Mineva točno eno leto, kar je zaživela Extraveganza. Zgolj dva sva na začetku verjela v idejo, da je napočil čas, da tudi v Sloveniji dobimo portal, ki bo bralcem ponujal kvalitetne in avtorske članke, recepte, intervjuje, kolumne in predvsem premislek o načinu življenja, ki bo bolj sočuten do vseh nas – ljudi, živali in okolja. Ne da bi drugim ob tem zijali v krožnik.

Gostili smo 16 avtorjev, ki so s svojim razmišljanjem obogatili vsebine na Extraveganzi. Hvala tudi njim.

Današnja objava ni namenjena obujanju spominov, ampak bo ponudila pregled ocen restavracij, ki sva jih z Azričko v zadnjem letu obiskala. Vse restavracije, bistroji ali gostilne – v zadnjem letu sva jih obiskala 15 – niso veganske, prav vse pa ponujajo tudi veganske jedi. In kar je ob teh obiskih morda nekoliko presenetljivo: tiste restavracije, ki sicer ponujajo hrano za vsejedce, so zares navdušile s svojo vegansko ponudbo.

Top 5 restavracij z vegansko ponudbo v Ljubljani je bilo težko korektno razvrstiti v kategorije, saj so si zelo različne ne samo po ponudbi v menijih: nekje zaradi pomanjkanja prostora ne morete pojesti družinskega kosila, nekje ponujajo zgolj sladke pregrehe, spet tretja ne ponuja kosil ali večerij. Zato top 5 restavracij v Ljubljani po oceni Extraveganze upošteva njihove omejitve in/ali prednosti – glavno merilo pa je vsekakor vrhunska hrana. In včasih izmuzljiva, a vsekakor ena najpomembnejših lastnosti – prijaznost osebja.

Naslednje leto naredimo prerez novih ocen restavracij. In tako naprej do končnega zmagovalca.

Vrstni red TOP 5 restavracij z vegansko ponudbo je naključen.

1

Libanonske meze

Zagotovo najina najljubša izbira že nekaj let. Libanonske meze ponujajo vrhunsko vegansko izkušnjo, nad katero bdi izjemno prijazno osebje. Lokal ponuja gostoljubje večjim družbam, kot tudi varno zavetje za intimen pogovor zaljubljencev. Bogastvo okusov z njihovega menija v najboljši meri odslikava bogastvo kulture, iz katere Libanonske meze črpajo navdih. Vrhunsko!

Libanonske meze in drugi užitki
Trubarjeva cesta 45
1000 Ljubljana

2

Shambala

Prijetno presenečenje. Zagotovo top izbira med azijskimi restavracijami v Ljubljani. Po najinem mnenju pa top izbira tudi v primeru, ko si zaželite vrhunske veganske kulinarike. Shambala poskrbi za pravi azijski fusion, ki vaše sramežljive brbončice odločno povabi na ples. Ne nepomembno, Shambala ponuja dovolj prostora za večje družbe in krasen letni vrt, kamor se lahko umaknete pred ljubljanskim vrvežem in poletnim soncem.

Shambala
Križevniška ulica 12
1000 Ljubljana

3

Veganika

Če spremljate družbena omrežja Veganike, se vam lahko zazdi, da ponujajo le izzivalne pite, ki v slogu vrhunskih manekenk iščejo vašo pozornost. In lajk. V resnici pa Veganika dnevno ponuja razgibano kulinarično izkušnjo vsem, ki znajo ceniti pristne okuse in domiselne jedi. Da mladostniško razigrana ekipa Veganike ustvarja bogato paleto okusov zgolj s sestavinami rastlinskega izvora, je še dodaten plus. Za Extraveganzo. Pa tudi za živali in planet.

Veganika
Komenskega ulica 30
1000 Ljubljana

Preverite tudi ostale ocene restavracij z vegansko ponudbo.

4

EK Bistro

Zagotovo najboljši brunch v Ljubljani. Če ste v precepu, ali na hitro skočiti na fast food, ker se vam tako zelo mudi, ali pa si končno vzeti čas zase in se v miru najesti, potem ne odlašajte. EK vas bo po kraljevsko pogostil in presenetil z izbranimi okusi. Ponujajo dovolj veganske izbire, da se do sitega najeste in kar je najpomembnejše – EK bistro ponuja sezonski meni. Zato boste vsak letni čas navdušeni nad okusi, ki jih s presenetljivo lahkotnostjo pripravljajo kuharski mojstri na drugi strani Petkovška.

EK Bistro
Petkovškovo nabrežje 65
1000 Ljubljana

5

Fetiche Bar

V zadnjih letih je Slovenija postala raj za ljubitelje pic. A z gotovostjo lahko rečem, da je ekstravagantna sourdough veganska pica v Fetichu ena najboljših. Daleč naokoli. Enkratni okusi, ki se medsebojno krasno dopolnjujejo, vas bodo prepričali, da se boste vračali. Fetiche ponuja ambient, ki je dovolj eleganten, da lahko na zmenek povabite ljubezen, in hkrati dovolj drzen, da s skupino prijateljev zaidete na pivo ali koktejl. In ekstravagantno sourdough vegansko pico.

Fetiche Bar
Cankarjevo nabrežje 25
1000 Ljubljana

6

Kucha Madre

Na 6. mestu TOP 5 restavracij z vegansko ponudbo pa je Kucha, ki je zagotovo najbolj prevetrila vegansko kulinarično ponudbo v Sloveniji in pokazala nove koordinate. Pred enim letom so naju prepričali pretkani okusi, domiselne jedi in ekološke lokalne sestavine. V zadnjem obdobju pa se jim v ponudbi vedno pogosteje pridružujejo rastlinski “mesni” okusi, ki nama preprosto ne dišijo. Okusi so seveda različni, sami pa presodite, ali boste svojo mamo v Kuchi pogostili z batino, curo ali siso.

Kucha
Mašera – Spasićeva ulica 8
1000 Ljubljana