Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj, ko se zbudite?

Večina vas bi najbrž odgovorila, da si najprej umijete zobe in obraz, drugi najprej opravite veliko ali malo potrebo, spet tretji nemudoma prižgete cigareto in spijete kavo.

A lahko bi trdili, da je z vidika delovanja vašega organizma eno najpomembnejših jutranjih opravil – da spijete kozarec vode. Še boljše bo, če boste vodo pred spanjem natočili v bakreno čašo, veliko približno 2,5 dl, in jo zjutraj, po ritualu žvrkljanja olja in čiščenja zob ter jezika, v majhnih požirkih spili na prazen želodec.

Želite svoje telo očistiti strupov in nečistoč? Spoznajte še več načinov za nežno razstrupljanje telesa.

Preverite tudi praktične nasvete, kako okrepiti imunski sistem na naraven način.

Znanstveni izsledki to potrjujejo

Da voda preko noči stoji v bakreni časi, lahko pozitivno vpliva na naše zdravje, kar potrjujejo tudi znanstvene študije, saj ubija morebitne bakterije. Ni nepomembno, da je omenjena praksa del vedske tradicije, ki jo ajurveda svetu ponuja že tisočletja.

Ajurveda je sanskrtski izraz, ki pomeni znanje o življenju in dolgo življenje. Ajurveda je prvič zapisana v Vedah, ta sistem zdravljenja pa se v Indiji uporablja že več kot 5000 let.

Gledano skozi zgodovino je bila uporaba bakrenih (in tudi srebrnih) posod nujna, saj so mnoga okolja (tudi ali predvsem zaradi človekovega poseganja v okolje) ponujala kontaminirano, oporečno vodo, z uporabo bakrenih čaš pa so se nezaželeni zdravstveni vplivi zmanjšali.

To so potrdile tudi najnovejše znanstvene študije, ki so merile vpliv bakrenih posod na mikrobiološko onesnaženo vodo. Še do nedavnega je bila uporaba bakrenih posod v večini azijskih držav del vsakdana, kar pa se je v 20. stoletju počasi spremenilo.

Redno pitje vam v zdravstvenem smislu lahko pomaga med drugim pri premagovanju zgage, saj kozarec na prazen želodec zniža raven želodčne kisline. Pomaga tudi pri težavah z zaprtjem in lajšanjem iztrebljanja, saj gre v tem primeru lahko za težavo nezadostne hidracije telesa.

Ne pozabimo, da je naše telo sestavljeno iz vsaj 50 % oz. po nekaterih spoznanjih kar 75 % vode. Jutranji kozarec vode pa nam lahko pomaga tudi pri lepšemu, bolj svežemu videzu kože, ter pri spiranju toksinov v telesu in pri čiščenju črevesja.

Ajurveda priporoča in svetuje

A če smo natančni ter če želimo maksimalne učinke na naše zdravje, ni vseeno na kakšen način opravimo – imenujmo ga – jutranji ritual pitja vode. Ajurveda napotke za pitje vode povsem praktično in natančno opredeljuje, zato jih je smiselno dosledno upoštevati.

  • Ajurveda meni, da je najbolj učinkovito, če kozarec vode pijete sede in ne stoje, saj so s pitjem sede vaše mišice in živčni sistem veliko bolj sproščeni in pomagajo živcem, da hrano in druge tekočine lažje prebavijo. Eden izmed razlogov za pitje sede je tudi ta, da v ledvicah poteka filtracija med sedenjem.
  • Ajurveda prav tako priporoča, da pijete vodo v majhnih požirkih ter ne vse na dušek, čeprav ste morebiti zelo žejni. Počasi in umirjeno je prava mera, isto pa velja tudi za vnos hrane – torej manjši grižljaji, dobro prežvečeni, za maksimalni izkoristek hranilnih snovi.
  • Voda naj ne bi bila (pre)mrzla, ampak predvsem sobne temperature ali celo topla. Hladna voda namreč zmanjšuje oskrbo krvi do različnih organov v telesu, kar lahko vodi do zaprtja, poleg tega pa hladna voda moti proces prebave.

Preberite več o ajurvedi, najpopolnejšem sistemu zdravljenja.

Kako in kdaj je nastala ajurveda, najstarejši medicinski sistem? Spoznajte njene najzgodnejše začetke.

Kozarec zdravja kot darilo

Bakrena čaša je pravzaprav odlično darilo za vaše prijatelje in bližnje. Še lepše, če si darilo v obliki bakrene čaše, poklonite sami sebi. Če pa si ne želite nakopati dodatnih stroškov s kupovanjem bakrenih čašic, pa lahko mirne vesti vodo pred spanjem natočite kar v stekleni kozarec. Le zjutraj ne pozabite nanjo.

Telo vam bo že prvi trenutek neznansko hvaležno.