Brezbrižnost ob množičnem trpljenju živih bitij – vseh živih bitij, ne samo živali – ni še ena od značilnosti časa, v katerem živimo. Brezbrižen si ali nisi, ne glede na stoletje, letni čas, dan ali uro. Če se nas ne dotaknejo prizori, ko živina v vročem poletju ali ledeno hladni zimi zaprta v tovornjakih hlasta za življenjem, potem smo brezbrižni. Do živali, do trpljenja, do svetosti življenja. In s časom postanemo brezbrižni tudi do sami sebe. George Bernard Shaw trdi, da najhujši greh v odnosu do živali ne leži v sovraštvu, ampak v brezbrižnosti, ki je bistvo človeške nehumanosti.

Da izprijenost človeškega uma ter predvsem njegovih dejanj ne pozna meja, vemo že iz zgodovine. Nespoštovanje svetosti življenja, izkazovanje premoči nad šibkejšimi in nemočnimi − vse to odraža pomanjkanje duhovne veličine v življenju modernega človeka. Sebično zadovoljevanje čutov in želja je človeka pripeljalo v položaj, da so celo nemočne živali postale objekt njegovega spolnega poželenja.

Spolna zloraba je namreč še ena od oblik nasilja, kateremu so živali podvržene s strani ljudi. Še danes. Neprofitna organizacija PETA je grozljive prizore posiljevanja živali dokumentirala v velikem številu, predvsem na farmah in v klavnicah, kjer so mučitelji svoje žrtve posiljevali s konzervami, palicami, prsti itn.

Živali zlorabljamo na različne načine. Spolna zloraba živali je še danes prisoten fenomen, kjer živali ne morejo ubežati fantazijam, ki poganjajo temno človeško dušo.

V šestdesetih letih preteklega stoletja pa se je obetavna znanstvena raziskava komunikacije z delfini sprevrgla v sprijen in krut eksperiment. Vodil ga je dr. David Lily, ki je pri preučevanju delfinov opazil, da poskušajo posnemati njegov glas. Teza, da se delfini lahko naučijo angleškega jezika, je prepričala tudi organizacijo NASA, da finančno podpre projekt, saj bi izsledki raziskave lahko pomagali pri razumevanju zunajzemeljskih vrst. Podprt s finančnimi sredstvi in gnan z izdatnim zanimanjem javnosti je Lily za potrebe raziskave poplavil prostore svojega futurističnega laboratorija z imenom Delfinja hiša. Tam sta v popolni izolaciji živela izbran delfinji samec Peter in njegova inštruktorica angleščine, mlada in nadarjena Margaret Howe.

Skupaj sta živela, jedla in spala v prilagojenem prostoru, poplavljenem v višini kolen. Večino skupnega časa sta namenila učenju angleščine, ki je potekal tako, da je Margaret glasno in razločno izgovarjala besede v angleščini, Peter pa je z glasovi skozi dihalno odprtino na vrhu glave posnemal njihovo intonacijo. Popolnoma predana projektu, se je Margaret domislila mnogih učnih metod in iger, ki so zagotavljale učni uspeh in ohranjale Petrovo zanimanje. Vendar uspeh projekta ni bil odvisen samo od njene predanosti. Navsezadnje je bil Peter mlad delfin, ki je imel poleg učenja angleščine tudi druge interese. Včasih se je učenju izognil z hudomušnimi vragolijami, včasih pa so pouk zmotile njegove želje po telesnem stiku, po spolnosti.

Margaret opisuje, da se je Peter drgnil ob njeno koleno, stopalo ali dlan. Na začetku eksperimenta ga je ob prebujanju spolnih potreb poslala v spodnja nadstropja Delfinje hiše. Pospremila ga je z besedami: »Pojdi se igrat s puncama«. Ampak ko so Petrove potrebe postale pogostejše, se je proces transporta v spodnja nadstropja k dvema delfinjima samicama, da ga zadovoljita, izkazal kot moteč. In Margaret je menila, da je najboljši način, da ohrani njegov fokus na učenju, da zadovoljevanje njegovih potreb prevzame v svoje roke.

»Bilo je enostavneje to [zadovoljitev spolnih potreb] vključiti in pustiti, da se zgodi. Bilo je zelo dragoceno. Bilo je zelo nežno. Peter je bil tam. In vedel je, da sem jaz tam.«  se je Margaret kasneje spominjala. »Z njegove strani je bilo seksualno, ni pa bilo seksualno z moje strani. Kvečjemu je bilo čutno. Postalo je zgolj del tega, kar se je dogajalo. Kot srbečica, ki se jo je potrebno znebiti. /…/ ‘Popraskali se bomo in opravili, šli dalje./…/ In to je pravzaprav vse, kar je res bilo.«

V eksperimentu sodelujoči veterinar Andy Williamson je menil, da je sicer dobro, da nenavaden odnos z delfinom na Margaret ne bo pustil posledic, vendar ga je kot strokovnjaka skrbelo za Petra. Po njegovem mnenju je bil delfin noro zaljubljen vanjo. Williamsonove skrbi so kmalu postale samoizpolnjujoča se napoved.

Preberite tudi kratko zgodovino testiranj na živalih, ki sega najmanj v 5. stoletje pred našim štetjem.

Študija ni prinesla znatnih rezultatov in tudi po Lilyjevih obupanih poskusih, v katerih je delfinom dajal tudi psihedelično drogo LSD in opazoval učinek, so sredstva za njegovo delo začela usihati in kmalu se je znašel globoko v dolgovih. Leta 1966 so zaprli Delfinjo hišo in delfine prepeljali v enega izmed njegovih laboratorijev blizu Miamija. Po nekaj tednih neznosnega jetništva v majhnem prenosnem bazenu z malo ali povsem brez naravne svetlobe je delfin Peter končal svoje življenje s samomorom.

To je le eden od primerov medvrstnega spolnega zadovoljevanja, zgodovina in sedanjost pa jih, pa naj gre za znanstvene eksperimente, zadovoljevanje bolnih spolnih fantazij posameznikov ali preprosto za udejanjanje hudobnih nagnjenj nad nemočnimi živalmi, nepretrgoma pišeta iz dneva v dan. Peter Singer, znameniti moralni filozof in tisti, ki je dal zagon modernemu gibanju za pravice živali, je v nekem eseju celo menil, da seks z živalmi ne pomeni vedno krutega ravnanja z živaljo. Po njegovem mnenju prav tabuizacija seksa med človekom in živaljo pomeni ohranjanje prepada med živalmi in ljudmi.

Singer je v nekaj stavkih nehote odvzel veter z jader vsem tistim, ki se srčno borijo za pravice živali, saj je kot oče modernega gibanja za pravice živali, kot ga nekateri imenujejo, vrgel senco dvoma nad napore in trud vseh aktivistov, ki se sicer istovetijo s Singerjevim razmišljanjem o nujnosti priznanja pravic živalim. Kljub morebitnemu zgražanju nad seksualnimi praksami človeške vrste pa ne smemo pozabiti t. i. pasivnih spolnih zlorab živali, katerih osnovni namen ni spolna zloraba per se, temveč reprodukcija, ki v končnem dejanju prinaša bogat ekonomski učinek – prodajo rodovniških potomcev.