Vsi poznamo zoprn občutek, ko v kozarcu ostane manj kot žlička marmelade, ajvarja, gorčice … Nekaj časa kozarec prestavljamo po hladilniku ali kuhinjski omarici, potem pa pride trenutek, ko ga je treba dokončno sprazniti.

Silikonska lopatka vam bo pomagala izbezati zadnje ostanke, ampak obstaja še boljši pristop. Ostanke lahko uporabite na domiselne načine, s katerimi boste odkrili nove kombinacije in načine uporabe že znanih sestavin.

8 načinov, kako porabiti zadnje ostanke hrane v kozarcih

Preverite ideje, kako lahko izkoristite vsako žličko marmelade, gorčice, ajvarja ali drugih dobrot, ki jih hranimo v kozarcih ali steklenicah.

1

Ajvar

Težko si predstavljam pripravo enolončnice brez žlice ajvarja. Še raje pa vidim, če lahko porabim zadnje ostanke v kozarcu, ki jih niti najbolj predan jedec ne spravi ven.

Ajvar obogati okus enolončnic, še posebej boranije in drugih jedi s stročjim fižolom.

Kako porabiti ajvar v kozarcu? Preprosto vanj nalijte vso ali del vode, ki jo boste uporabili pri kuhanju enolončnice, dobro pretresite in uporabite namesto vode. Po potrebi prilagodite količino soli in ostalih začimb.

Namig: imajte v mislih, da bo ajvar obarval vaše jedi. Zato se uporabi ognite v jedeh, kjer želite ohraniti svetlo ali prav določeno barvo jedi.

2

Kis od kislih kumaric

S kisom, ki ostane po kislih kumaricah, sicer ne boste imeli preglavic, kako ga spraviti iz kozarca, je pa zagotovo ostanek hrane, ki ga prepogosto zavržemo. Kis od kislih kumaric lahko namreč uporabimo v različnih solatah, kjer kis ali limonin sok v celoti nadomestimo s kisom, ki ostane v kozarcu.

Okus kislih kumaric lahko celo obogati določene solate. Tako je obvezna sestavina v francoski solati, dobro pa se obnese tudi v krompirjevi solati.

Namig: v receptu, ki predvideva uporabo kisa ali limoninega soka, zmanjšajte količino soli. Kis od kislih kumaric je namreč že nekoliko soljen.

3

Ostanki gorčice

Gorčica je odlična sestavina, ko želite ustvariti okusen in nekoliko gostejši preliv za solato. Namesto da dodate žličko gorčice v preliv, lahko preliv pripravite kar v kozarcu z ostanki gorčice.

V kozarec od gorčice dodajte 5 žlic kisa ali limoninega soka, 1 žlico vode, 1 žlico olja (opcijsko) in ščep soli. Dobro pretresite in uporabite kot preliv za najljubšo solato.

Preliv lahko hranite v hladilniku nekaj dni. Za temeljito “čiščenje” gorčičnega kozarca lahko postopek ponovite.

Namig: gorčični preliv se odlično obnese na solatah, ki so nekoliko bolj grenkega okusa, saj doda malo sladkobe in svežine.

Odkrijte tudi ostale trike za vrhunske veganske jedi. Od učinkovitejšega kuhanja stročnic do bolj žive zelene barve.

4

Slani namazi

Kozarci, ki ostanejo od slanih namazov, so lahko odlična “embalaža” za hladne malice ali prigrizke. Tako lahko skuhate kuskus in ga ohlajenega spravite v kozarec od humusa ali drugih slanih namazov. Do vaše malice se bo kuskus povezal z okusi namaza in poskrbel za še bolj okusen obrok.

Namig: slani namazi nimajo dolgega roka trajanja, zato bodite pozorni, da ostankov ne hranite predolgo v hladilniku.

5

Sadni namazi: marmelada, džem, pekmez

V kozarcih od sladkih namazov, kot so marmelada, džem ali pekmez, lahko pripravite okusen zajtrk za naslednje jutro.

Dodajte 1 skodelico ovsenih kosmičev in 2 skodelici rastlinskega napitka ali vode. Dodajte tudi suho sadje, koščke čokolade, začimbe ali druge dodatke po želji. Vsebino kozarca dobro premešajte, zaprite in pustite na pultu do naslednjega jutra.

Namig: če zajtrk najraje pojeste na poti, v pisarni ali šoli, vam bo priprava v kozarcu olajšala jutranje pakiranje hrane za s seboj.

6

Čokoladni namaz

V kozarcih s trmastimi ostanki čokoladnega namaza lahko pripravite ali postrežete vrhunske poslastice. Ena izmed njih je odličen kakav, ki mu lahko dodate malo ali nič sladkorja.

V kozarec vlijte malo rastlinskega napitka po izbiri in dodajte žličko ali dve grenkega kakava v prahu. Kozarec dobro zaprite in pretresite. Poskusite in po želji dodajte še sladilo. Dodate lahko tudi začimbe ali druge dodatke.

Namig: ostanki marmelade ali drugih namazov se bodo lažje stopili, če uporabite toplo ali vroče mleko.

Odkrijte tudi recept za odlično domačo vročo čokolado, ki ji lahko po želji dodate izbrane začimbe za unikaten okus in zdravilen učinek.

7

Sladki namazi

Kozarce od sladkih namazov lahko uporabite tudi za serviranje različnih sladic. Najenostavneje lahko ostanke porabite, če v kozarcu postrežete sladoled. Tako boste kateremu koli okusu sladoleda dodali še malo čokolade, ki se je nihče ne brani.

Lahko pa postrežete tudi druge sladice: puding, mousse, pšenični ali pirin zdrob …

Namig: če boste postregli sladoled ali druge “hladne” sladice, lahko kozarec prej namočite v kopel z vročo vodo, da se ostanki namaza zmehčajo in lažje zmešajo s sladoledom. To ni potrebno, ko v kozarec vlijete še vroč puding ali zdrob.

8

Sirupi in tekoča sladila

Če imate v kozarcu ali steklenici samo še nekaj kapljic javorjevega, riževega, agavinega ali katerega koli drugega sirupa, ga lahko uporabite za pripravo azijskih omak.

V receptih za azijske specialitete boste med sestavinami pogosto našli sladkor ali sirup. To lahko preskočite, če v kozarec z ostankom sirupa dodate še malo sojine ali tamari omake, riževega kisa in ščep belega popra.

Namig: omako lahko uporabite za pripravo praženih riževih rezancev z zelenjavo ali pa pomakanje domačih spomladanskih zavitkov.

Uporabite tudi kozarce

Ko uspešno porabite zadnje ostanke, ne pozabite, da lahko tudi kozarec ponovno uporabite.

Prazne in čiste kozarce lahko uporabite za nove in sveže dobrote. Če se priprave ozimnice še nikoli niste lotili ali iščete nove ideje, s čim obogatiti jedilnik v zimskih mesecih, preverite recepte za domačo ozimnico.