Veganska čokolada z rižem je sladek prigrizek, ki ga lahko enostavno pripravite tudi doma. V receptu lahko uporabite ekspandiran riž ali katero koli drugo žito. Jaz sem uporabila mešanico 4 polnozrnatih žit (riž, pšenica, ješprenj in rž), a okus ni bil prav nič drugačen kot pri kupljeni čokoladi z rižem.

Tudi pri izbiri čokolade ste lahko iznajdljivi. Jaz sem uporabila kupljeno čokolado z višjim deležem kakava, lahko pa naredite tudi domačo čokolado iz samo 4 sestavin (povezavo do recepta boste našli med sestavinami). V jesensko-zimskem času lahko dodate v stopljeno čokolado tudi začimbe, ki vas bodo prijetno ogrele.

Priporočam, da posamezne čokoladice pripravite v silikonskih modelčkih za mafine, da jih lažje vzamete ven. Če želite pripraviti večjo čokoladno ploščico, jo prav tako vlijte in ohladite v silikonskem pekaču.

Hitro pripravljene, še hitreje pospravljene.
Uporabite modelčke različnih velikosti in oblik za privlačne čokoladice.

Veganska domača čokolada z rižem

Hitra in enostavna sladica, ki bo všeč vsem ljubiteljem čokolade z rižem. Če se ne izogibate glutenu, pa lahko uporabite tudi druga ekspandirana žita.
Avtorstvo: Azra M. Češek
Veganska čokolada z rižem, brezglutenska sladica
priprava: 5 min
kuha ali peka: 5 min
čakanje: 2 uri
skupni čas: 2 uri 10 min
št. porcij: 6–10 manjših čokoladic

Sestavine

  • 200 g kupljene ali domače čokolade (recept za pripravo iz samo 4 sestavin)
  • 20–50 g ekspandiranih ali napihnjenih žit (uporabite riž za brezglutensko različico)
  • 1 jedilna žlica kokosovega olja, po želji

Pravi ljubitelji čokolade boste uživali tudi v pripravi aromatične vroče čokolade z izbranimi začimbami.

Postopek

  1. Če boste uporabili kupljeno čokolado, jo nalomite in počasti stopite nad vodno kopeljo. Po želji podajte še kokosovo olje, ki bo čokolado ohranilo mehkejšo (če jo želite gristi).
  2. Če se lotevate priprave domače čokolade, lahko pripravite vse po receptu do koraka, ko je potrebno čokolado vliti v modelček. Tukaj se ustavite in sledite naslednjim korakom.
  3. V stopljeno čokolado vmešajte ekspandirana žita in dobro premešajte. Začnite z manjšo količino in dodajajte postopoma, dokler ne dobite želenega razmerja med žiti in čokolado. Jaz imam rajši veliko žit, zato dodam vseh 50 gramov (in še kakšnega čez).
  4. Čokoladno zmes prestavite v silikonske modelčke za mafine ali večji silikonski pekač (če ga nimate pri roki, si lahko pomagate tudi s pekačem, obloženim s peki papirjem).
  5. Ohladite v hladilniku. Čokolada bo strjena v nekaj urah.

Ste že videli recept za vegansko čokoladno mousse torto? Pripravite jo zase ali druge navdušence nad čokolado v svojem življenju.