Predstavljajte si neverjetno matematiko.

15 aktivnih minut

vrela voda

najljubša živila

3-5 odsotnih ur

okusen in zdrav obrok

Tako izgleda kuhanje v termovki.

Na štedilniku začnete pripravljati obrok, kot bi ga tudi sicer. Po želji zelenjavo in dišavnice prepražite, zalijete z vodo ali jušno osnovo, zavrete, kuhate nekaj minut, prelijete v termovko, dobro zaprete in jo položite na bok. Voila, čez nekaj ur je kosilo kuhano.

V termovkah zlahka skuhate polnovredne žitarice, drobne stročnice in skoraj vse vrste zelenjave. Tovrstno kuhanje se najbolje obnese za enolončnice in juhe, saj zahteva določen delež vode, da temperatura ostane dovolj visoka in se kuhanje nadaljuje več ur. Jedi, ki so bolj suhe ali goste, se namreč ne bodo skuhale do konca ali pa se bodo predčasno ohladile.

Vendar brez skrbi …

Z nekaj eksperimenti in uspehi boste odkrili, da se v termovkah odlično obnese tudi kuhanje prilog, rižot, testenin in omak. Spodaj preberite nekaj praktičnih namigov, kako se lotiti prvega kuhanja v termovki.

TOP 5 prednosti kuhanja v termovki

ZDRAVO

Okusna in zdrava malica v službi ali na poti.

Polnovredna in sveža živila, pripravljena na zdrav način.

UČINKOVITO

Prihranjen čas, saj imate s kuhanjem v termovki malo dela.

Ni pare, vlage, vonjav ali vročine v kuhinji.

ODGOVORNO

Minimalna poraba kuriv in minimalne emisije.

Varčevanje z vodo, ker ni izparevanja med kuhanjem.

Kako izbrati dobro termovko za kuhanje?

Dobra termovka je tista, ki bo dobro opravila svojo nalogo: ohranjati tako visoko temperaturo tako dolgo, kot to potrebujete.

Če boste pripravljali samo valjane ovsene kosmiče za zajtrk, ki ga boste pojedli čez 2 uri v službi, potem bo dobra skoraj vsaka termovka. Najbrž imate primerno termo posodo že sedaj doma, zato ne zapravljajte denarja za bad-ass termovko, ker je enostavno ne potrebujete.

Če pa želite za kosilo skuhati enolončnico s polnozrnatim ovsom in robustnimi kosi korenja, pa vam svetujem, da izberete termovko, ki ima vse spodnje lastnosti.
Na koncu vas čaka še konkretno priporočilo, na katero termovko Metod in jaz prisegava že več kot 2 leti.

ČAS

Kuhanje v termovki traja približno 3-krat dlje kot običajno kuhanje na štedilniku. Zato je predpogoj, da vaša termovka ohrani hrano vročo tudi po 3-4 urah.

Če boste jedli šele po 6 urah, pa izberite takšno, ki ohranja hrano vročo še dlje.

ŠIROKO GRLO

Čeprav se bo odlično obnesla tudi termovka za pijače, sama prisegam na termovke, namenjene hrani. Edina razlika med njimi je grlo, saj imajo termovke za hrano široko odprtino. To je zelo priročno za prelivanje hrane v termovko in poznejše pomivanje.

VOLUMEN

Izberite termovko, ki bo čim bolje ustrezala količini obroka, ki ga boste pripravljali v njej. Če je termovka prevelika in jo boste napolnili samo do polovice, se bo zrak v termovki hitreje shladil in bo temperatura hitreje padala, zato se vaša hrana mogoče sploh ne bo skuhala ali bo hladna, ko jo boste želeli pojesti.

Okvirno priporočilo za kosilo je nekje med 500 ml in 700 ml – seveda, odvisno od vaših običajnih porcij in apetita.

MATERIAL

Najkakovostnejše termovke so narejene iz nerjavečega jekla – tako odlično ohranjajo toploto in so enostavne za vzdrževanje.

Plastične termovke niso tako učinkovite, zato jih uporabite samo za krajše kuhanje in živila, ki se hitro skuhajo (npr. že omenjeni valjani kosmiči, naribana zelenjava, sadje …).

Tukaj lahko preverite, katero termovko midva priporočava in jo uporabljava vsak dan že več kot 1 leto.

Že imate termovko, v kateri bi lahko skuhali svojo prvo jed?

V nadaljevanju boste našli praktične napotke in namige, kako uspeti že pri prvem kuhanju v termovki. Ne gre za recept, saj lahko izberete poljubna živila in po želji pripravite juho ali enolončnico. Gre bolj za prikaz osnovnih principov kuhanja v termovki, ki vam bodo prišla prav pri vsakem naslednjem receptu.

Tudi meni bi, ko sem si prvič – navdušena nad novim kulinaričnim eksperimentom in oborožena z vsemi možnimi navodili s spleta – skuhala neslano rižoto, ki je plavala v vodi.

Kaj potrebujete za kuhanje v termovki?

  • Električni grelnik vode ali lonec za vodo
  • Štedilnik ali gorilnik
  • Posoda za kuhanje
  • Voda
  • Sestavine za kuhanje (zelenjava, predhodno namočene polnozrnate žitarice in stročnice, začimbe …)
  • Ozka zajemalka ali velika žlica za spravljanje hrane v termovko

S čim začeti?

Z vrelo vodo. Najbrž ne zveni kot okusen obrok, a tako se bo začel vsak dober recept za kuhanje v termovki.

Pogrevanje termovke

Najprej zavrite količino vode, ki ustreza volumnu vaše termovke, tako da jo lahko napolnite skoraj do vrha.

Opcija:
Če kuhate zelo redke ali vodene jedi, lahko termovko napolnite samo do polovice in bo povsem zadostno pogreta, da se hrana skuha in ostane vroča tudi po 6 urah.
Če kuhate bistro juho in veste, da jo boste pojedli čez 3-4 ure, lahko ta korak tudi preskočite.

Tukaj se zelo dobro obnese električni grelnik vode, ker boste tudi večje količine vode zavreli v minuti ali dveh. Če ga nimate, bo stari, dobri lonec prav tako dober.

Namig:
Priporočam vam, da v istem koraku zavrete tudi vodo, če jo boste uporabili za kuhanje. Tako boste skrajšali čas kuhanja na štedilniku ali gorilniku, preden jed zavre.

Če boste uporabili jušno osnovo, bi bilo prav tako idealno in hitreje, da jo že prej zavrete, vendar vam nihče ne bo zameril, če ne želite umazati še ene kozice samo za to. Vzelo pa vam bo nekoliko več časa, da jed zavre.

Prva jed, skuhana v termovki

Priporočam vam, da začnete z enostavnimi juhami ali enolončnicami, kjer se vse sestavine kuhajo približno enako.

Bodite pozorni, da ne pretiravate s količino, saj lahko skuhate samo toliko hrane, kot je volumen termovke. Najlažje je, če v posodo za kuhanje nalijete toliko vode, kot gre v termovko, da vidite, do kam sega gladina. In ko kuhate, ostanete pozorni, da količina hrane ne presega te ravni.

Hkrati pa ne bodite preveč skromni s količino hrane, saj se bo vaša jed najbolje skuhala, če je termovka skoraj polna.

Namig:
Sama kuham zjutraj pred službo, ko je vsaka minuta časa še posebej dragocena. Zato si vse sestavine pripravim že zvečer. Namočim stročnice in žitarice, če je potrebno. Narežem vso zelenjavo in dišavnice, ki jih stresem v posodo s pokrovom in spravim v hladilnik. Če bom najprej pražila čebulo (pred ostalimi sestavinami), jo sesekljam in spravim v ločeno manjšo posodo.

Vem, da se z rezanjem zelenjave vnaprej izgubi nekaj hranilnih vrednosti. Vendar mi je v tem trenutku bolj pomembno, da ne izgubim kakšnega prsta, ko zjutraj režem korenje in nisem še 100% zbujena. Da o tistih 8 minutah spanja več sploh ne govorim.

V najljubši globoki ponvi ali loncu po želji prepražite čebulo/por/česen/ščepec ljubezni + dodajte zelenjavo, namočene stročnice in/ali žitarice.

Pražite jih minuto ali dve, toliko da se malo spoznajo med seboj. Vlijte vrelo vodo ali jušno osnovo. Po okusu dodajte sol, poper, začimbe in suhe dišavnice. Dobro premešajte.

Jed zavrite na visoki temperaturi. Ko tekočina že veselo brbota, temperaturo znižajte, da ohranite samo nežno vretje. Kuhajte 5-10 minut.

Pravilo čez palec:
Če je jed zelo redka, torej vsebuje veliko vode, jo lahko kuhate manj časa, saj bo voda ohranila višjo temperaturo dlje časa tudi v termovki. Tako bo 5 minut kuhanja povsem dovolj.

Če pripravljate gostljato mineštro, je bolje, da jo na štedilniku ali gorilniku kuhate 10 minut. Kar vam bo vzelo 5 minut več, izognili pa se boste pretvarjanju, da je ješprenj, kuhan al dente, pravzaprav vaša specialiteta.

Termovka opravi svoje delo

Odstavite ponev ali lonec s hrano.

Odprite termovko in odlijte vodo iz nje. Pazite, da se ne poparite, saj je voda še vedno skoraj vrela. Uporabite jo lahko za kuhanje česa drugega, za pomivanje posode ali namakanje umazane posode v koritu.

Z ozko zajemalko ali večjo, globoko žlico hrano prestavite v termovko. Termovko dobro zaprite, jo položite na bok in pustite ležati.

Če vam je dolgčas, jo lahko po nekaj urah obrnete (kot na to prisegajo mnogi spletni viri). Meni ni nikoli v življenju dolgčas in svoje termovke ne obračam, hrana pa se vedno enakomerno skuha.

Če se lotite priprave juhe ali enolončnice po zgornjih napotkih, boste lahko jedli že po 3-4 urah. Celo (namočen) polnozrnati oves ali kamut se skuhata v tem času.

Priporočam vam, da jed pojeste v 8 urah, da se ne prekuha ali celo pokvari. Določene žitarice po daljšem času razvijejo nekoliko kiselkast okus, če se kuhajo predolgo.

Zelenje in dodatki pridejo na koncu

Če želite svojo specialiteto obogatiti s svežo špinačo ali zelišči, jih dodajte šele pri serviranju ali pa jih, tik preden želite jesti, stresite kar v termovko, zaprite in malo pretresite, da se enakomerno razporedijo po jedi. Tako lahko jeste tudi iz termovke, če vam tako bolj ustreza.

Na enak način lahko dodate tudi nekaj kapljic limone ali kisa, če ju radi dodajate po okusu.

S tem ohranite naravno svežino omenjenih dodatkov, ki bodo prav gotovo poživili vsako enolončnico ali juho.

Vas je prepričalo kuhanje v termovki? Bi ga želeli preizkusiti, a imate še kakšno vprašanje? Zapišite ga v komentar in z veseljem vam bom odgovorila.

V naslednjih objavah pa pričakujte priporočilo termovke, na katero Metod in jaz prisegava več kot 1 leto, še več trikov za učinkovito kuhanje v termovki in tudi namigov, kaj pa se res nikakor ne obnese v termovkah. Na zamudite niti preverjenih receptov, ki so pri naju skoraj vsak teden na jedilniku.

Do takrat pa … veliko radosti v kuhinji in še več pri mizi.