Zakaj je tako zelo pomembno, da jemo sveže pripravljeno hrano? Dandanes nas tempo življenja sili, da posegamo po hitri, nezdravi hrani, da si hrano pripravljamo vnaprej in jo zato zamrzujemo ali pa celo pogrevamo ostanke hrane. Vse to so rešitve, ki pa ne zagotavljajo tistega osnovnega, zaradi katerega se človek sploh mora prehranjevati: ker mu hrana predstavlja vir energije in zagotavlja molekularne gradnike za rast in razvoj.

Obstaja hrana, ki človeku nudi osnovo in podporo za optimalen razvoj organizma, obstaja hrana, ki človeka tolaži in mu je v uteho, in pa hrana, ki neposredno škoduje zdravju in celo povzroča nastanek in razvoj bolezni.

Kam torej umestiti zgoraj naštete prehranjevalne navade in kako se prehranjevati, da bo naš organizem deležen najkakovostnejšega vnosa? Je sveže pripravljena hrana zares zdrava prehrana?

Sveže pripravljena hrana = zdrava prehrana

Če se prehranjujete s hrano intenzivnega (konvencionalnega) kmetijstva, kjer pridelki sadja in zelenjave zrastejo s pomočjo umetnih gnojil in so obteženi s pesticidi, v času transporta pa jih še dodatno obremenijo s konzervansi oz. aditivi, potem pojem »sveže pripravljena« ne igra bistvene vloge.

Če pa se prehranjujete z zdravo, ekološko pridelano lokalno in sezonsko hrano, potem je pojem »sveže pripravljena« zelo pomemben, saj vključuje v pripravo hrane ključen dejavnik – svežost. Sveže pripravljena hrana je eden od petih (ekološko, lokalno, sezonsko, sveže, sočutno) vidikov zdrave prehrane po modelu 5s, a zelo pomemben, integralen vidik, ki omogoča človeku optimalen način prehranjevanja.

Sveže pripravljena hrana ima namreč v trenutkih po pripravi, in 2-3 ure po zaključku kuhanja, največ energije in koristnih snovi za naše telo. Z vsako nadaljnjo uro ali dnem v hladilniku ali mesecem, ki ga hrana preživi v zamrzovalniku, pa hrana izgublja energijo in hranilnost in postaja mrtva hrana. Pogrevanje hrane na štedilniku, v pečici ali mikrovalovki pa daje hrani zgolj videz svežine (podobno učinkujejo tudi nekateri aditivi, ki poudarijo videz, svežino, barvitost ali okus hrane), svoje energije in hranil pa hrana ne more več dobiti nazaj.

Takšna hrana je brez vitalne, življenjske energije, zato je ne samo nekoristna, temveč tudi težje prebavljiva za organizem.

Zdrava prehrana ni nujno komplicirana ali zahtevna! Spoznajte model 5s – zdravo prehranjevanje v najosnovnejši in najmanj predelani obliki.

Še nekaj prednosti sveže pripravljene hrane

  • Sveže pripravljena hrana je odličnega okusa in telesu zagotavlja optimalno zadovoljitev po energiji in hranilih.
  • Čeprav smo bili mnogi »vzgojeni«, da so nekatere jedi naslednji dan boljšega okusa, pa hrana naslednji dan nima enakega dobrega učinka za naše telo in duha. To nam v polni vrednosti zagotavlja le sveže pripravljena hrana.
  • Sveže zrelo sadje vsebuje veliko vitaminov, ki pa se pri kuhanju v znatni meri (20 %–40 %) uničijo. Prav tako se s staranjem manjša hranilna vrednost sadja.
  • Sveža sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, ki skrbi za prepotrebno hidracijo našega organizma, obenem pa daje obilica vode našemu telesu mladosten in vitalen videz.