Kam v Ljubljani na najboljšo vegansko pico? Med možnimi odgovori zagotovo ne pričakujete priporočila, ki vas v petek zvečer pripelje v industrijsko cono Črnuče. Tudi midva ga nisva, a sva vesela, da sva ga upoštevala.

Prepričalo naju je dolgo (48 ur) vzhajano testo, zameseno iz 3 različnih mok, in dejstvo, da na obsežnem meniju gostuje kar 5 veganskih pic.

V piceriji Tia’s Pizza strežejo svojevrstne pice – pravokotne, razrezane in postrežene na lesenih deskah. S svojim rustikalnim videzom vabijo, da kar z rokami pograbimo prvi kos in zagrizemo. Brez pribora, brez zadržkov. Tako sva si tudi midva privoščila 2 veganski pici. V nadaljevanju preverite, kateri in ali sva bila zadovoljna.

Kaj sva jedla?

Na bogatem meniju s številnimi picami boste našli, kot že rečeno, tudi 5 veganskih pic. Gre za dovršene prilagoditve izbranih pic z menija, zato je pomembno, da pri naročilu naglasite, da želite vegansko različico pice.

Midva sva se za pokušino odločila za veganski pici Anina’s in Regina. Vse pice so na voljo v 2 velikostih (mala in velika).

Poskusiti sva želela še veganski sladici, ki sta na meniju, vendar jih trenutno še nimajo v ponudbi.

Anina’s (veganska pica)

Po številnih veganskih picah, ki sva jih poskusila v zadnjih letih, ugotavljam, da ima poleg odličnega testa in izbranih sestavin najpomembnejšo vlogo ravnovesje okusov. Mnogi ponudniki le odvzamejo ali zamenjajo nekaj sestavin na zelenjavni pici z menija in postrežejo vegansko pico. V resnici pa pozabljajo potem zbalansirati tudi ostale sestavine.

Tukaj moram čestitati Tia’s Pizza, ker so uspeli ustvariti popolno vegansko pico z odličnim ravnovesjem različnih okusov in tekstur. Na veganski pici Anina’s boste našli pelate, vegansko mozzarello, caponato (jajčevci, paprika, bučke, čebula, rozine), pinjole, oregano in olivno olje. V vsakem zalogaju lahko zaznate bogato raznolikost okusov caponate, svežino pelatov, hrustljavost pinjol in zaokroženost, ki jo ustvarjata mozzarella in olje. Perfekcija!

Dodati moram, da me je veganska pica Anina’s spravila v zadrego. Doslej sem na vprašanje, katera je najboljša veganska pica v Ljubljani, brez premisleka priporočila vegansko pico v Fetichu. Po tej oceni pa moram na prvo mesto umestiti še pico Anina’s. Skratka, ne glede na to, ali se nahajate v centru Ljubljane ali v Črnučah, ne boste zgrešili z izbiro.

Regina (veganska pica)

Veganska pica Regina je zelo blagega in nežnega okusa. Pelati, origano, svež paradižnik, bazilika, olivno olje in kokosov jogurt ustvarjajo zelo lahkotno in svežo kombinacijo okusov, ki pa ne pusti daljšega vtisa. Pica je zaradi odličnega testa solidna, vendar deluje precej enodimenzionalno. Še posebej če jo primerjaš s pico Anina’s.

Meni so bile izbrane sestavine pice Regina na meniju izredno všeč, a bi jih uporabila kot izhodišče in pici zagotovo dodala še sušene paradižnike in/ali črne olive za nekaj več umami okusa. Čeprav nisem ljubiteljica veganskega sira, me je veganska mozzarela v Tia’s Pizza prepričala in bi jo dodala namesto kokosovega jogurta.

Kaj naročiti naslednjič?

Zagotovo priporočam pico Anina’s, ki je presežek v vseh pogledih. Želela pa bi poskusiti še vegansko pico Margherita, ki zna navdušiti s svojo preprostostjo. Do naslednjič.

Veseliva pa se tudi sladic, ko bodo na voljo.

Še namig … Ko se odločite za obisk, pokličite in rezervirajte mizo, ob večernih urah se picerija hitro zapolni.

Extra ocena

4.5/5

Extra info

Tia’s Pizza
Cesta 24. junija 25
Ljubljana Črnuče

Google Maps

Facebook stran
Instagram profil

Cene
Anina’s 5.3 € ali 8.9 € | Regina 4.9 € ali 8.5 €

Ambient
sodoben lokal, ki se v večernih urah hitro zapolni in razživi v nekoliko zatemnjeni, a živahni atmosferi | v polni zasedenosti postane lokal precej hrupen, zato boste morali v pogovoru sodelovati nekoliko glasneje | v lepem vremenu je odprta tudi terasa

Dostop
Avto lahko pustite na brezplačnih parkirišlih v okolici picerije.

Fotografije: Tia’s Pizza in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.