj smo jedli?

Na voljo so bile 4 glavne veganske jedi, 3 lačni extravegantneži smo se odločili, da poskusimo 3 in tokrat izpustimo solatni krožnik. Pojedino smo podkrepili s svežimi vietnamskimi zavitki za predjed in zaključili z osvežilno sladico.

shambala extraveganza ocena restavracija vegansko

Sveži vietnamski zavitki

Večerjo smo otvorili s predjedjo, ki sestoji iz 4 zavitkov in bogate miso omake z arašidi. Kljub prosojnosti riževega papirja je težko prepoznati vse sestavine zavitkov, zato bom ugibanje prepustila boljšim poznavalcem azijske kulinarike. Meni so bili zavitki preprosto všeč.

Okusi so bili izjemno slojeviti in presenetljivi – res odličen intro v glavne jedi, ki so sledile.

shambala extraveganza ocena restavracija vegansko

Tajski curry

Zelo kremen in bogat curry, v katerem se jasno dopolnjujejo večplastni okusi. Najprej vaše brbončice objame sladka osnova kokosovega mleka, potem jih prebudijo razločni okusi zelenjave in začimb srednjih not. Po dramatičnem premoru, ki traja sekundo ali dve, pa se pridružijo še pikantne note, ki dodatno popestrijo in osvežijo okus jedi.

Mi smo sicer naročili manj pekoč curry, a meni je bil kljub temu odločno preveč pikanten, zato bodite pozorni pri naročilu, če niste ljubitelji pekoče hrane. Jaz sem bila zelo hvaležna za zajetno skledico riža ob curryju.

shambala extraveganza ocena restavracija vegansko

Pad Thai

Danes lahko pad thai dobite praktično povsod in v številnih interpretacijah. A take še nisem jedla. Če ne bi sama naročala jedi, tega krožnika nikoli ne bi prepoznala kot pad thai.

Različen je predvsem profil okusov, ki so tukaj potegnili v sladko-slane vode z mogoče za odtenek premalo kislosti za popolno ravnovesje, če sem res pikolovska. Ne glede na to je bil Shambalin pad thai zame zmagovalec večera.

shambala extraveganza ocena restavracija vegansko

Zelenjava iz woka in riž

Barve, barve, barve! Ta krožnik vas bo očaral s svojo zapeljivo, a pristno zeleno barvo, ki izžareva svežino sestavin in jasnost okusov. Poleg zelenjave se je na krožniku znašel tudi tofu, ki ni moja najljubša sestavina. Zdaj lahko dodam: razen če ga pripravijo mojstri iz Shambale. Ta tofu je bil namreč izjemno okusen in krasno zapečen. Njegova naloga nikakor ni bila samo nadomestiti “živalski vir beljakovin”, temveč učinkovito dopolniti lahek zelenjavni obrok in zasijati tudi v samostojnih zalogajih.

Okusi jedi so bili izrazito sveži in lahki, zgolj s trohico pikantnosti, ki je osvežila zadnje note vsakega zalogaja.

shambala extraveganza ocena restavracija vegansko

Kokosova panna cotta s kislim mangom in datljevim pirejem

Lahka in tresoča se panna cotta, ki vas zapelje z nežnim in ne preveč sladkim okusom kokosa. Omaka iz kislega manga pa je bila osvežujoča in zmešana z datljevim pirejem ravno prav sladko-kisla, da je dopolnila diskreten okus kokosa. Krasen in lahek zaključek večerje.

Kaj naročiti naslednjič?

Poleg solatnega krožnika so bile izbrane 3 jedi celotna veganska ponudba v Shambali. Izbira je dovolj raznolika, da vsakdo najde svojo najljubšo azijsko jed v veganski različici, hkrati pa dovolj prečiščena, da je odločanje hitro in enostavno.

Jaz bom naslednjič zagotovo naročila pad thai, ki me je s svojim drugačnim profilom okusov tako presenetil, da želim še enkrat podoživeti prvi zalogaj, ki ni bil nič podoben do sedaj preizkušenim pad thaijem. No, bil je tudi edina popolnoma nepikantna jed, kar me dodatno prepriča.

Barbara in Metod pa sta bila najbolj navdušena nad curryjem.

Vem pa, da bi bili vsi trije povsem zadovoljni, če bi naslednjič iz katerega koli razloga morali naročiti zelenjavo iz woka. Skratka, vse je bilo enkratno!

Extra ocena

5/5

Extra info

Restavracija Shambala
Križevniška 12
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek – petek: 12:00 – 22:30
sobota: 12:30 – 22:30
nedelja, prazniki: zaprto

Cene
predjed 6,6 € | glavne jedi 13-15 € | sladica 5 €

Ambient
če je lepo vreme, se brez pomisleka podajte na teraso, ki je pravi skriti biser sredi Ljubljane | ambient je prijeten | mizo so ravno dovolj narazen, da si lahko ob odlični hrani zaupate tudi nekaj skrivnosti in da večje družbe ne motijo ostalih gostov

Dostop
Avto lahko pustite na plačljivem parkirišču NUK II, ki je v bližini. Sicer se lahko po ozki uličici do Shambale tudi zapeljete s kolesom ali kar sprehodite.

Fotografije: Shambala in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako kosilo ali večerjo za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.