

Veganska potica – recept z nagrado Najbolj inovativna potica 2019

Sestavine
TESTO
500 g bele mehke moke
1 kocka kvasa (42g)
50 ml toplega sojinega napitka (lahko tudi mandljevega, ovsenega, kokosovega)
1 JŽ belega sladkorja
100–150 ml mlačnega rastlinskega “mleka”
50 g kokosove maščobe ali druge trde rastlinske maščobe (ne olja)
70 g belega sladkorja
1/4 ČŽ posušene vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
naribana lupinica pol bio limone in pol bio pomaranče (ali 1 limone)
1 JŽ ruma
ščep soli
ščep kurkume
OREHOV NADEV
250 g orehov
2 JŽ sladkorja
120 ml sojine ali ovsene smetane
cimet, vanilija po okusu
1 ČŽ ruma
2-3 JŽ rastlinskega napitka/mleka
NADEV IZ MANDLJEVE SKUTE
250 g mandljevega (ali sojinega) skutnega nadomestka
2 JŽ sladkorja
vanilija
1 ČŽ ruma
NADEV IZ KARAMELIZIRANIH JABOLK
5–6 majhnih jabolk (4 velike)
3 JŽ sladkorja
30 g kokosovega masla
cimet
vanilija
Vegansko skuto iz mandljev lahko enostavno pripravite doma! Tukaj je recept, ki ga v svet poslala Edita Čelofiga. Uporabite jo lahko za pripravo potice, njokov, raviolov, palačink …

Postopek
Priporočam, da najprej pripravite vse 3 nadeve in šele nato testo.
OREHOV NADEV
- Vse sestavine za nadev zmešajte in pustite.
NADEV IZ MANDLJEVE SKUTE
- Vse sestavine za nadev zmešajte in pustite.
NADEV IZ KARAMELIZIRANIH JABOLK
- Jabolka z lupino vred narežemo na zelo majhne kocke.
- V ponvi karameliziramo sladkor do svetlo rjave barve, dodamo maščobo, zmešamo, dodamo jabolka in cimet.
- Jabolka dušimo, dokler niso povsem zmehčana.
- Odstavimo s kuhalne površine, počakamo, da se ohladijo, in jih na rahlo pretlačimo z vilico.
PRIPRAVA TESTA
- V višji posodici skupaj zmešano 1 JŽ sladkorja + 50 ml toplega “mleka”, notri nadrobimo kvas, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja (cca 15 min).
- Medtem ko kvas vzhaja, presejemo moko v veliko plastično skledo, po možnosti s pokrovom, pod moko damo sol.
- Razpustimo maščobo, da postane mehka.
- Posebej v posodici pa zmešamo: sladkor, vaniljo, 100 ml toplega “mleka” (preostanek “mleka” bomo po potrebi dodajali pri gnetenju), lupinice, kurkumo in rum.
- V posodo z moko najprej stresemo mešanico sladkorja, “mleka” in začimb, na rahlo premešamo s kuhalnico, dodamo zmehčano maščobo, spet malo premešamo, na sredini testa naredimo jamico in tja stresemo vzhajan kvas.
- S kuhalnico vse skupaj malo premešamo; z moko, ki še ni vgnetena, ‘postrgamo’ sestavine, ki so se prijele na kuhalnico. Po občutku dodamo še “mleko”, nato pa nadaljujemo z ročnim gnetenjem na leseni površini.
- Testo je potrebno na hitro pregnesti. Gnetemo toliko časa, da se ne lepi več na roke, mora pa biti elastično. Dno sklede pomokamo, vanj položimo testo, dobro zapremo ali pokrijemo s plastično folijo.
- Pustimo 35–45 min, da testo vzhaja, po tem času še enkrat na hitro pregnetemo in damo ponovno vzhajati za 15–20 min.
- Testo vzhajamo v toplem prostoru.
IZDELAVA POTICE
- Na pomokan prt nežno prestavimo testo. Z valjarjem začnemo iz sredine v vse smeri enakomerno valjati. Ko dobimo enakomerno debelo testo, le-to začnemo valjati v obliko pravokotnika, dokler ni testo debelo približno 3 mm in je hkrati široko približno kot potičnik.
- Izmenično namažemo z nadevom. Vsi nadevi morajo biti namazani enakomerno debelo, ni pa nujno, da so namazani enako široko.
- Nato potico nežno in hkrati tesno zavijemo, odrežemo robove, jo preložimo v potičnik in pustimo 20 min, da vzhaja.
- Po tem času jo malo preluknjamo in premažemo z mešanico olja in “mleka”, izogibamo se luknjic.
- V debelem potičniku jo pečemo 60 min na 190 °C, zadnjih 15 min naj bo pokrita z alu folijo.
- Ohladimo jo v potičniku, najbolje čez noč.
- Ohlajeno prevrnemo na rezalno površino in jo posujemo s sladkorjem v prahu.