Japonska je dežela, ki izjemno uspešno prepleta starodavne tradicije z modernimi pridihi. Če je na eni strani sijajna v ohranjanju nacionalne kulturne dediščine, ki popotnika pelje stoletja nazaj v bogato zgodovino Japonske, pa je na drugi strani vodilna sila na področju tehnologije in pri ustvarjanju vizije, kako naj bi naša življenja v prihodnosti bivala.

A eden njenih zadnjih doprinosov k svetovni blaginji ni tehnološka dovršenost digitalnega sveta, pač pa ponovno vzpostavljanje tega, kar je pristno v človeškem duhu ter ki se z vsemi čuti predaja in prebuja v sožitju z naravo.

Govorim o praksi shinrin-yoku. Shinrin v japonščini pomeni »gozd«, yoku pa »kopel«. Torej bi shinrin-yoku lahko dobesedno prevedli kot gozdna kopel, sicer pa termin opisuje aktivnost sprehajanja po gozdu/v naravi, kjer se posameznik v celoti preda naročju narave.

Termin je leta 1982 skoval Tomohide Akiyama, takratni generalni direktor za kmetijstvo, gozdarstvo in ribarjenje, ki je menil, da Japonci bolj kot kadar koli potrebujejo zdravljenje z naravo. Kampanja je bila namenjena tudi zaščiti japonskih gozdov, saj je kar dve tretjini Japonske prekrite z gozdovi. Logika je bila preprosta: če bi bili ljudje prepričani, da morajo za dobrobit svojega zdravja bivati v sožitju z naravo, potem bi zanjo tudi dobro in radi skrbeli.

Shinrin-yoku ali gozdna kopel je danes ne samo še ena od japonskih pogruntavščin, pač pa znanstveno dokazano dejstvo.

Shinrin-yoku namreč dokazano izboljšuje imunski sistem organizma, izboljša koncentracijo in spomin, izboljša kardiovaskularno in metabolično zdravje, zmanjšuje anksioznost, depresijo in jezo, znižuje ravni stresnih hormonov, izboljša spanje in splošno počutje posameznika, bolnikom pomaga k hitrejšemu okrevanju itn.

Japonski je uspelo v svet uvoziti najsodobnejšo tehnologijo in elektronske naprave, katere nam bolj ali manj krojijo naša življenja. Uspelo pa ji je še nekaj večjega – v svet uvoziti tudi zastarelo tehnologijo duha, na katero smo žal pozabili.

Oživljanje duha in poživljanje našega zdravja in organizma s pomočjo narave je tisto primarno v človeku, ki mu je omogočalo preživetje in kvalitetno bivanje v preteklosti in tako bo tudi v prihodnje. Mnogi narodi se zavedajo, da je neokrnjenost narave potrebno negovati z vso skrbnostjo in ljubeznijo, saj je naše večno zatočišče in hkrati pomemben vir surovin in dobrin.

Preberite tudi kratke napotke, kako in kje učinkovito izvajati gozdno kopel.

V Sloveniji imamo čudovite pogoje za izvajanje prakse shinrin-yoku, saj skoraj 60 % ozemlja Slovenije prekriva gozd. In kar je še pomembneje: shinrin-yoku se ne izvaja samo v gozdu, pač pa lahko svoje čute (p)oživljate tudi ob rekah, v parkih, vrtovih, na travnikih, torej kjer koli vašo dušo pobožajo narava in neizmerno bogastvo njenih čarov.

Zato se z veseljem odpravite v naravo, kjer se boste lahko v lahnem (bosonogem!) sprehodu umaknili pred hitrim tempom življenja in se potopili v svet narave in v svoje lastno vesolje.

Le odločitev in kratek sprehod vas torej loči od tega, da si povrnete zaupanje in voljo do življenja, ter nahranite žejno dušo.