Veganska musaka je odlična izbira za okusno, nasitno in enostavno družinsko kosilo. Za pripravo ne potrebujete veliko časa, povrhu vsega pa bo večino dela opravila pečica.

V tem receptu sem jo pripravila iz enostavno dostopnih sestavin, ki so na voljo v vseh letnih časih. Tako si jo lahko privoščite, kadar koli si zaželite obroka, ki bo navdušil celo družino ali goste.

Uporabila sem domačo vegansko smetano iz indijskih oreščkov (dostop do recepta v nadaljevanju), lahko pa uporabite tudi kupljeno. Izberite takšno, ki se bo med peko malo zgostila – meni sta všeč mandljeva krema za kuhanje ali pa krema za kuhanje iz indijskih oreščkov.

Domača smetana je jed zgostila in se lepo zapekla.
Zaradi preprostih sestavin je všeč tudi najbolj izbirčnim jedcem.
Pripravite se, vaši domači ali gosti bodo zagotovo hoteli repete.

Veganska musaka s krompirjem, lečo, orehi in porom

Odlična veganska musaka iz enostavno dostopnih sestavin. Preprosti okusi, ki bodo navdušili celotno družino!
Avtorstvo: Edita Čelofiga
veganska_musaka_recept_extraveganza4
priprava: 15 min
kuha ali peka: 40 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 55 min
št. porcij: 4 porcije

Sestavine

  • krompir – 3 večji
  • por – 1 večji
  • kuhana gorska leča – približno 500 g
  • orehi – 1 pest
  • domača smetana iz indijskih oreščkov – 300 ml (dostop do recepta v nadaljevanju)
  • sol, črni poper, kvasni kosmiči
  • olivno olje

Še ena klasika – odličen recept za krompirjev golaž. Na dnu objave preverite, kako do še več receptov za domiselne veganske enolončnice.

Postopek

  1. Krompir olupite in narežite na pol centimetra debele rezine. Dajte v lonec s hladno vodo, dodajte sol, zavrite in kuhajte 5 minut. Odstavite in odcedite.
  2. Por narežite na kolute, operite in popražite. Dodajte sol in poper.
  3. Dodajte drobno nasekljane orehe, zmanjšajte ogenj in kratko popražite, da se rahlo zapečejo. Odstavite in dodajte kuhano lečo. Premešajte.
  4. Dno pekača premažite z olivnim oljem. Prekrijte s plastjo krompirja, nanjo dajte lečin nadev in zalijte s smetano. Postopek še enkrat ponovite. Tudi po vrhu zalijte s smetano, potresite s kvasnimi kosmiči in postavite v pečico.
  5. Pecite 35 do 40 minut na 200 stopinj.
  6. Vzemite iz pečice in pred rezanjem pustite 10 minut, da se nekoliko ohladi.

Odkrijte tudi recept za vrhunske veganske čufte iz polnovrednih sestavin. Zdrav recept brez olja in brez nadomestkov mesa.

Opombe

Osebno mi je za take jedi daleč najboljša domača smetana iz indijskih oreščkov ali mletih blanširanih mandljev. Lahko pa za pripravo jedi uporabite tudi katero od kupljenih.

BONUS: recept za domačo smetano iz indijskih oreščkov

Pri vseh jedeh, kjer želite, da smetana med peko v pečici poveže jed in se rahlo zapeče, lahko uporabite domačo smetano iz indijskih oreščkov. Pripravili jo boste hitreje, kot bi uspeli skočiti v trgovino.

Dostop do recepta za smetano iz indijskih oreščkov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača smetana iz indijskih oreščkov

Odkrijte enostaven (in cenovno ugoden) recept za smetano iz indijskih oreščkov, ki jo lahko uporabite v vseh jedeh, kjer se smetana med peko zgosti.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.