Veganski skutni štruklji, jed naših babic, pripravljeni z ljubeznijo in znanjem priprav testa. Štruklje lahko pripravimo na različne načine – na sladko, na slano, z vlečenim ali kvašenim testom.

Tokrat smo jih pripravili malce drugače. Z drožmi in brezglutenske. V tem receptu za skutne štrulje smo uporabili ajdovo moko in droži iz ajdove moke. Če še nimate droži, si za lažjo predstavo oglejte napotek, kako pripraviti brezglutenske ajdove droži.

Namesto droži lahko uporabite tudi kvasno vodo –ferment sadja s sladkorjem v vodi. Postopek priprave je kratek in že v 3 dneh imate lahko penečo fermentirano tekočino, s katero pripravljate nastavke za čudovit brezglutenski kruh, peciva in vsa razna testa. Tukaj so enostavna navodila za pripravo limonine kvasne vode.

Za pripravo kvasnega nastavka (z drožmi ali kvasne vode) in tudi štrukljev poskrbite, da imate kvalitetno, bogato ekološko moko, saj le na ta način zagotovite, da ima vaša jed “vau” efekt, ki bo navdušil vsakega, ki jo poskusi.

V receptu boste našli navodila za pripravo slanih in sladkih veganskih skutnih strukljev – kot boste videli, razlika je v samo nekaj korakih.

Veganski skutni štruklji – slani ali sladki

Recept za tradicionalne skutne štruklje, pripravljene na sodoben način – z vegansko skuto in ajdovimi drožmi.
Avtorstvo: Jasmina Hrastovec
veganski_skutni_struklji_recept_extraveganza2
priprava: 50 min
kuha ali peka: 20-30 min
čakanje: 8 ur
skupni čas: 9-10 ur
št. porcij: 3 zvitki
vegansko enostavno

Sestavine

AJDOVO TESTO

 • 200 g ajdove moke
 • 1 ČŽ indijskega trpotca (mleti presejani)
 • 70 g droži iz ajdove moke
 • 150 g vode
 • 2 JŽ kisa
 • ščep soli
 • 2 JŽ oljčnega olja

VEGANSKA SKUTA ZA NADEV

 • 1l sojinega mleka BioPrimo Muller
 • 1 ČŽ soli
 • 8 JŽ limoninega soka
 • oljčno olje (dodamo kasneje v skuto)

Za nadev lahko uporabite tudi vegansko skuto iz mandljev. Po želji jo lahko tudi fermentirate.

Postopek

VEGANSKA SKUTA ZA NADEV

 1. Mleko na nizki temperaturi segrevamo do vrelišča, dodamo sol in vmešamo limonin sok.
 2. Z leseno kuhalnico nežno potegnemo 3- do 4-krat skozi tekočino. Pokrijemo in pustimo stati vsaj 2 uri, lahko dlje.
 3. Skuto odcedimo skozi zelo tanko cedilo ali tetra tkanino.
 4. Obtežimo in damo v hladilnik čez noč.

AJDOVO TESTO

 1. Iz sestavin zamesimo testo, ki ob pripravi ne zgleda nič kaj prida vzpodbudno.
 2. Testo pustimo na pultu eno uro, nato oblikujemo tri hlebčke, pokrijemo (sama pokrivam s peki papirjem, ki ga prej malce naoljim) in pustimo v hladilniku najbolje čez noč.
 3. Valjamo vsak hlebček posebej. Ajdova moka je rahlo drugačna in se kot vlečeno testo ne obnese najbolje. Zato hlebček predenemo na površino za valjanje, ki jo prej pomokamo.
 4. Valjamo počasi, da iz enega hlebčke dobimo pravokotnik velikosti nekje 20 x 30 cm (lahko je daljši). Zvaljamo zelo, zelo na tanko – nekje na en milimeter. Zaradi droži je testo veliko bolj obvladljivo in se ga lahko zvalja resnično zelo na tanko.
 5. Testo ob krajih obrežemo, da dobimo raven pravokotnik.
 6. Skuto vzamemo iz hladilnika, ji primešamo žlico koruznega škroba, 4 JŽ vode in žličko oljčnega olja. Lahko še malce dosolite (izpustite, če delate sladke štruklje – razlike preverite spodaj v opombah). Poskusite, da dosežete želeno slanost. V slane štruklje paše tudi drobnjak, lahko peteršilj, kar vam je ljubo.
 7. Z nadevom na 2 mm debelo pomažemo testo, previdno zavijemo, vendar dovolj močno, da se komponente lepo sprimejo.
 8. Štrukelj predenemo v krpo za kuhanje, tetro ali v mojem primeru peki papir. Uporabljam namreč peki papir, ki je primeren za kompostiranje in ko so štruklji skuhani ga osušim in uporabim pri naslednji peki. Zavijem dvakratno okoli, da ne bi testo ušlo ven. Konce zavitka zavežem s špago, kot bombon.
 9. Postopek ponovimo z obema dvema hlebčkoma.
 10. Štruklje kuhamo v zadostni količini vode – toliko, da se lahko notri potopijo. Kuhamo jih v vrelem osoljenem kropu 20-30 minut, odvisno, kako velike in debele štruklje ste pripravili.
 11. Ko so štruklji kuhani, jih položimo na leseno desko in odvijemo. Takoj z ostrim nožem narežemo na kolobarje in predenemo na vročo maščobo.
 12. Posebej lahko dodatno pripravite zabelo iz drobtin.

Opombe

Veganske skutne štruklje lahko pripravite tudi na sladek način – postopek je skoraj enak.

Le da namesto dodatne soli v nadev dodate vaniljo, malce sladkorja in želeno sadje. Sadje lahko dodate zamrznjeno ali sveže. Dodala sem čisto malo sveže bazilike. Jaz sem dodala zamrznjene jagode, zato so se malce težje rezale. (Ko sem pripravljala recept, domače jagode še niso dozorele.) Super se obnesejo tudi maline v kombinaciji s svežo nasekljano meto ali borovnice z bezgovimi cvetovi.

Ostali koraki v postopku so enaki.