Veganska restavracija Artha (Poreč) je eden izmed redkih kulinaričnih biserov v Istri za vegane. Nudijo zelo raznolik stalni meni in vsak delovnik tudi dnevna kosila. Lastnica Klaudija vam bo znala svetovati pri izbiri jedi – tudi v slovenščini.

Če boste na spletu zasledili, da gre vegetarijansko restavracijo, je pomembno dodati, da je edina stvar, ki ni veganska v ponudbi, mlečni sladoled. Vse ostalo je 100 % vegansko.

Kaj sva jedla?

Restavracijo Artha sva na kratkem oddihu na morju obiskala dvakrat. Prvič sva si za predjed razelila brusketo s svežim paradižnikom in papriko, poskusila sva še glavno jed in si razdelila porcijo praženega krompirja (za katerega bova lahko naredila že izbor TOP 5). Drugi obisk se je zgodil na nedeljo, ko ni dnevne ponudbe, zato sva z menija izbrala testenine po mediteransko, drug krožnik pa sva sestavila iz zelenjavnih polpetov in praženega krompirja. Izbrala sva si še dve različni solati, na koncu pa še dnevno sladico.

Precej jedi na meniju je zasnovanih na nadomestkih mesa (tofu, sejtan, tempeh), ki sva se jim večinoma izognila. Za ljubitelje teh sestavin pa bo dobrodošla informacija, da jih delajo sami.

Brusketa s svežim paradižnikom

Artho sva prvič obiskala konec junija, ko v Sloveniji paradižnik še ni dozorel. Zato sva v Istri izkoristila vsako priložnost, da se uživava v okusnem svežem paradižniku. Tako zelo, da sva pozabila slikati krožnik, preden sva zmazala večino predjedi.

Za predjed dobite 2 temna toasta, lepo hrustljava in bogato obložena z drobno narezanim paradižnikom. Osvežilna in lahka predjed, ko je enostavno prevroče za juho. Na volja sta še dve predjedi, in sicer naan s humusom in naan s humusom ter zelenjavo.

Spomladanski zavitki, fižol z zelenjavo in dimljenim tofujem, pokuhana zelenjava in humus (dnevna jed)

Za glavno jed sva se prepustila domišljiji kuharja, ki je za dnevno jed združil ocvrte spomladanske zavitke z zelenjavo, fižol z zelenjavo in dimljenim tofujem, pokuhano zelenjavo in domači humus.

Pri spomladanskih zavitkih vedno pričakujem azijske okuse (recept zanje najdete tudi Extraveganzi), tokrat pa so me presenetili nežni in domači okusi. Zavitki so bili dobri in nasitni. Fižol z zelenjavo me je spominjal na pasulj z dodano zelenjavo, ki ga je prav lepo zaokrožila aroma dimljenega tofuja. Metod sicer ne je dimljenih stvari, saj ga preveč spominjajo na meso, a v tej jedi ga ne motil. Po dveh nasitnih in težkih jedeh je krožnik malo uravnovesila lahka, hitro pokuhana sezonska zelenjava – ravno prav kuhana, da je ostala še čvrsta in živih barv. Zraven je bila še kepica domačega humusa, ki je bil sicer zelo okusen, ampak meni se ni zdel potreben na tako bogatem krožniku. Metod pa ima rad stročnice in mu je teknil.

 

Zraven sva si naročila še porcijo praženega krompirja, ki ga naročiva vsakič, ko je na meniju in je veganski. Krompir je bil tak, kot mora biti– masten, okusen in sladek po čebuli. Skratka dober, čeprav mogoče ne popolnoma enak kot v tradicionalni slovenski kuhinji. Nama je bil všeč in sva izbiro ponovila tudi pri drugem obisku.

Zelenjavni polpeti in pražen krompir

Drugič sva izbrala zelenjavne polpete in (ponovno) pražen krompir. Polpeti so me zelo spomnili na najin recept za zelenjavne polpete. Domači in polni zelenjave, ampak ostajajo lahke teksture.

V porciji so trije, midva sva ponovno pozabila na slikanje in v objektih ujela enega že prepolovljenega in samo pol porcije krompirja.

Testenine po mediteransko

Super okusne in lahke testenine – odlično poletno kosilo! Všeč mi je bilo razmerje med testeninami, zelenjavo in paradižnikovo omako – tako v količinah kot okusih.

Edino, kar pogrešam, so polnozrnate testenine, ampak tudi te so bile zelo dobre. Zagotovo bi jih naročila še enkrat.

Na voljo so tudi brezglutenske testenine (doplačilo manj kot 1 €).

Solata s kalčki in solata s sejtanom

Metod je izbral solato s sejtanom, ki je količinsko in sestavinsko zelo bogata – vsebuje sejtan, zelje, papriko, paradižnik, kumare, čičeriko in kalčke. S kakšno brusketo ali juho za predjed je lahko povsem dovolj za kosilo.

Jaz pa sem imela solato s kalčki, ki je primernejša za spremljavo, saj vsebuje predvsem zelenje in različne kalčke.

Kolač z jabolki, orehi in vegansko smetano

Ko sva se polnega želodca odločala o sladici, sem se bolj nagibala k palačinkam s čokolado, ki pa Metodu niso dišale. Ampak sva se smotrno odločila, da si razdeliva domači kolač z jabolki, orehi in vegansko smetano. Še dobro, saj je bil odličen!

Lepo ohlajen, polnega okusa in zelo kremasto-kompakten. Navdušuje med predvsem njegova preprostost, saj večina veganskih restavracij v svojo ponudbo vključuje predvsem presne sladice, malo pa je kakovostnih in sočnih biskvitov.

Tudi moja želja po čokoladi je bila potešena s čokoladnim prelivom, tako da sem bila po koncu obeda zelo zadovoljna.

Kaj naročiti naslednjič?

Če se odličite za obisk Arthe med tednom, priporočam izbiro dnevne jedi. Če vam bodo sestavine ustrezale, seveda. Sicer pa priporočam odlične testenine – na meniju boste tudi ljubitelji tartufov našli kaj zase. In pa nedvomno poskusila kaj sladkega, ta preprost kolač je bil namreč enkraten.

In za pijačo – obvezno poskusite limonado z mento, ki je popolna.

Cene so zelo dostopne, še posebej za obmorsko mesto in bližino mestnega središča.

Extra ocena

4.5/5

Extra info

Artha
Ul. Jože Šuran 10
52440 Poreč
Hrvaška

Google Maps
Facebook stran
Instagram profil

Cene
brusketa cca. 3 € | solata s kalčki cca. 3 € | solata s sejtanom cca. 5 € | testenine po mediteransko cca. 7,50 € | zelenjavni polpeti 5 € | praženi krompir 3 € | dnevna sladica cca. 2 €

Ambient
majhen lokal | prijeten, domač ambient s teraso s 6 mizami | odmaknjen od mestnega vrveža | primeren za manjše družbe in pare

Fotografije: Artha in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.