Ko se z leti oziramo nazaj na svoje otroštvo, se redkokdaj spomnimo daril, ki smo jih dobili za praznike. V spominu nam bolj kot to ostanejo prijetni trenutki, ki smo jih preživeli skupaj z družino. Zato sta največ, kar lahko tudi mi podarimo svojim otrokom ali vnukom, čas in naša pozornost. Ustvarjanje nepozabnih spominov, prežetih s smehom, objemi, ljubeznijo in toplino.

Skupen čas lahko izkoristimo za zabavo, učenje novih stvari, odkrivanje nepoznanih področij in ustvarjanje. To je čas, ki nas povezuje in nam hkrati pomaga, da z otrokom stkemo globlje vezi, se z njim pogovarjamo, odkrivamo, kako deluje in razmišlja. Prav v teh skupnih trenutkih se otrok velikokrat počuti varnega in nam zaupa težave ali skrbi, ki ga morebiti tarejo. Zato je čas, ki ga preživimo skupaj, velikega pomena.

Da vam ne bi zmanjkalo ustvarjalnih idej za kvalitetno in zabavno preživljanje skupnega časa, jih nekaj delimo tudi mi. Edino pravilo je, da se med ustvarjanjem zabavamo. Kar seveda pomeni, da ni nobene potrebe po tem, da izdelki izgledajo kot umetnine izpod rok profesionalca. Pomembno je le, da bodo naši otroci konec dneva zadovoljni s tem, kar so ustvarili.

Skupno prebiranje božičnih zgodb in pravljic

Ideja o skupnem branju vsekakor ni nova, a jo velja izpostaviti. Po zadnjih podatkih se je namreč tudi v Sloveniji zmanjšalo število družin, ki berejo svojim otrokom. [i] Branje pa prinaša številne koristi in ustvarja čudovite svetove.

Če z otroki beremo in jim že zgodaj predstavimo bogastvo knjižnega sveta, je zelo verjetno, da bodo imeli knjige radi vse življenje. Postanejo njihove življenjske prijateljice, ki tešijo njihovo radovednost, burijo domišljijo, ob tem pa se otroci še ogromno naučijo.

V tem času lahko ob prebiranju zgodb o božičnem in novoletnem času dobimo številne iztočnice za pogovore o tem, kaj je med prazniki najbolj pomembno. Otroke lahko spomnimo na hvaležnost za to, kar imajo, in jih spomnimo na tiste, ki mogoče nimajo toliko kot oni. Lahko jih z zgledom in pogovorom učimo, da so odnosi, pomoč sočloveku in dobra dela pomembnejši kot nakupovanje daril. Pogovarjajmo se z njimi o tem, kaj dobrega lahko naredimo in kaj nam to prinaša. Predvsem pa jim pričarajmo čarobnost tega čudovitega časa.

Ustvarite svojo božično zgodbo

Kaj je za otroka lahko bolj razburljivo od tega, da sam postane junak svoje božične zgodbe? Ker ga mi najbolje poznamo, dobro vemo, kaj mu je zanimivo in kaj ni. Mogoče poznamo tudi njegove morebitne strahove, s kakšnimi težavami se trenutno sooča, dobro pa tudi vemo, kaj ga osrečuje in navdušuje. Vse to lahko izkoristimo in skupaj z njim ustvarimo našo, posebno zgodbo o Božičku, jelenih ali kakšni drugi živali oz. dobremu možu.

Glavni junak zgodbe naj bo prav otrok, ki bo skozi zgodbo lahko doživljal razburljive dogodivščine, klepetal z Božičkom, letal po zraku, premagoval svoje težave s pogumom, predvsem pa spoznaval, da zmore, da je močan in kakšen vpliv imajo dejanja ter pripravljenost nekomu pomagati. Prepustimo se navdihu in trenutnemu dogajanju in se skozi zgodbo približajmo otroku ter mu predajmo sporočilo.

V vlogi pripovedovalca moramo tudi mi najti stik s svojim notranjim otrokom, pustiti domišljiji prosto pot in razmišljati izven okvirjev. Če nam bo to uspelo, bomo v tej dogodivščini zagotovo uživali tudi sami. Predvsem pa bomo tehniko pripovedovanja zgodb lahko uporabili večkrat, kadar bomo ocenili, da otrok to potrebuje ali da se mu na tak način lažje približamo.

Na koncu lahko našo posebno zgodbo spremenimo v slikanico in pustimo otroku, da po svojih doživetjih nariše ilustracije. Mi pa mu lahko pomagamo z zapisi zgodbe, če je otrok še manjši. Večji otroci lahko izdelajo in zapišejo že povsem svojo knjigo. Starši pa le spravljajte napisane in narisane umetnine svojih otrok, saj čas hitro beži in kaj kmalu boste te umetnine gledali z odraslimi otroki in obujali spomine na dogodivščine iz otroštva.

Barvasti otroški venček

Zakaj ne bi letos pustili otroku, da ustvari svoj poseben venček? Po njegovih željah mu lahko pomagamo in osnovo iz smrekovih vejic naredimo skupaj. Nato pa naj otrok venček okrasi z igračkami, gumbi, trakovi ali kakšnimi zakladi, ki smo jih našli na sprehodu v gozdu, kot so recimo prazne polžje hišice, storži, barvasti suhi listi ipd.

Ne pozabimo otroku pustiti, da ustvarja, kot želi sam. Ne omejujmo njegove ustvarjalnosti s svojimi predstavami. Naj bo to res njegov venček, ki bo med prazniki krasil njegovo sobico ali kakšno drugo mesto, ki ga bomo skupaj izbrali. Tudi če njegov izdelek na koncu ne izgleda kot venček, je to povsem v redu. Važno, da je otrok zadovoljen s svojo stvaritvijo.

Dekoracije s pomarančami

Ena izmed zabavnih in dišečih aktivnosti je lahko tudi ustvarjanje praznične dekoracije s pomarančami. Uporabimo klinčke in jih v različnih vzorcih napikamo v lupino celih pomaranč. Manjšim otrokom lahko pomagamo tako, da mu v lupino vnaprej, s šivanko ali konico svinčnika, napikamo vzorec.

Na sprehodu lahko prej naberemo različne naravne stvari, od palic, listov, storžev pa vse do lepih kamnov. Uporabimo lahko tudi suhe vejice začimb, liste lovorja in orehe ali lešnike.

Nato naj otrok iz vsega nabranega in napikanih pomaranč ustvari dekoracijo, ki bo povsem njegov izdelek in bo prijetno dišala ter krasila naše stanovanje. Otrok jo bo gotovo s ponosom pokazal vsakemu, ki bo prišel na obisk.

Ustvarimo svojo družabno igro

Če je otrok že dovolj star, da sodeluje pri igranju družabnih iger, lahko z nekaj domišljije in ustvarjalnosti izdelamo svojo družabno igro. Ta je lahko narejena po vzoru že poznanih iger, npr. spomin z božičnimi vzorci ali našimi slikami iz preteklih praznikov.

Seveda pa lahko izdelamo povsem svojo igro, v katero lahko vključimo stvari, ki se jih otrok trenutno uči, npr. števila, barve, oblike ipd.

Zelo zabavna igra so lahko preproste kartice z različnimi slikami ljudi in predmetov. Na podlagi slik potem sestavljamo zgodbo na način, da vsak igralec povleče eno ali dve kartici in nadaljuje zgodbo. V kartice lahko vključimo slike, ki po naši presoji otroku pomagajo razvijati govorne spretnosti, prepoznavati različne stvari in njihovo uporabo, prepoznavati različna čustva ipd.

Drugačni okraski za smreko

Naša smreka lahko postane unikatna z okraski, ki jih ustvarimo skupaj z otroki. Otroci bodo zagotovo navdušeni nad drevescem, ki bo pisano in okrašeno z njihovimi mojstrovinami.

Za izdelavo okraskov lahko uporabimo krep papir in trši karton, barvne liste, srebrne in zlate flomastre, pisala z bleščicami, tempera barve in barvne trakove. Z materialom lahko izdelamo različne živali, hiše, podobe angelov, zvezde, luno oz. vse, kar je našim otrokom ljubo. To je enostaven način izdelave lepih in pisanih okraskov.

Lepi okraski lahko nastanejo tudi z zgibanjem papirja, to je t. i. origami. S pomočjo omenjene tehnike lahko izdelamo barvne smreke in zvezde, ki bodo popestrile naše drevo. Navodila za izdelavo lahko najdete v različnih knjigah ali na spletu. [ii]

V knjigah lahko najdemo še številne druge zanimive ideje za ustvarjanje božičnih okraskov. Tako bomo lahko svojo zbirko vsako leto dopolnili ali pa izbrali drugačno temo okraskov.

Ne samo, da bodo okraski na naši smreki letos nekaj posebnega, ampak nam lahko skozi leta predstavljajo tudi lep spomin na trenutke, ko so bili otroci še manjši.

Okraski za svečano mizo

Naj si bo naša miza okrašena samo ob praznikih ali pa si jo vsak dan decembra popestrimo z nekoliko bolj svečano postavitvijo, bo zagotovo všeč otrokom.

Izberemo lahko svetleče kartone in iz njih izrežemo različne oblike, npr. zvezde, ki jih uporabimo kot podstavke za kozarce ali krožnike. Na njih lahko zapišemo tudi imena, da vemo, katero mesto za mizo je od koga.

Iz začimb, kot so cimetove palčke, lovorjevi listi in zvezdasti janež, lahko izdelamo čudovite dišeče okraske za mizo ali krožnik. Pet cimetovih palčk povežemo skupaj z zlato vrvico. Na vsak snop prilepimo lovorjev list in en zvezdasti janež. Po želji lahko dodamo še smrekovo vejico.

Štampiljke s krompirja in korenja

S štampiljkami iz krompirja in korenja lahko okrasimo ovojni papir, darilne vrečke, kartice, voščilnice in še marsikaj. Potrebujemo le krompir in korenje, kuhinjski nož, akrilne barve, flomastre in barvice. Za večje štampiljke uporabimo krompir, manjše pa izdelamo iz korenja.

Krompir prepolovimo in osušimo z brisačkami. Nato na krompir izrežemo željeno obliko. Na isti način izdelamo štampiljke iz korenja. Izrezan krompir in korenje premažemo z akrilnimi barvami in odtisnemo na papir.

Izdelamo lahko preproste štampiljke v obliki kroga, trikotnika, kvadrata in potem z barvami in flomastri na odtisnjene like izrišemo ostale dele slike. Na tak način lahko izdelamo ptičke, pingvine, drevesa, vlake, darila ipd. Otroci bodo prav gotovo imeli številne ideje, kaj vse je mogoče.

Ustvarjanje s slanim testom

Iz slanega testa lahko izdelamo čudovite okraske in figurice. Za okrasitev le-teh lahko uporabimo naravne materiale, kot so začimbe ali oreščki, ki jih odtisnemo v še mehko testo. Ko so figure izdelane, jih dobro posušimo in nato popečemo v pečici na 180°C, približno pol ure. Pečene izdelke lahko na koncu po želji tudi pobarvamo.

Sestavine za slano testo:
200 g pšenične moke
200 g drobno mlete soli
približno 125 ml vode
1 žlica olja

Priprava slanega testa:
V skledi odmerimo sestavine in jih z žlico rahlo zmešamo skupaj. Ko se začne kazati oblika kepe testa, slano testo za ustvarjanje stresemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo gladko kepo slanega testa. Preden otroci začnejo z ustvarjanjem pustimo testo nekaj časa stati.

Peka prazničnih dobrot

Otroci bodo gotovo navdušeni, če bodo lahko naši osebni pomočniki pri pripravi in peki prazničnih dobrot. Pomagajo nam lahko na vsakem koraku postopka, če so le dovolj stari.

Bolj kot bodo lahko samostojni pri ustvarjanju, več veselja bodo imeli in več se bodo naučili. Starejši otroci lahko kakšne enostavne recepte pripravijo povsem sami, pod našim nadzorom.

Seveda pa ne pozabite, da je najpomembnejši del peke preizkušanje pečenih dobrot.

Ideje, kaj bi lahko pripravili skupaj z otroki, poiščite med preverjenimi recepti na našem portalu.

Darila malo drugače

Čeprav so v decembru trije dobri možje, ki poskrbijo za darila, lahko tudi otroci pripravijo kakšno malenkost in z njo razveselijo svoje bližnje.

Odlična ideja je izdelava darilnih bonov. Otroci lahko razmislijo, kaj je tisto, pri čemer oni lahko pomagajo oz. na kakšen način lahko z dejanji razveselijo druge. Nato s pomočjo kartona izdelajo darilne bone in nanje zapišejo, kaj posamezen bon predstavlja. Mlajšim otrokom pri zapisovanju pomagamo, oni pa naj darilne bone okrasijo.

Seveda štejejo drobna dejanja. Nam bo to objem, zapeta pesmica ali kratka masaža stopal. Pomembno je, da otroci dobijo občutek, kako lahko z drobnimi pozornostmi drugemu polepšajo dan. Seveda lahko tudi otrok pove, kaj njemu veliko pomeni in kaj si želi. Potem pa tudi mi njemu podarimo bon, ki ga lahko vnovči, kadar želi.

Idejam gotovo ne bo konca

Če pa se slučajno zgodi, kljub vsem predlogom, da vam še vedno zmanjka idej, potem preprosto dajte otrokom nalogo, da si oni zamislijo ustvarjalne stvari, ki jih lahko počnete. Presenetili vas bodo. Vaša naloga pa je, da sodelujete. Gotovo boste videli žar v njihovih očeh, ko boste enkrat za spremembo vi sledili njihovim idejam.

Želimo vam lepe in ustvarjalnih idej polne praznike.

Opombe in viri

[i] Blaž Mazi, Ali Slovenci izdamo preveč knjig?, 30. november 2019, MMC RTV SLO, Radio Slovenija, dosegljivo na https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/ali-slovenci-izdamo-prevec-knjig/506354

[ii] Primer izdelave origami božičnega drevesa in primer origami božične zvezde. Za popolno božično origami izkušnjo pa lahko izdelate tudi ljubkega origami božička. Tukaj je še nekaj super primerov origami mojstrovin za najmlajše ustvarjalce.