Vegansko francosko solato sem pravzaprav prvič pripravila decembra lani, potem ko sva jo poskusila v veganski restavraciji Mandala. Sedaj pa mi zapaše vsakič, ko v zraku zadiši po praznikih ali preživljanju več časa doma. Glede na to, da bom ravno na velikonočni ponedeljek obeležila 1 mesec karantene, je edino prav, da ga proslavim z odlično domačo vegansko francosko solato. Tokrat v dveh različicah.

Težko se odločim, katera mi je ljubša. Različica z majonezo nosi nostalgične spomine na družinska kosila, medtem ko sta mi pri receptu z jogurtom všeč svežina in lahkost. Tudi vsebnost maščob je bolj v prid drugi, netradicionalni verziji – kokosov jogurt, ki sem ga uporabila, ima samo 7 gramov maščob (na 100 gramov izdelka), medtem ko ima majoneza kar 50 gramov (na 100 gramov izdelka). Tudi vam priporočam, da poskusite obe ali pa zmešate majonezo in jogurt v razmerju pol-pol, s čimer boste ujeli najboljše obeh verzij: kremno teksturo majoneze in lahko svežino jogurta.

Na glinenem krožniku se bohoti verzija z majonezo, na črnem krožničku pa verzija z jogurtom. Obe sta prav fotogenični!

Veganska francoska solata (z majonezo ali brez)

Če menite, da je majoneza ključen del francoske solate, se postavite pred izziv in poskusite tudi različico brez, ki je pripravljena z veganskim jogurtom.
Avtorstvo: Azra Mujkanović
veganska francoska solata recept extraveganza
priprava: 30 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 30 min
skupni čas: 1 ura
št. porcij: odvisno od izbrane merice
vegansko
enostavno

Sestavine

Merica (veliko po želji) krompirja, narezanega na kocke
Merica korenja, narezanega na kocke
Merica graha
Merica kislih kumaric, narezanih na kocke

Veganska majoneza (opcijsko)
Veganski fermentiran jogurt (opcijsko)
Gorčica
Sol
Poper
Žlička ali dve tekočine iz kislih kumaric

Iščete recepte za svoj praznični jedilnik? Preverite recept za nagrajeno vegansko potico – Najbolj inovativna potica 2019.

Postopek

  1. Na pari posebej skuhajte krompir, korenje in grah. Pri tem bodite pozorni, da kock korenja in krompirja ne razkuhate.
  2. Po kuhanju vse kuhane sestavine prestavite na plitek krožnik in pustite, da se ohladijo na sobno temperaturo.
  3. Posebej zmešajte majonezo (in/ali jogurt), gorčico, sol, popro in nekaj tekočine iz kislih kumaric. Preliv poskusite in prilagodite okusu.
  4. Ohlajene sestavine previdno zmešajte s prelivom. Solato pred postrežbo dobro ohladite.

Opombe in namigi

Francoski solati lahko namesto tekočine iz kislih kumaric dodate tudi vinski kis, belo vino ali limonin sok.

Če pogrešate okus kuhanih jajc v solati, dodajte malo črne himalajske soli (kala namak), ki s svojim žveplastim okusom spominja na jajca.