Z vami bom delila recept za vegansko potico, za katero sem prejela priznanje: Najbolj inovativna potica 2019. Gre za vegansko potico s potratnim nadevom.
 
Že v letu 2018 sem se udeležila tekmovanja z orehovo vegansko potico, kjer sem dosegla 7. mesto. Komisiji je bila potica všečna, okusna, menda ena boljših, ampak, ker ni vsebovala jajc ali masla, so ji dodelili pravljično sedmo mesto, meni pa so svetovali, naj se udeležim naslednjega tekmovanja, z enako potico, vendar naj dodam vsaj jajca.
 
Tega nisem želela, ker to preprosto nisem jaz, da bi šla korak nazaj … Zato sem celo leto razmišljala, kaj naj pripravim, da bom ujela vse kriterije. Tik pred zdajci se je v veganski skupini na FB pojavila nenadomestljiva veganska skuta iz mandljev, ki jo je delila FB prijateljica Edite Čelofiga. Z Editinim dovoljenjem, da lahko uporabim njen recept, sem takoj dobila idejo za potico! Tako je nastala ena najboljših potic, kar sem jih kdaj jedla.
 
Že tako mi je bila nekoč davno potratna potica najboljša – ta veganska različica, ki namesto temnega testa vsebuje karamelizirana jabolka, pa je popolna kombinacija okusov, sočnosti, zaradi okrogle oblike pa je povrh vsega še lepa.

Veganska potica – recept z nagrado Najbolj inovativna potica 2019

Privoščite si kos odlične in sočne potratne veganske potice – v klasični obliki.
Avtorstvo: Suzana Tomplak
qrf
priprava: 30 min
kuha ali peka: 1 ura 15 min
čakanje: 1 ura
skupni čas: 2 uri 45 min
št. porcij: pekač s premerom 28 cm
vegansko
enostavno

Sestavine

TESTO
500 g bele mehke moke
1 kocka kvasa (42g)
50 ml toplega sojinega napitka (lahko tudi mandljevega, ovsenega, kokosovega)
1 JŽ belega sladkorja
100–150 ml mlačnega rastlinskega “mleka”
50 g kokosove maščobe ali druge trde rastlinske maščobe (ne olja)
70 g belega sladkorja
1/4 ČŽ posušene vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
naribana lupinica pol bio limone in pol bio pomaranče (ali 1 limone)
1 JŽ ruma
ščep soli
ščep kurkume

OREHOV NADEV
250 g orehov
2 JŽ sladkorja
120 ml sojine ali ovsene smetane
cimet, vanilija po okusu
1 ČŽ ruma
2-3 JŽ rastlinskega napitka/mleka

NADEV IZ MANDLJEVE SKUTE
250 g mandljevega (ali sojinega) skutnega nadomestka
2 JŽ sladkorja
vanilija
1 ČŽ ruma

NADEV IZ KARAMELIZIRANIH JABOLK
5–6 majhnih jabolk (4 velike)
3 JŽ sladkorja
30 g kokosovega masla
cimet
vanilija

Vegansko skuto iz mandljev lahko enostavno pripravite doma! Tukaj je recept, ki ga v svet poslala Edita Čelofiga. Uporabite jo lahko za pripravo potice, njokov, raviolov, palačink …

Postopek

Priporočam, da najprej pripravite vse 3 nadeve in šele nato testo.

OREHOV NADEV
  1. Vse sestavine za nadev zmešajte in pustite.
NADEV IZ MANDLJEVE SKUTE
  1. Vse sestavine za nadev zmešajte in pustite.
NADEV IZ KARAMELIZIRANIH JABOLK
  1. Jabolka z lupino vred narežemo na zelo majhne kocke.
  2. V ponvi karameliziramo sladkor do svetlo rjave barve, dodamo maščobo, zmešamo, dodamo jabolka in cimet.
  3. Jabolka dušimo, dokler niso povsem zmehčana.
  4. Odstavimo s kuhalne površine, počakamo, da se ohladijo, in jih na rahlo pretlačimo z vilico.
PRIPRAVA TESTA
  1. V višji posodici skupaj zmešano 1 JŽ sladkorja + 50 ml toplega “mleka”, notri nadrobimo kvas, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja (cca 15 min).
  2. Medtem ko kvas vzhaja, presejemo moko v veliko plastično skledo, po možnosti s pokrovom, pod moko damo sol.
  3. Razpustimo maščobo, da postane mehka.
  4. Posebej v posodici pa zmešamo: sladkor, vaniljo, 100 ml toplega “mleka” (preostanek “mleka” bomo po potrebi dodajali pri gnetenju), lupinice, kurkumo in rum.
  5. V posodo z moko najprej stresemo mešanico sladkorja, “mleka” in začimb, na rahlo premešamo s kuhalnico, dodamo zmehčano maščobo, spet malo premešamo, na sredini testa naredimo jamico in tja stresemo vzhajan kvas.
  6. S kuhalnico vse skupaj malo premešamo; z moko, ki še ni vgnetena, ‘postrgamo’ sestavine, ki so se prijele na kuhalnico. Po občutku dodamo še “mleko”, nato pa nadaljujemo z ročnim gnetenjem na leseni površini.
  7. Testo je potrebno na hitro pregnesti. Gnetemo toliko časa, da se ne lepi več na roke, mora pa biti elastično. Dno sklede pomokamo, vanj položimo testo, dobro zapremo ali pokrijemo s plastično folijo.
  8. Pustimo 35–45 min, da testo vzhaja, po tem času še enkrat na hitro pregnetemo in damo ponovno vzhajati za 15–20 min.
  9. Testo vzhajamo v toplem prostoru.
IZDELAVA POTICE
  1. Na pomokan prt nežno prestavimo testo. Z valjarjem začnemo iz sredine v vse smeri enakomerno valjati. Ko dobimo enakomerno debelo testo, le-to začnemo valjati v obliko pravokotnika, dokler ni testo debelo približno 3 mm in je hkrati široko približno kot potičnik.
  2. Izmenično namažemo z nadevom. Vsi nadevi morajo biti namazani enakomerno debelo, ni pa nujno, da so namazani enako široko.
  3. Nato potico nežno in hkrati tesno zavijemo, odrežemo robove, jo preložimo v potičnik in pustimo 20 min, da vzhaja.
  4. Po tem času jo malo preluknjamo in premažemo z mešanico olja in “mleka”, izogibamo se luknjic.
  5. V debelem potičniku jo pečemo 60 min na 190 °C, zadnjih 15 min naj bo pokrita z alu folijo.
  6. Ohladimo jo v potičniku, najbolje čez noč.
  7. Ohlajeno prevrnemo na rezalno površino in jo posujemo s sladkorjem v prahu.