Vse, kar je povezano z Veganiko, se sprehaja po vznemirljivi liniji med simpatično preprostostjo in skoraj obsesivno izvrstnostjo.

Tako sem Veganiko tudi spoznala.

Najprej na Facebooku preko fotografij Nikinih dovršenih pit, ob katerih je ponavadi stalo lahkotno spisano sporočilo o še enem »utrganem« rezanju srčkov iz jagod in zvezdic iz kivija.

Potem sem Veganiko v drugo spoznala na Odprti kuhni, ko sem poskusila njihov malinov cheesecake. To je bil prvi veganski cheesecake, pri katerem ni bilo niti trohice priokusa oreščkov ali soje. Po prvem zalogaju sem vedela, da za znamko stoji 100% predana ekipa, ki je zavezana izvrstnosti prav vsake jedi.

To se je tudi potrdilo ob obisku njihovega na novo odprtega lokala v Ljubljani, na Komenskega 30.

Kaj sva jedla?

Veganika nudi dnevni meni, sestavljen iz juhe, glavne jedi in dnevnih sladic. Lokal sva z Metodom obiskala na sončno pomladno sredo, ko sta bila na voljo čebulna juha in špinačni kiš.

Francoska čebulna juha

Omamna čebulna juha, ki je s prihodom na mizo tako pridišala, da sem se popolnoma spozabila in enostavno prekršila edino pravilo sodobnih ocen restavracij – slikaj, preden začneš jesti. To je hkrati največji neubesedljivi kompliment tej preprosti, a tako izvrstni juhi.

Kremna, skoraj svilnata tekstura juhe zelo dobro prevaja blag in pridušen okus čebule, ki se kar stopi v ustih. V vsakem zalogaju nas nežno pozdravi tudi komaj zaznavna kislina juhe in svežina mikro zelenja, ki je bilo mnogo bolj lično posuto po juhi, preden sem sama posegla z žlico. Ob juhi dobite tudi kos okusnega kruha, ki ga pečejo sami.

Veganikina juha je res krasen in izjemno sofisticiran poklon čebuli – zelenjavi, ki jo jemljemo mnogo preveč samoumevno.

Porcija je presenetljivo velika, če jo primerjamo z ostalimi restavracijami, ki juho strežejo skoraj izključno kot predjed. A Veganika želi z zajetnimi porcijami juhe uvesti novo miselnost v našo kulturo: juha kot glavna jed. Zato bodo njihove nasitne juhe odlična izbira za lahko kosilo ali obilen medobrok.

Quiche s kremnim prelivom in solatko

Šik kiš s špinačo, pinjolami in kremnim prelivom. Krhko testo z makom skromno prepusti glavno vlogo nežnemu nadevu iz špinače in kremnemu prelivu, ki si zasluži posebno pohvalo.

Odkar sva z Metodom iz najinega hladilnika izločila prav vse mlečne izdelke, najbolj od vsega pogrešam bogat, a zgolj rahlo kisel okus kisle smetane. Veganikin preliv iz fermentiranih indijskih oreščkov ji je neverjetno podoben. Jaz bi ga najbrž lahko kar samega jedla, namazanega na kruh z nekaj zrnci soli, a izjemno dobro se obnese tudi na kišu.

Tudi svež (skoraj »jogurtov«) preliv na solati iz rukole dokazuje, da Veganiki uspeva na rastlinski in povsem zdrav način postreči z okusi, ki jih dobro poznamo. In mogoče pogrešamo.

Pita s pasijonkino kremo in svežimi jagodami

»Izgleda nežna, a ni.« S temi besedami naju je Nika prepričala, da morava poskusiti kos dnevne pite.

Krema ima bogato, a nežno in lahko teksturo. Pri prvem zalogaju vas bo presenetila odrezava svežina pasijonke, ki odpre povsem nove dimenzije sadnih pit. Sveže jagode s svojo sladkobo malenkost umirijo igrivost sadne svežine.

Metod je bil nad pito popolnoma navdušen. Mene, ki nisem ljubiteljica kislih okusov, pa je predvsem simpatično provocirala.

Brownie

Pravi brownie za prave ljubitelje čokolade.

Težka in malo lepljiva tekstura omogoča, da se dekadenten čokoladni okus in sledi arašidovega masla počasi sprehodijo po vaših brbončicah.

Meni je bil noro dober in bi pojedla še kakšen kos, a moram priznati, da je bil en povsem dovolj nasiten.

Mogoče si dodaten kos privoščim kar doma – Veganika je na svoji FB strani namreč delila recept za Chocolate chip browniji s swirlom arašidovega masla.

Kaj naročiti naslednjič?

Vse, kar je na meniju, ker je enostavno odlično. Če imate osebne preference, zaupajte Niki ali ostalim članom ekipe, ker res dobro poznajo profile svojih jedi.

Extra ocena

5/5

Extra info

Veganika
Komenskega ulica 30
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek – petek: 08:00-18:00
sobota, nedelja: zaprto

Cene
Juha 4.50 €| Glavna jed 7.50 €

Ambient

prostor je dobro premišljen, da združuje minimalistične poteze in toplino lesa, s čimer ustvarja prijetno, a ravno prav sofisticirano vzdušje | veliko naravne svetlobe in sonca | mizice so majhne, a zlahka združljive za večje družbe | v toplih in sončnih dneh boste lahko uživali tudi na terasi, kjer vas čaka nekaj mizic

Dostop

Avto pustite na plačljivih parkirnih mestih v sosednjih ulicah, s kolesom ali peš pa lahko pridete neposredno do vhoda.

Fotografije: Veganika in Extraveganza.