V Mariboru sva obiskala vegansko menzo Slovegija, ki v centru mesta ponuja soliden nabor dnevnih jedi – od juhe, enolončnice, nekaj glavnih jedi do solat in sladic. Za obisk naju je prepričalo dejstvo, da so sestavine ekološke in sezonske, nekoliko manj sva bila navdušena nad tem, da gre za samopostrežno restavracijo oz. menzo.

O tem, da nisem ravno ljubiteljica menz in samopostrežnih restavracij, sem že pisala. Zdi se mi celo, da je delež veganskih menz glede na skupno število veganskih restavracij močno previsok in ustvarja negativno podobo veganske ponudbe. Zato lahko izmed vseh veganskih menz priporočim samo dve – Slovegijo (Maribor) in Mandalo (Ljubljana). Oceno Slovegije boste prebrali v nadaljevanju, oceno Mandale pa preverite tukaj.

Kaj smo jedli?

Slovegija vsak dan ponuja nekaj sveže pripravljenih glavnih jedi, prilog, obilico solat in nekaj sladic. V istem prostoru se nahaja tudi tržnica s svežimi ekološkimi pridelki in asortiman izdelkov Vege&dobro. (Mimogrede, midva sva v Slovegiji kupila vrhunske ekološke datlje, ki so bili mehki, sočni, sladki … popolnoma medeni. Ko boste v bližini, zavijte in kupite pest datljev za poskušino.)

Kot ponavadi v samopostrežnih restavracijah sva na krožniku ustvarila pravi kalejdoskop. Ob najinem obisku so bile na voljo naslednje jedi: gosta prosena juha, ješprenj z zelenjavo (kot enolončnica), zelenjavni golaž, pečena polenta, pečena buča, ajdovi polpeti, pečen krompir in burek z zeljem. Poskusila sva vse razen ješprenja, polente in bureka.

Tudi solatni bar je dobro založen in si lahko ustvarite solato kot prilogo ali glavno jed. Na voljo so bile tudi 4 sladice, midva sva izbrala čokoladno pecivo z robidami in jabolčno pito.

Juha

Za začetek sva vzela gosto proseno juho. Priznam, še nikoli prej nisem jedla prosene juhe (tudi proso šele letos vključujem na najin jedilnik), a mi je bila zelo všeč. Gosta, nasitna in okusna.

Glavne jedi

Na krožnik sva naložila vse, kar je bilo na voljo. In z vsem sva bila zadovoljna. Jedi so preproste in “domače”, vendar polnega okusa in ravno prav začinjene. Zelo dobrodošlo je tudi dejstvo, da so tako jedi kot tudi sestavine sezonske. Če izvzamem dejstvo, da imam v restavracijah najraje sveže pripravljene jedi, je bila hrana v Slovegiji zelo okusna.

V primerjavi z Mandalo (Ljubljana) je nabor jedi v Slovegiji nekoliko skromen. Če mogoče niste ljubitelj določenih sestavin, se izbira jedi hitro zreducira na eno ali dve – še posebej, če več jedi temelji na isti sestavini. Ob najinem obisku je bila tako na voljo pečena buča in zelenjavni golaž, v katerem je bila prav tako glavna sestavina ravno buča. S tega vidika bi bila dobrodošla večja raznolikost jedi.

Sladice

Če bi pred okušanjem morala izbrati eno izmed sladic, bi absolutno vzela jabolčno pito. Po okušanju pa bi izbrala 2 kosa čokoladnega peciva z robidami.

Pri jabolčni piti sem namreč pričakovala sočno sladico, vendar me je nekoliko ravnodušno pustilo zbito testo, jabolka pa tudi niso bila zelo sočna in sladka. V redu sladica, vendar žal presuha in premalo sladka.

Na drugi strani je bilo čokoladno pecivo zvezda tega kosila. Izjemno sočno in okusno, zelo domače in hkrati s pravim ravnotežjem težke čokolade in svežine robid, ki so bile le rahlo kisle. Če ga ne bi pojedla na vlaku (zato sta sladici v biorazgradljivi embalaži), bi se vrnila po dodaten kos ali dva.

Preverite tudi ostale ocene restavracij, ki smo jih objavili na Extraveganzi. Od 100 % veganskih bistrojev in restavracij z vegansko ponudbo do najboljših veganskih pic – po celi Sloveniji.

Kaj izbrati naslednjič?

Vse preizkušene jedi so bile dobre in okusne (manjše razočaranje je bila samo jabolčna pita). Naslednjič bi zagotovo preizkusila še burek (z zeljem ali katerim drugim polnilom), ki sva ga ob najinem prvem obisku žal pozabila naložiti na že tako poln krožnik, saj ga drugod ni moč dobiti.

Extra ocena

3.7/5

Extra info

Restavracija Slovegija
Ulica škofa Maksimiljana Držečnika 6
2000 Maribor

Google Maps

Cene
odvisno od teže hrane (13.00 € / kg hrane)  | juha, glede na količino od 2,30 do 4,00 € | enolončnica s kruhom, glede na količino od 4,50 do 5,50 € | 

Ambient
svetel, zračen in sodoben ambient | številne mize za različno velike družbe | na voljo je tudi nekaj miz zunaj

Fotografije: Slovegija in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačamo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.