Obvestilo: dogodek je bil z marca 2020 prestavljen na junij 2020 (12.–21. junij 2020). Ponudniki imajo druge menije in številni med njimi niti ne sodelujejo v drugem poskusu izvedbe dogodka.

Med 5 ponudniki, ki so prvotno ponujali veganske menije, ga je sedaj ohranila samo Oštarija Herbelier.

Kljub vsem prilagoditvam nekatere absurdnosti vrhunske kulinarike pa ostajajo nespremenjene, kot je na primer file smuča na vegetarijanskem meniju. Zato je kritičen uvod o (še nižjem) številu ponudnikov veganskih menijev in odnosu do rastlinske prehrane še vedno aktualen.

Teden restavracij 2020 je prinesel nekaj sprememb. A ne nujno pozitivnih. Še posebej, če iščete veganski meni.

Fiksna cena v vseh gostilnah, ki je bila ena izmed ključnih prednosti tega kulinaričnega dogodka, se poslavlja. Najbolj uveljavljeni ponudniki imajo namreč višjo ceno menija, ki (namesto 19 €) znaša 25 €.

Prav tako je organizator na spletni strani uvedel oznake restavracij, ki naj bi olajšale iskanje in filtriranje ponudnikov. Med t. i. željami se je znašla tudi oznaka “Zelenjava je zdrava”, ki so jo opisali: “Tukaj ni le za vegetarijance in vegane, saj imajo najboljšo zelenjavo in jo znajo tako pripraviti, da jo imajo vsi radi.” Žal so se zmotili pri zapisu, saj se jim je prikradla beseda “le”. Izmed 6 ponudnikov z oznako ima samo 1 vegetarijanski meni, ostali pa so za zdravo zelenjavo prihranili status okusne priloge mesu ali ribi.

Še en trend, ki pa ne pomeni nič dobrega za ljubitelje veganske ali rastlinske prehrane. Število ponudnikov veganskih menijev na Tednu restavracij vztrajno pada. Izmed več kot 100 sodelujočih restavracij ima samo 1 ponudnik veganski meni, ki se tako tudi imenuje. Našli boste še nekaj vegetarijanskih menijev, ostali ponudniki pa še vedno svoje menije gradijo okrog mesa in rib.

Medtem ko vrhunski chefi po svetu v svojo ponudbo dodajajo veganske jedi ali celo odpirajo veganske restavracije, si slovenski chefi še vedno zatiskajo oči in poudarjajo, da se jim na najbolj obiskanem kulinaričnem dogodku pri nas ne splača ponujati veganskih menijev, saj ne bi bilo dovolj obiska. Glede na to, da je število ponudnikov tako klavrno, da ljubitelji veganske kulinarike izgubljajo interes za Teden restavracij, se utegne njihova napoved tudi uresničiti. Ko ali če se čez čas odločijo za vključitev veganske ponudbe, bo nemara že prepozno.

Teden restavracij 2020 – kje imajo veganski meni?

Na seznamu objavljamo 1 meni, ki je veganski.

Zasedenost restavracije, prosim, preverite s klikom na gumb, ki vas bo odpeljal na uradno stran Tedna restavracij 2020.

Oštarija Herbelier

Sokolski trg 2, Dolenjske Toplice, Slovenija

Veganski brezglutenski meni

Pozdrav iz kuhinje (leča, orehi in mini paradižniki)

Hladni duet iz belega fižola in kopriv z lešniki, karamelizirana in fermentirana koleraba

Kuskus tatarske ajde z jurčki, bučkami, dehidrirano korenje in pinjole

Žličnik iz bele čokolade (vegansko) z malinami in bezgovo kremo

MENI NI VEČ VEGANSKI

MONSTERA

Gosposka ulica 9, Ljubljana, Slovenija

fink teden restavracij veganski meni extraveganza

MENI NI VEČ VEGANSKI​

Hiša Fink

Irča vas 13, Novo mesto, Slovenija

NE SODELUJE

SLON 1552

Nazorjeva ulica 5, Ljubljana, Slovenija

NE SODELUJE

Istrian Tapas

Obala 33, Portorož, Slovenija

Slike: Vivi, Teden restavracij