Posebnost okusa prvih, zgodnjih sort jabolk je vsekakor upravičena vse hvale in tradicije. Dobra so sveža ali v sladicah, zato tokrat delim recept za pravzaprav precej klasično vegansko jabolčno pito, a z nekoliko drugačnim, brezglutenskim testom.

Božansko pito iz »rdečega zlata« si seveda lahko spečete v praktično kateremkoli letnem času, še posebej pa se bo prilegla pozimi, kar namesto štrudlja. In morda zraven rožmarinov ali pa šetrajev čaj? Hm… not bad, even for a bad day.

Še malo navdiha, preden se lotite recepta in jabolčne pite …

Jabolko. Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Jabolko ne pade daleč od drevesa. Kdor je v sredi, ima zlato jabolko v skledi. Najlepša jabolka vise na najvišji meji. Ne posekaš jablane zato, ker si našel črva v jabolku. Ako ni sladkega jabolka, je dobro kislo. Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer svinčeno …

Ne vem točno, čemu, toda šla sem brskat po rekih in pregovorih iz rastlinstva in našla še precej manj poznanih različic. Prav tako je obširen simbolizem jabolka; simbol modrosti, plodnosti, obilja. V mitologiji, pravljicah in nekaterih religijah pa predvsem simbolizira zrelost in prepovedan sadež.

A pri tej jabolčni piti ni prav nič prepovedanega – pripravljena je celo z manj sladkorja.

Veganska jabolčna pita brez glutena

Recept za odlično jabolčno pito, ki vas bo očarala s svojim videzom in okusom.
Avtorstvo: Ana Kovač
veganska_jabolcna_pita_brez_glutena_recept_extraveganza1
priprava: 1 ura
kuha ali peka: 45 min
čakanje: 30 min
skupni čas: 2 uri 15 min
št. porcij: pita premera 23 cm
vegansko brez glutena z malo dodanega sladkorja

Sestavine

TESTO

 • 120 ml (110 g) nerafiniranega, hladno stiskanega kokosovega olja (in še malo za pekač)
 • 80 g prosene moke
 • 100 g moke iz rjavega riža
 • 30 g koruzne moke*
 • 2 JŽ kokosovega sladkorja
 • ⅓-½ bio limone, nastrgana lupinica
 • ¾ ČŽ luščin indijskega trpotca (neobvezno)**
 • 2 ščepca morske soli
 • 2 ščepca burbonske vanilije v prahu

NADEV:

 • 600-700 g jabolk (po želji tudi več, odvisno od sočnosti)
 • 1 JŽ mandljeve moke
 • 30-35 g kokosovega sladkorja
 • 1 ČŽ pravega, cejlonskega cimeta
 • ½ bio limone, nastrgana lupinica
 • ½ bio limone, sok
 • ¼ ČŽ burbonske vanilije v prahu

Odkrijte tudi domiseln recept za brezglutensko pecivo s kakijem in čokolado. Recept brez glutena, mleka in jajc.

Postopek

 1. Kokosovo olje najprej stopimo, ga zlijemo v nižjo posodico in postavimo v zamrzovalnik za 15-20 minut oz. dokler ni popolnoma strjeno.
 2. Vmes v multipraktiku združimo vse tri moke, kokosov sladkor, indijski trpotec,  burbonsko vanilijo in sol ter dodamo sveže nastrgano limonino lupinico. Na hitro zmeljemo, da se sestavine dobro premešajo.
 3. Iz zamrzovalnika vzamemo strjeno kokosovo olje in ga razrežemo (kar v posodici) na ½ do 1 cm velike koščke. Dodamo ga mešanici mok in »pulziramo« (ne meljemo!), dokler niso kocke kokosovega olja enakomerno porazdeljene in spominjajo na droben pesek.
 4. Postopno dodajamo 4-6 JŽ ledene vode (voda + kocka ledu), odvisno od tega, ali smo uporabili trpotec ali ne; pri trpotcu bo testo rabilo malenkost več vode, torej približno 6 JŽ, brez trpotca pa 4-5 JŽ. Testo ponovno »pulziramo« v mešalcu, približno osemkrat, ob stisku pa mora ostati sprijeto; v kolikor ni, dodamo še kako žlico ledene vode in ponovimo postopek.
 5. Testo prestavimo v posodo ali na očiščen pult in ga na kratko pregnetemo, toliko, da formiramo žogo. Z dlanjo ga razporedimo po namaščenem pekaču za pito, nato pa ga s prsti enakomerno razporejamo od sredine navzven, oblikujemo tudi robove. Na več mestih ga prebodemo z vilicami, nato pa ga pustimo počivati v hladilniku 30 minut.
 6. Segrejemo pečico na 190°C. Jabolka narežemo na srednje tanke in tanke krhlje, jih pokapamo s sokom limone in vmešamo burbonsko vanilijo ter limonino lupinico. Pripravimo si tudi mešanico kokosovega sladkorja in cimeta. Dno testa naprej posipamo z mandljevo moko, nato pa pričnemo z nalaganjem jabolk. Sama sprva, v krožnem vzorcu, naložim en nivo krhljev srednje debeline (saj se tisti bolj tanki radi med peko izsušijo) in jih posipam s polovico mešanice kokosovega sladkorja. Pri drugi plasti uporabim nekoliko tanjše krhlje in jih ponovno razporedim v krožnem vzorcu ter posipam z drugo polovico kokosovega sladkorja. Kjer najdem prostor, natlačim še preostanek jabolk, tako da med peko sokovi čim manj izparijo.
 7. Pečemo 40-45 minut (odvisno od pečice), pri čemer naj bo pita prvih 20-25 minut pokrita s folijo. Pita je pečena, ko so robovi testa lepo zlato zapečeni in enostavno odstopajo od robov, jabolka pa dobro zmehčana in karamelizirana. Preden zarežemo, pustimo, da se popolnoma ohladi.

Še ena enostavna in brezglutenska sladica – lahko in osvežilno borovničevo pecivo.

Opombe in namigi

* Dobra alternativa koruzni moki je tudi tapiokina moka.

** Indijski trpotec zasledimo tudi pod imenom »psilium«. Ima dobre vezivne lastnosti ter zadržuje vlago. Brez trpotca bo testo vseeno dobro, morda le za kanček bolj drobljivo (zaradi brezlutenskih mok).