Gostilna Pezdirc v Semiču je eden izmed razlogov, zakaj sva se pred kratkim v družbi prijateljice Barbare odpravila raziskovat Belo krajino. Izbirali smo med Koroško (ki vsekakor še pride na vrsto) in Belo krajino, a je tokrat pretehtala ponudba veganske hrane v eni izmed najbolj priljubljenih belokranjskih gostiln.

Kaj smo jedli?

Gostilna Pezdirc ima veganski meni, sestavljen iz 1 predjedi, 4 glavnih jedi in 1 sladice. Jedi so precej raznolike, a dobro izbrane, da lahko kdor koli najde kaj zase – od pristašev tradicionalnih jedi v veganski različici do ljubiteljev uvoženih uspešnic iz Mehike ali Italije.

Za hladno predjed lahko izberete karpačo z veganskimi siri in sezonsko solato. Pri glavnih jedeh so na voljo 4 opcije.

  • Koruzni rezanci s sojino smetano in jurčki.
  • Veganska pica s svežo zelenjavo, gobami in dvema vrstama veganskega sira.
  • Gratinirani veganski skutni štruklji s sojino smetano, veganskim sirom in češnjevim paradižnikom na vroči ponvici.
  • Sančo tortilija s pečeno zelenjavo, veganskim sirom, salso, ocvrtim krompirčkom in solato.

Pri Pezdircu pa niso pozabili niti na sladico, na voljo so potratni veganski štruklji z vanilijevo kremo in cimetom.

 V nadaljevanju preverite, kaj smo izbrali in ali smo bili zadovoljni.

Veganska tortilja

Barbara in jaz sva izbrali sančo tortiljo s pečeno zelenjavo, veganskim sirom, salso in ocvrtim krompirčkom. Kot zapriseženi ljubiteljici zelenjave naju je pritegnilo dejstvo, da je bila omenjena zelo zgodaj v imenu jedi. Hkrati pa sva se želeli ogniti pretirani količini veganskega sira, ki naju le redko navduši. No, sančotu je to uspelo.

Tortilja je radodarno nadevana s pečeno zelenjavo, povrhu pa posuta z veganskim sirom in salso. Jed je zelo sočna in okusna, veganski sir pa uspešno povezuje različne teksture. Sir je tako okusen, da mnogi ne bi niti ugotovili, da je veganski. Poleg tortilje dobite še porcijo ocvrtega krompirčka in različno svežo solato, ki si jo lahko pripravite po želji (olje in kis dobite posebej). Porcija je ogromna in bo nasitila tudi najbolj lačne jedce.

Veganska pica

Metod je izbral vegansko pico z menija. Že pri prvem zalogaju je pohvalil puhasto in zračno testo, ki res ustvarja občutek, kot bi ugriznil v oblak.

Pica je bogato obložena z zelenjavo, gobami in veganskim sirom, ki je vsekakor eden izmed boljših, kar sva jih poskusila. Vse veganske sire v gostilni Pezdirc izdeluje Veganka, ki jo je ustanovila Metličanka Ema Mitevski.

Kaj naročiti naslednjič?

Pričakovali smo gostilniško hrano po nekoliko višjih cenah, a nas je Pezdirc pozitivno presenetil. Zato verjamem, da so tudi ostale jedi z veganskega menija odlične, a bi kljub temu priporočila, da poskusite tortiljo in pico.

Nam je bilo kar žal, da smo se pri glavnih jedeh tako najedli in da naša telesa na soparen poletni dan niso zmogla še sladice. Zato bi naslednjič zagotovo poskusila še sladico, saj potratni veganski štruklji z vanilijevo kremo in cimetom zvenijo izjemno dekadentno.

Extra ocena

4.5/5

Extra info

Gostilna Pezdirc
Metliška cesta 11
8333 Semič

Google Maps

Cene
veganska pica 11 € | tortilja s prilogami 14 €

Ambient
domač in udoben ambient | primerno za večje družbe, družine in pare | na voljo je tudi terasa

Fotografije: Pezdirc in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačamo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.