Joj, tale veganska čokoladna torta vas bo sezula! Tisti, ki obožujete bogate, dekadentne sladice definitivno ne boste prikrajšani zadovoljstva ob tej semi-presni torti. Čvrsta in aromatična podlaga, na kateri se bohoti pregrešen čokoladni mousse v družbi izbranih začimb (ki jih sicer lahko tudi izpustite, če jih nimate doma). 

Ta je bila pripravljena za očetov rojstni dan (in prejela kar precej pohval), vi pa jo lahko pripravite kadarkoli!

Veganska čokoladna mousse torta

Vrhunska veganska torta s čokoladnim moussom, ki vas bo navdušila s svojo bogato teksturo in igrivo izbiro začimb, ki poudarijo njen čokoladni okus.
Avtorstvo: Ana Kovač
veganska_cokoladna_torta_mousse_extraveganza00001
priprava: 1 ura 15 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 10 min
skupni čas: 1 ura 25 min
št. porcij: torta premera 23 cm
vegansko
enostavno

Sestavine

Osnova / podlaga

  • 100 g mandljev
  • 50 g praženih lešnikov
  • 30 g ovsenih kosmičev
  • 130 g datljev, narezanih (približno 23 manjših komadov)
  • 1 JŽ hladno stiskanega, ekstra deviškega kokosovega olja
  • 1 ½ JŽ agavinega sirupa
  • ½ ČŽ cejlonskega cimeta
  • ½ ČŽ vanilijevega ekstrakta
  • za noževo konico burbonske vanilije
  • ščepec morske soli

Čokoladni mousse

  • 100 g indijskih oreščkov, namočenih v hladni vodi za 4 ure
  • 170 g čokolade s 70% deležem kakava*
  • 1 JŽ hladno stiskanega, ekstra deviškega kokosovega olja
  • 420 ml mandljevega mleka z rižem**
  • 1 JŽ kosmičev agar-agar-ja (nekoliko manj, če uporabite agar v prahu)
  • 1 JŽ kokosovega sladkorja ali javorjevega sirupa
  • 1 ČŽ janeža***
  • ½ ČŽ cejlonskega cimeta***
  • ščepec morske soli

Okrasitev

  • ostanek čokolade
  • Sonnentor začimbno-cvetlična mešanica Z ljubeznijo
  • posušeni cvetovi vrtnic

Oglejte si tudi recept za malinin veganski cheesecake, ki ga je z bralci Extraveganze podelila Nika Babić, lastnica bistroja Veganika.

Postopek

  1. Začeli bomo z osnovo torte. V multipraktiku zmeljemo vse sestavine za podlago. Dobljena masa bi ob močnem stisku v pesti morala ostati sprijeta, sicer maso še nekoliko zmeljemo ali pa ji dodamo nekoliko kokosovega olja.
  2. S kokosovim oljem namastimo pekač 23 cm premera, s snemljivim dnom. Mleto maso z dlanmi (ali ovalnim kozarcem) dobro potisnemo ob dno pekača, nekaj pa je pustimo še za oblikovanje roba (približno 1 cm). Shranimo na hladno.
  3. Lotimo se priprave čokoladnega moussa. Najprej pripravimo vodno kopel za topljenje čokolade – posodo z nalomljeno čokolado postavimo nad drugo posodo, v katero smo nalili nekaj vode. Nivo vode se naj ob tem ne dotika zgornje posode. Čokolado topimo zelo počasi in enakomerno, na zmanjšanem ognju – voda v spodnji posodi ne sme zavreti.
  4. Tačas odcedimo indijske oreščke in jih dodobra zmeljemo v multipraktiku ali blenderju, vse dokler ne dobimo ”masla”.
  5. Agar-agar najprej dobro zmešamo z nekaj žlicami mandljevega mleka, saj se tako bolje raztopi, nato pa mešanico dolijemo k preostanku mleka. Segrevamo na zmernem ognju in vmes pogosto pomešamo z metlico. Vmes se lahko posvetimo čokoladi.
  6. Ko je čokolada skoraj stopljena, dodamo kokosovo olje, kokosov sladkor, janež (zmeljemo v kavnem mlinčku ali zdrobimo z možnarjem), cejlonski cimet in sol. Mešamo s spatulo. Na tej točki dodamo tudi ”maslo” indijskih oreškov in ga dobro vmešamo v čokolado.
  7. Ko mleko z agarjem zavre, pustimo še rahlo brbotati minuto ali dve, ob tem skrbno mešamo, nato pa združimo mleko in čokoladno mešanico (jaz sem to storila raje v novi posodi) ter ju dobro premešamo z metlico ali ročnim mešalnikom.
  8. Dobljeno kremo postavimo na hladno za približno 10 minut, vsake toliko jo tudi pomešamo, da se ne bi prehitro strdila. Ko se bo krema zdela nekoliko gostejša, a še vedno dovolj tekoča, jo zlijemo v pekač. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali še raje čez noč.
  9. Okrasimo z narezano čokolado, cvetlično-zeliščno mešanico in suhimi vrtničnimi cvetovi oz. po izbiri.

Preverite tudi ostale veganske torte, kjer smo zbrali 10 preizkušenih receptov za torte brez jajc in mleka. Čokoladne, sadne, vaniljeve, cheesecake, brez glutena, brez oreščkov … vse imamo!

Opombe in namigi

* Sama sem uporabila 130 g kupljene temne čokolade in 40 g domače čokolade (iz 20 g kakavovega masla Criollo sorte in 20 g kakava PlanetBio). V kolikor torej raje delate z doma pripravljeno čokolado, uporabite kvaliteten kakav in kakavovo maslo v razmerju 1:2 ter poljubno sladkajte.

** Mandljevo mleko z rižem se mi v tem receptu zdi najboljše, saj spada med nekoliko gostejša mleka, zaradi riža pa je tudi naravno sladko. Poskusila sem že z doma narejenim mandljevim mlekom, pa se ni tako uspešno obneslo.

*** Res je, k čokoladi vedno dodajam cimet in mleti janež, saj se mi zdita odlična ”ojačevalca” čokoladnih arom. V zmernih količinah se lepo skrijeta v ozadje, čokoladi pa dodata neko prijetno sladkobnost in začinjenost.