Brezbrižnost ob trpljenju živih bitij – vseh živih bitij, ne samo nečloveških živali – ni še ena od značilnosti časa, v katerem živimo.

Brezbrižen si ali nisi, ne glede na stoletje, letni čas, dan ali uro. Če se nas ne dotaknejo prizori, ko živina v vročem poletju ali ledeno hladni zimi zaprta v tovornjakih hlasta za življenjem, potem smo brezbrižni. Do živali, do trpljenja, do svetosti življenja.

In s časom postanemo brezbrižni tudi do sami sebe. George Bernard Shaw je zapisal, da naš najhujši greh v odnosu do živali ne leži v sovraštvu, ampak v brezbrižnosti, ki je bistvo človeške nehumanosti.

Nespoštovanje svetosti življenja ali pa izkazovanje premoči nad šibkejšimi in nemočnimi, vse to odraža pomanjkanje duhovne veličine v življenju (in zgodovini) človeka. Temačna narava je v človeku prebudila predatorski nagon, ki mu nič ni sveto. Sebično zadovoljevanje čutov ga je pripeljalo v položaj, da so tudi živali postale objekt spolnega poželenja.

Spolne zlorabe živali v širšem kontekstu

Spolna zloraba živali je tema, ki pride na naslovnice medijev le izjemoma, ob škandalih. Senzacionalizma željni mediji pa se običajno ukvarjajo predvsem s tistimi, ki so zlorabljali, ne pa tudi s samimi žrtvami – živalmi. Predvsem pa prakse spolnih zlorab živali ne reflektirajo v širšem kontekstu zlorab.

Posiljevanje je namreč še ena od oblik nasilja, kateremu so živali še danes podvržene s strani ljudi. Organizacija PETA je grozljive prizore posiljevanj živali dokumentirala v velikem številu, predvsem na farmah in v klavnicah, kjer so mučitelji svoje žrtve posiljevali s konzervami, palicami, prsti. [i]

Na tem mestu ne pozabimo umetno osemenjenih krav mlekaric – kar je ultimativni akt posilstva, ki ga osemenjevalci v imenu mlekarske industrije vsakodnevno izvajajo zaradi proizvoda – mleka. Katerega le človeška vrsta pije v odrasli dobi življenja.

Ko so Michaela Bessigana, zloglasnega posiljevalca živali, čigar zgodovina kriminalnih dejanj je prepredena z odvratnimi zlorabami živali, avgusta 2017 pripeljali pred sodišče, je namesto zaporne kazni zase zahteval kemično kastracijo. [ii] Saj, kot je trdil, so ga spolne zlorabe, ki jih je bil deležen v otroštvu, nepopravljivo zaznamovale za zmeraj.

Preberite tudi, kako se je v 60. letih prejšnjega stoletja obetavna znanstvena raziskava komunikacije z delfini sprevrgla v sprijen in krut eksperiment.

Njegova odvetnica Jennifer Soble je na sodišču ugotavljala, da čeprav je Bessigano med spolnim izživljanjem resda poškodoval ali ubil živali, pa njegova dejanja niso v ničemer bolj škodljiva od tistih, ki se zgodijo v imenu ljudi, ki jedo meso ali nosijo usnje, saj da je njegova zavržena dejanja vodila izključno spolna sla in ne želja po škodovanju živali.

Tako tudi ljudje, ki se prehranjujejo z živalskim mesom, je nadaljevala, to počnejo iz kulinaričnega užitka, in ne z namenom škodovanja živalim- Prav tako kot ljudje, ki nosijo krzno ali usnje, to počnejo zaradi mode.

Mitologija in spolne zlorabe živali

A spolna nagnjenja do živali je potrebno postaviti v zgodovinski okvir. Zoofilija je vrsta parafilije [iii],  ki v svoje seksualne fiksacije vključuje nečloveške živali. Bestialnost pa pomeni spolni akt med človekom in živaljo. Bestialnost v mitologiji ni nekaj slabega, saj miti pripovedujejo celo o narodih, ki so nastali kot posledica spolnega akta med božanstvi – v podobi živali – in ljudmi.

Iz mitologije poznamo tudi nekaj božanstev, ki so prevzela podobo živali, da so zapeljala ljudi. Prav zato je bila bestialnost ali zoofilija, kot je njen bolj poznan ljudski termin, v zgodovini vse do prihoda krščanstva uveljavljena praksa med ljudmi, saj so verjeli, da s spolno združitvijo z živaljo lahko pridobijo tudi njeno moč.

Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je bestialnost stara okoli 40.000 let, kar je nekako obdobje, za katerega znanstveniki danes verjamejo, da je izumrla vrsta neandertalcev. Arheološke najdbe, kjer so upodobljene spolne aktivnosti ljudi z živalmi, so bile odkrite praktično po vsej zemeljski obli, v različnih obdobjih. V Franciji, na Švedskem, v Grčiji, Indiji, na srednjem vzhodu, v Afriki, na Kitajskem ter na obeh polovicah ameriške celine. 

Če ponazorimo to malce bolj plastično, z opisom ilustracij, ki jih je v svoji knjigi zbral in objavil nizozemski biolog in naravoslovec Midas Dekkers.

Na Švedskem odkrita poslikava na skali iz bronaste dobe, ki prikazuje človeka v spolnem aktu s štirinogo živaljo neznane vrste. Grška vaza iz leta 520 pred našim štetjem, ki prikazuje moškega pri seksu z jelenom. Indijska miniatura iz 17. stoletja, na kateri jelen naskakuje žensko. Evropska gravura iz 18. stoletja, ki prikazuje vzneseno redovnico z oslom, medtem ko ju ostale redovnice smehljaje opazujejo. Perzijska slika iz 19. stoletja, ki prav tako prikazuje vojaka z oslom. In japonska risba iz istega obdobja, ki prikazuje žensko, ovito z velikansko hobotnico, ki ženski liže spolovilo in jo boža s svojimi mnogimi lovkami. [iv]

Ko je kontroverzni ameriški biolog in psiholog Alfred Kinsey, v 40. letih prejšnjega stoletja raziskoval spolno aktivnost Američanov, je na podlagi vzorca 20.000 sonarodnjakov ugotovil, da je 8 % moških in 3,5 % žensk v nekem obdobju svojega življenja imelo spolne odnose z živalmi. [v]

Spolne zlorabe živali danes

Seksualne prakse z živalmi torej niso nekaj, kar je človeštvo pustilo daleč v preteklosti, pač pa »biva« v človeku še danes. Objave svetovnih medijev ob koncu leta 2017, ki so jih sprožila poročila organizacije Levijatan, o živalskih bordelih v glavnem mestu Srbije, kamor britanski zoofili hodijo potešiti svoja nagnjenja do živali, so Beograd proslavili kot mesto uresničevanja perverzij, kjer cveti živalski seks turizem.

Angleški tabloidni časopis Mirror je poročal, da število Britancev, ki koristijo tovrstne seks usluge, raste, cene za seks z živalmi pa se gibljejo med 70 in 150 evri, s 50 evri doplačila pa se lahko med seksom z izbrano živaljo celo posnamejo. [vi]

Preberite tudi o cirkusu in sodobni umetnosti, ki zlorabljata živali v (psevdo)umetniške namene. Ponujata vse, kar je nekritično občinstvo voljno sprejeti.

Ironično, da je prav britanska nanizanka Black Mirror v svoji prvi sezoni (l. 2011) prvega dela epizode v ospredje postavila seks z živaljo. Glavna akterja pa sta bila svinja in britanski premier, ki je za to, da je ostal na čelu britanske vlade – in da je iz rok »terorista« rešil britansko princeso, kar je bil njegov sekundarni motiv – v neposrednem televizijskem prenosu več kot uro seksal s svinjo.

A če bi naivno verjeli in zamahnili z roko, da so Britanci pač posebneži, bi se motili. Prav v izogib seks turizma na Danskem – aktivisti za zaščito živali so ugotavljali, da v tej skandinavski državi narašča število živalskih bordelov in klubov, ki ponujajo seks predstave z živalmi – so leta 2015 na Danskem zaostrili zakonodajo, saj prejšnji zakon ni dovolj zaščitil živali. Posiljevalec je bil kazensko odgovoren le v primeru, če je med seksom žival poškodoval.

Primerov medvrstnega spolnega zadovoljevanja je mnogo, zgodovina in sedanjost pa jih nepretrgoma pišeta iz dneva v dan. Pa naj gre za znanstvene eksperimente, zadovoljevanje spolnih fantazij posameznikov ali preprosto za izvrševanje hudobije nad nemočnimi živalmi.

Peter Singer, znameniti moralni filozof in tisti, ki je dal zagon modernemu gibanju za pravice živali, je v nekem eseju [vii] zapisal, da seks z živalmi ne pomeni vedno krutega ravnanja z živaljo. [viii] Po njegovem mnenju prav tabuizacija seksa med človekom in živaljo pomeni ohranjanje prepada med živalmi in ljudmi. [ix]

Singer je v nekaj stavkih nehote odvzel veter z jader vsem tistim, ki se srčno borijo za pravice živali, saj je kot oče modernega gibanja za pravice živali vrgel senco dvoma nad napore in trud vseh aktivistov, ki se sicer istovetijo s Singerjevim razmišljanjem o nujnosti priznanja pravic živalim.

Opombe

[i] https://www.peta.org/blog/sexual-abuse-animals-recurring-theme-factory-farms/.

[ii] http://www.independent.co.uk/news/world/americas/man-sexual-abuse-animals-chemical-castration-prison-time-indiana-michael-bessigano-a7923586.html.

[iii] Gre za močne spolne potrebe, ki so povezane bodisi z različnimi predmeti, obnašanjem, fantazijami, posamezniki ali s situacijami/okoliščinami. Vrste parafilije so med drugim fetišizem, ekshibicionizem, voajerizem, pedofilija, sadizem, mazohizem itn.

[iv] Peter Singer, Heavy Petting, Nerve, 2001, dosegljivo na spletnem naslovu https://www.utilitarian.net/singer/by/2001—-.htm.

[v] Ibid.

[vi] Diona Martin, Sick Brits ‘travelling to Serbia for sex with dogs at animal brothels for as little as £60’, The Mirror, 18. oktober 2017, dosegljivo na spletnem naslovu https://www.mirror.co.uk/news/world-news/sick-brits-travelling-serbia-sex-11360625.

[vii] Singer je esej napisal kot oceno Dekkersove knjige z naslovom Dearest Pet: On Bestiality, Verso, 2000. 

[viii] Peter Singer, Heavy Petting, Nerve, 2001, dosegljivo na spletnem naslovu https://www.utilitarian.net/singer/by/2001—-.htm.

[ix] Intervju Peter Singer, dosegljiv na spletnem naslovu https://www.youtube.com/watch?v=FVJEwrUCif0.