Ko enkrat preizkusite ta recept za vegansko sarmo iz pečice, si jo boste privoščili pogosteje kot samo v prvih dneh novega leta. Takrat pa obvezno …

1. in 2. januarja se v naši hiši jé sarma, ki je zame ena najboljših prazničnih jedi, kar jih je. Po tem odličnem receptu, po katerem jo številne srbske gospodinje pripravljajo v času posta, jo je tradicionalno pripravljala že moja babica.

Skladno s tem v receptu ne boste našli tofuja, sojinega drobljenca ali rastlinskih nadomestkov mletega mesa, ampak samo enostavne in dostopne sestavine, ki jih imate že doma.

Veganska sarma iz pečice, recept
Veganske sarme z nadevom iz orehov in riža
Veganska sarma iz pečice, recept
Recept je prilagojen za pripravo 6 sarm.

Veganska sarma z orehi in rižem, iz pečice

Privoščite si najboljšo vegansko sarmo z nadevom iz orehov in riža.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Veganska sarma iz pečice, recept
priprava: 10 min
kuha ali peka: 1 ura 15 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 uri 30 min
št. porcij: 6 sarm

Sestavine

  • 6 večjih listov kislega zelja
  • skodelica narezanega kislega zelja
  • 1 srednje velika čebula
  • 100 g belega riža
  • 150 g grobo nasekljanih orehov
  • sol, črni poper, črni poper v zrnu
  • 1 žlica sušenega peteršilja
  • 1 žlica olivnega olja (za premaz pekača)
  • 3 lovorovi listi
  • cca. 600 ml vode (oz. toliko, da seže skoraj do vrha sarm)

PREŽGANJE

  • 75 ml olivnega olja
  • 3 žlice moke
  • 1 zvrhana žlica sladke paprike v prahu

Če imate radi preproste jedi na žlico, obvezno preverite tudi recept za veganski ričet. Na dnu objave vas čaka tudi priložnost za dostop do 7 dodatnih receptov za veganske enolončnice.

Postopek

  1. Čebulo drobno narežite in popražite na olju, da postekleni.
  2. Dodajte grobo nasekljane orehe in ob stalnem mešanju pražite, da se rahlo zapečejo (pribl. 5 min).
  3. Dodajte opran riž, sol in poper. Kratko popražite in dodajte sušen in zdrobljen peteršilj. Odstavite.
  4. Dno pekača premažite z oljem in vanj naložite narezano zelje. Dodajte nekaj zrn popra in lovorove liste.
  5. V vsak list zelja (z nožem stanjšajte koren lista) dajte 2 do 3 žlice nadeva in zavijte sarme.
  6. Sarme zložite v pekač in zalijte s toliko vode, da so skoraj prekrite.
  7. Pokrijte (s pokrovom ali alufolijo) in pecite v pečici 60 minut na 200 ºC.
  8. Pripravite prežganje – segrejte olje, dodajte moko, premešajte in malo popražite. Dodajte mleto sladko papriko, premešajte in takoj odstavite.
  9. Sarme vzemite iz pečice in dodajte prežganje. Pekač nekoliko pretresite, da se prežganje premeša z vodo, in postavite nazaj v pečico. Pecite še 15 minut.

Krompirjev golaž je še ena preprosta jed, ki se je nikoli ne naveličamo. Tukaj je enostaven recept, primeren tudi za popolne začetnike (ali pa lene kuharje in kuharice).