Če ste kdaj gledali dokumentarno serijo Chef’s Table, veste, da so največji kulinarični uspehi pogosto posledica večletnega preizkušanja in neštetih spodrsljajev. In če vam rečem, da je tale čokoladno-kokosova tortica v najinem domu najbolj priljubljena sladica, sem dolžna povedati tudi kaj o neuspehih, ki so ji botrovali. Ni jih bilo veliko, a bili so kardinalni, da se je spodletel veganski bounty preobrazil v vedno pohvaljeno vegansko torto.

Njen prvi prototip je nastal namreč na predvečer mojega rojstnega dneva, ko sem želela v službo prinesti veganski bounty – ustvarjen po podobnem receptu, kot je bil pred kratkim objavljen na strani Presno.si. A kokosovo mleko se nikakor ni želelo ločiti, da bi lahko pobrala maščobo. Tako sem v belo maso vztrajno vmešavala mlete datlje, da bi jo zlepila skupaj. Na koncu sem lahko oblikovala bountyje, a niso bili več beli – temveč zlato rjavi kot ravno prav zapečen biskvit. Zato sem vse skupaj prestavila v pekač, dobro potapkala, ohladila, prelila z impro čokoladno kremo (ki je imela v prvem poskusu znatno več sestavin). Tako je nastala ideja o pregrešno dobri tortici z dekadentno čokoladno kremo in nežnim biskvitom.

Recept za to tortico je zelo enostaven in hiter. Upoštevajte zgolj nekaj preverjenih namigov, nanizanih tudi v receptu – kokosovo mleko res dobro ohladite, datlje dobro zmehčajte v vreli vodi in pred rezanjem torte počakajte, da se krema res povsem strdi. Tudi sama sem naučakana in težko počakam več ur, a lahko vam zatrdim – splača se!

potrebujete samo 4 sestavine – lahko dostopne kjer koli
aktivna piprava traja samo 30 minut, vse ostalo bo naredil hladilnik
navdušila bo tudi največje ljubitelje čokolade
popolna kombinacija bogate čokoladne kreme in nežnega kokosovega testa

Veganska čokoladno-kokosova torta

Veganska torta, ki vas bo navdušila z dekadentno čokoladno kremo in krhkim kokosovim testom. Za to pregrešno dobro torto potrebujete samo 4 sestavine in 30 minut aktivnega časa, vse ostalo bo čez noč opravil kar hladilnik.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
Navdih: spodletel veganski bounty
veganska čokoladna torta recept extraveganza
priprava: 25 min
kuha ali peka: 5 min
čakanje: 5 ur
skupni čas: 5 ur in 30 min
št. porcij: 4 veliki ali 8 manjših kosov
vegansko
brez glutena
brez soje
brez oreščkov

Sestavine

TESTO

  • 200 gramov datljev
  • 1 skodelica (235 ml) kokosove moke

ČOKOLADNA KREMA

  • 1 pločevinka (400 ml) polnomastnega kokosovega mleka, ohlajenega v hladilniku čez noč
  • 200 gramov temne čokolade, nalomljene na kocke

Postopek

PREDPRIPRAVA

  1. Pločevinko kokosovega mleka pustite vsaj 8 ur v hladilniku, da se ločita tekočina in maščoba. Za ta recept bomo uporabili samo maščobo.

TESTO

  1. Datlje razkoščičite in jih prelijte z vrelo vodo. Pustite jih 10-15 minut, da se zmehčajo.
  2. Datlje odcedite (vodo lahko uporabite za kuhanje kompota brez dodanega sladkorja) in jih prestavite v multipraktik. Dodajte še kokosovo moko in dobro premešajte, da se začne oblikovati kepa testa.
  3. Pripravite okrogli pekač (premer cca. 20 cm) ali pravokotni pekač (cca. 22 x 15 cm) in ga obložite s papirjem za peko. Po potrebi s škarjami odrežite konce papirja, ki štrlijo iz pekača.
  4. Testo prestavite v obložen pekač in ga s prsti enakomerno razporedite po pekaču. Ob stenah pekača lahko naredite nizek rob, da se vam čokoladna krema ne razlije čez testo in bo torta videti kot pita.
  5. Pekač s testom postavite v zmrzovalnik ali hladilnik za 20-30 minut, da se sprime. Med čakanjem nadaljujte s pripravo čokoladne kreme.

ČOKOLADNA KREMA

  1. Iz hladilnika previdno vzemite kokosovo mleko (da se ne zmešata maščoba in tekočina). Počasi odprite pločevinko in z žlico poberite vso maščobo, ki se je ločila od tekočine. Ponavadi gre za 1/2 do 2/3 pločevinke.
  2. Če se vam bo zdelo, da se mleko še ni ustrezno ločilo, ga pustite v hladilniku še 1 dan. Testo za ta čas prestavite v hladilnik, če ste ga prej hladili v zmrzovalniku.
  3. Ko poberete vso kokosovo maščobo, jo segrejte na parni kopeli (široko posodo položite na kozico, v kateri vre voda). Še preden kokosovo mleko zavre, ugasnite ogenj in dodajte na kocke nalomljeno čokolado. Dobro mešajte, dokler se čokolada ne stopi in dobite gladko, svilnato čokoladno kremo. Če se krema vmes shladi in se čokolada ne uspe povsem stopiti, ponovno zavrite vodo v kozici in segrejte maso. Mešajte, dokler nimate enakomerne in povsem gladke kreme.
  4. Čokoladno kremo prelijte v pekač s testom. Če je potrebno, nekoliko potresite s pekačem, da se enakomerno razporedi.
  5. Pekač vrnite v hladilnik za vsaj 5 ur ali še bolje čez noč.
  6. Ko se krema povsem strdi, vzemite torto iz pekača – to boste najlažje storili, če primete robove papirja za peko in ga enakomerno dvignete.
  7. Torto narežite na poljubne kose. Pri tem bodite kreativni, ni nujno, da so vsi kosi enake velikosti ali oblike. Tistega najlepšega seveda pustite zase.

Opombe in namigi

Za večje dogodke ali ko želite manjše sladice, lahko pripravite porcijske tortice po istem receptu – namesto pekača uporabite modelčke za muffine in vsako tortico posebej vtisnite v modelček in vlijte čokoladno kremo. Namig: ohladijo se hitreje kot ena večja torta, zato jih lahko postrežete že po nekaj urah od priprave.

Priporočam, da kokosovo mleko takoj po nakupu shranite v hladilnik namesto v omarico ali shrambo, tako ga boste imeli pripravljenega in ustrezno ohlajenega, ko se odločite za pripravo te torte.

Preostalo tekočino iz kokosovega mleka lahko porabite za smutije ali juhe.

Torto lahko okrasite s stepeno kokosovo smetano.

Imate radi torte? Preverite 10 receptov za veganske torte – čokoladne, sadne, vaniljeve, cheesecake, brez glutena, brez oreščkov … vse imamo!

0 0 vote
Ocena recepta